| |     latinica | english  
Насловна
Измењено радно време током празника

Амбасада Републике Србије неће радити и примати странке у четвртак и петак, 15. и 16. фебруара због обележавања Дана државности Републике Србије

 

 Расписан конкурс са суфинансирање пројеката

Министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који има за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс ће бити отворен до 12. фебруара 2024. године до 15.30 часова.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlПарламентарни избори у Републици Србији - поступак за пријављивање

Поступак пријављивања српских држављана који бораве у Израелу за гласање на парламентарним изборима 17. децембра 2023. године у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву

1. Захтев за гласање у иностранству се може поднети путем емаила, поште или лично у Амбасади. Захтев за упис треба да садржи следеће податке бирача: 

- Име и презиме

- Име једног родитеља

- Место рођења

- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

- Адреса пребивалишта у Србији

- Адреса боравка у Израелу

- Бирачко место у иностранству, односно Амбасада РС у Израелу

- Потпис подносиоца захтева, контакт телефон и емаил

- Обавезно је, уз потписани захтев, приложити важећу скенирану личну исправу - копију или ишчитану ЛК или копију пасоша. 

2. Амбасада захтев прослеђује јединици локалне самоуправе (општини) ради измене бирачког места. Општина доноси решење о упису података да ће лице гласати према боравишту у иностранству и о новом бирачком месту (Амбасада РС у Тел Авиву).

3. У року од 24 часа, по добијању одговора из Србије, Амбасада обавештава лице да је учињена измена и да грађанин може приступити гласању 17. децембра 2023. године у Амбасади РС у Тел Авиву.

Уколико грађанин уопште није уписан у бирачки списак, потребно је да истовремено са захтевом за гласање у иностранству поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

РОК за пријаву ради гласања у Амбасади Србије у Тел Авиву је поноћ 25. новембра 2023. године (по локалном времену у Србији).

За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије (Боденхајмер 10, Тел Авив, Израел) 

> телефони +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72

srb.emb.israel@mfa.rs

X налог Амбасаде 

 

ЗАХТЕВ ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК - ПРЕУЗИМАЊЕ ОБРАСЦА

ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ - ПРЕУЗИМАЊЕ ОБРАСЦАПарламентарни избори у Републици Србији 17.12.2023. - пријављивање за гласање у иностранству до 25.11.2023. године
 
 
 
 
 
Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 17. децембар 2023. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ), могу поднети захтев за гласање у иностранству. 
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
 
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.
 
Извор/Фото: www.mfa.gov.rs 
 


Књига жалости поводом тродневне жалости у Србији, мај 2023. године
 
Поводом трагичних губитака живота у Основној школи "Владислав Рибникар", Влада Републике Србије је 3. маја 2023. године прогласила тродневну жалост, од 5. до 7. маја. 2023. године.
 
Амбасада Републике Србије је захвална на свим порукама подршке које је до сада примила. 
 
Књига жалости ће бити отворена у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву (Улица др Боденхеимер 10). Грађани могу посетити Амбасаду, изразити саучешће и уписати се у књигу жалости, следећим данима:
 
Петак, 5. мај        11.00 - 14.00
Субота, 7 мај     11.00 - 14.00
Недеља, 8. мај  11.00 - 14.00 
 
Посетиоци ће приликом уласка у објекат Амбасаде проћи безбедносни преглед. 

 Тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”, мај 2023. године
 
Београд, 3. мај 2023. године
 
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић саопштио је данас да је Влада Србије, поводом јутрошње трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”, донела одлуку о тродневној жалости на територији читаве Србије почевши од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем.


Е-грађанин - регистровање корисника портала е-Управа и издавање параметара за апликацију Consent ID
 
 
Обавештавамо све наше грађане у Израелу да Амбасада Републике Србије у Тел Авиву од 1. фебруара 2023. године почиње са издавањем параметара за инсталирање мобилне апликације ConsentID e-Управе. За издавање параметара и QR кода, обавезно је лично присуство у Амбасади (лица старија од 16 година), подношење захтева уз важењу личну карту или пасош Републике Србије. Од техничких услова, потребно је да подносиоци захтева имају инсталирану апликацију на моблилном телефону или таблету са Android или iOS оперативним системом, те приватну имејл адресу. Услуга се не наплаћује.
 
Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно пријави се на портал еУправе. Апликација ConsentID је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости. Пријава на порталу еУправе преко мобилнe апликације ConsentID омогућава коришћење свих електронских услуга на порталу, што није случај уколико се пријава врши на основу корисничког имена тј. и-мејла и лозинке.
 
У Србији параметри се добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Р. Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
 
 


Одлука о конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јануар 2023. године

Обавештавамо да је министар спољних послоав Ивица Дачић донео Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре бр. 18/30-2023/01, 16. јануара 2023. године 

Пројекти имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређења економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

 

Више информација о конкурсу заинтересовани могу наћи на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. 

 

 Министар Весић позвао израелске инвеститоре да наставе улагања у Србију, јануар 2023. године

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се у Јерусалиму са Ниром Баркатом, министром економије и индустрије Израела, и том приликом позвао израелске инвеститоре да наставе да улажу у Републику Србију.

Министар Весић, који борави у приватној посети Израелу, честитао је министру Баркату избор на функцију министра економије и индустрије у новој Влади Израела и поручио да ”економски односи Србије и Израела имају стабилан раст, али да постоји још много простора за њихово унапређење”.

”Министар Нир Баркат је мој драги пријатељ, али и велики пријатељ Србије. Наше познанство и сарадња потичу од пре 2018. године када је Баркат обављао функцију градоначелника Јесрусалима. Некако смо обојица, скоро у исто време, са искуством из локалне самоуправе, постали министри који воде важне ресоре у својим државама”, рекао је Весић.

Министар је изразио задовољство због раста трговинске размене између Србије и Израела. ”У 2021. години наша трговинска размена износила је 107,7 милиона долара, што је раст од 26,45 одсто у односу на 2020. За првих осам месеци 2022. године српски извоз у Израел порастао је за 45 одсто”, навео је Весић.

Он је упознао Барката са најзначајнијим инвестицијама израелских компанија у Републици Србији, посебно у области грађевинске индустрије.

”Србија пружа бројне подстицаје за долазак страних инвеститора, због чега смо једна од земаља са највишим нивоом директних страних инвестиција по глави становника у Европи. У прошлој години оборили смо рекорд по привлачењу директних страних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарде евра”, рекао је Весић.

Он је додао да је 2022. година у целој Европи оцењена као кризна, а да је Србија, упркос томе, остварила одличне економске резултате.

”То говори о економској стабилности и незаустављивом тренду раста српске економије”, навео је Весић и додао да ће Србија наставити са улагањима у развој капиталне инфраструктуре за шта су у 2023. години опредељена рекордна средства од преко 3,6 милијарди евра.

”Постоји потреба за већим бројем грађевинских компанија од оног којим Србија данас располаже. Позивам израелске компаније да у већем броју учествују на јавним конкурсима за изградњу грађевинских објеката и инфраструктуре у Републици Србији”, рекао је Весић.

Министар Весић је истакао да министар Баркат долази из сектора иновација и високих технологија, те да је Израел заинтересован за чвршће повезивање и сарадњу између стартап компанија, научних института, иновационаних паркова и факултета из Републике Србије и Израела.

”Желимо да чвршће повежемо науку и привреду, али и да користимо иновативне идеје стартап компанија како бисмо дигитализовали и модернизовали индустрију у Републици Србији”, закључио је Весић.

Извор текста и фотографија: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Национална признања за изузетан допринос у области сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, јавни позив за доделу одликовања, новембар 2022. године

ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Циљ јавног позива је додела националних признања:

 Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијања и јачања међусобних веза, унапређивања економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

 Награда „Слободан Јовановић“ у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; - промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

 Награда „Михајло Пупин“ у области информационо - комуникационих технологија - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационокомуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - развоју информационо – комуникационих технологија у Републици Србији.

 Награда „Никола Тесла“ у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

 Награда „Доситеј Обрадовић“ у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим деловањем доприноси: - очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; - остваривању културне, просветне и спортске сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом; - унапређивању сарадње са верским заједницама.

 Награда „Вук Караџић“ у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

 

Предлог за доделу националног признања може поднети:

 организација дијаспоре и организација Срба у региону,

 удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

 дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

 цркве и верске заједнице,

 предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

 

Јавни позив се објављује на интернет страници министарства надлежног за дијаспору и Србе у региону www.mfa.gov.rs и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs, заједно са припремљеним формуларом, 18. новембра 2022. године.

Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs, најкасније до 2. децембра 2022. године, са назнаком: „ Јавни позив за доделу националних признања“.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Израелу - полагање венаца на савезничким војним гробљима у Рамли и Беер Шеви, новембар 2022. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у недељу 13.11.2021. године г. Михајло Трипић, отправник послова ad interim, изасланик одбране потпуковник Миломир Исаиловић и почасни конзул Републике Србије у Израелу г. Александар Николић, одали су почаст страдалим српским војницима у Великом рату (1914-1918) полажући венац у име Амбасаде Републике Србије у Израелу на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива. Полагање венца је учињено у склопу церемоније одавања почасти коју је организовала Амбасада Уједињеног Краљевства у Израелу. У склопу војног гробља налази се десет гробова припадника Југословенске војске који су ратовали у саставу савезничких снага на Блиском истоку током Другог светског рата. 

 

 


Oпширније...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК, октобар 2022. године
 
18. окт 2022.
 
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице, 
 
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији. 
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену. 
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине. 
 
Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба. 
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.   
 

Oпширније...
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству, октобар 2022.

 

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“.

Позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању.  Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.

Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и  попуните Упитник.

 

 

У истом периоду, током октобра 2022. године се у Републици Србији спроводи Попис становништва, домаћинстава и станова. Попис се спроводи само на територији Републике Србије. Међутим, у попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинстава који се за време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Републици Србији.

У складу са чланом 15. Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године, пописују се "држављани Републике Србије на раду у дипломатско-конзуларним представништвима РС, деловима привредних друштава у иностранству, представништвима Привредне коморе Србије у иностранству, Организацији Уједињених нација, њеним органима и специјализованим агенцијама и другим међународним организацијама, као и члановима њихових домаћинстава који са наведеним лицима бораве у иностранству".  

За додатне информације о Попису 2022. можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авив - контакт

 Говор председника Србије на годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, септембар 2022. године
22.09.2022. 
 
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
 
 
 
„Поштовани председниче Генералне скупштине, 
 
Уважени генерални секретаре, 
 
Екселенције, 
 
Даме и господо, 
 
Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије. 
 
Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали. 
 
Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева. 
 
Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација. 
 
Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени: 
 
1. Повратак миру и очување глобалне стабилности; 
 
2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама; 
 
3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе; 
 
4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју; 
 
5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања; 
 
Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.
 
Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације; 
 
Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање. 
 
Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244. 
 
Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама. 
 
Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину. 
 
Eкселенције, 
 
Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница. 
 
Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине. 
  
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва. 
 
Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу. 
 
Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла. 
  
Даме и господо, 
 
Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима. 
 
Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања. 
 
Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност. 
  
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство. 
 
Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма. 
 
Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства. 
  
Даме и господо, 
 
Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност. 
 
На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације. 
 
Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Састанак председника Републике Србије са директором Центра “Симон Визентал” из Јерусалима, септембар 2022. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са директором Центра “Симон Визентал” Ефраимом Зурофом, са којим је разговарао о конкретним иницијативама у циљу очувања сећања на жртве нацистичког режима, као и о пројекту подизања меморијалног комплекса на Старом сајмишту, који би био посвећен жртвама нацистичког режима по угледу на Јад Вашем у Јерусалиму. 
 
Председник је захвалио господину Зурофу на доследној и неуморној борби и преданом раду на расветљавању злочина почињених у Другом светском рату, као и на томе што се са огромном посвећеношћу и даље бори за јасну осуду усташких злочина. Председник Вучић је нагласио да се том борбом даје немерљив допринос правди коју жртве заслужују, али и спречавају опасне појаве историјског ревизионизма које су све видљивије.
 
 
„Углед Ваше институције и Вас лично доприноси озбиљнијем сагледавању историјских чињеница и опрезнијем наступу оних који непрестано раде на умањивању, чак и негирању страдања српског народа“, истакао је председник Вучић и додао да саосећање које делимо уједно представља и подсетник да никада не заборавимо шта се заиста догађало током Другог светског рата.
 
„Захвалио сам господину Зурофу и на снажној аргументованој реакцији након забране да посетим спомен-комплекс у Јасеновцу, којом је подржао моје право да то урадим, како са људске, тако и са државничке стране“, поручио је председник и додао да су непризнавање злочина и њихово оспоравање неприхватљиви у сваком цивилизованом друштву.
 
Председник је истакао да је Србија, као и увек, одлучна у борби против антисемитизма, што је до сада у више наврата показала на конкретан начин, не само тиме што је била прва земља која је донела Закон о реституцији, односно поврату имовине јеврејским породицама, већ и покретањем низа иницијатива и пројеката у циљу очувања свеобухватног сећања на жртве нацизма.
 
„Србија је усвојила закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ ради испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина“, подсетио је председник и додао да наша земља наставља да чини све како би свака жртва остала упамћена.
 
Саговорници су се сагласили да наше традиционално историјско савезништво представља и вечиту спону у сећању на злочине који су почињени против српског и јеврејског народа, те да ће се у том смислу постојећа сарадња продубити и проширити и на бројне друге пројекте и иницијативе.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан, септембар 2022. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.
 
 
„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.
 
Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.
 
„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.
 
Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.
 
Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.
 
Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.
 
"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.
 
Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.
 
02.09.2022.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Председник Вучић положио заклетву, мај 2022. године
31.05.2022. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.
 
 
"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш. 
 
Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије. 
 
Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију. 
 
Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад. 
 
Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност. 
 
Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила. 
 
Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија. 
  
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога. 
 
Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада. 
 
Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији. 
 
Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа. 
  
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине. 
 
Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету. 
 
Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума, мај 2022. године
25.05.2022.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.
 
 
 
Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости. 
 
„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго. 
  
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима. 
  
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује. 
 
"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру. 
  
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем. 
 
Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду. 
  
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету. 
 
"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић. 
  
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.
 
Давос, 25. мај 2022. године
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Одлука о конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, април 2022. године

 

Обавештавамо да је министар спољних послоав Никола Селаковић донео Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре бр. 52-229/30-2022/01 од 11. априла 2022. године.  

Одлуке се могу се наћи на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. 

 Честитка председника Државе Израел, април 2022.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Државе Израел Исака Херцога, у којој се каже:  
 
„У име народа и Државе Израел, задовољство ми је да Вам упутим најсрдачније честитке на поновном избору за председника. Ове године обележавамо 30 година дипломатских односа Републике Србије и Државе Израел.
Желео бих да искористим ову прилику да Вам изразим колективну захвалност Израела за непоколебљиво пријатељство и Вашу посвећеност неговању успомена на страдале током Холокауста. Захвалан сам на Вашим напорима да подстакнете доношење закона којим се јеврејској заједници враћа имовина одузета током рата, као и за подршку оснивању Музеја Холокауста у Београду. Радо се сећамо и дубоко ценимо Вашу посету Израелу 2020. године и учешће на свечаности одржаној у част 75. годишњице од ослобађања Аушвица.
Док се сећамо наше прошлости, гледамо и у садашњост и прилике које нас очекују. Отварање Привредне коморе Србије у Јерусалиму 2021. године представља важан корак ка јачању наших билатералних односа. Веома ми је драго што је уважена министарка трговине и туризма том приликом допутовала у Израел.
Примите моје искрене жеље за успех током Вашег предстојећег мандата. Желим да Вам упутим најсрдачнији позив да посетите Јерусалим наредне године како бисмо разговарали о даљем продубљивању партнерства између наша два народа“, наводи се у честитки председника Херцога.
 
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


РИК усвојио одлуку о отварању 77 бирачких места у иностранству, март 2022. године
Републичка изборна комисија је на својој 26. седници усвојила Одлуку о одређивању бирачких места у иностранству за гласање на изборима за председника Републике и изборима за народне посланике Народне скупштине који се одржавају 3. априла 2022. године.
 
Гласање ће бити организовано у 34 државе, односно на 77 бирачких места.
 
То је највећи број бирачких места који ће бити отворен у иностранству од 2004. године када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству.
 
За гласање у иностранству пријавило се око 40 хиљада држављана Републике Србије, што је такође највећи број пријављених бирача од када се избори спроводе и у иностранству.
 
Државе у којима ће бити организовано гласање: Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Велика Британија, Грчка, Данска, Италија, Канада, Катар, Кипар, Либан, Луксембург, Малта, Мађарска, Немачка, Норвешка, Румунија, Русија, Северна Македонија, Сједињене Америчке Државе, Словачка, Словенија, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Финска, Француска, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Швајцарска, Шведска и Шпанија.
 
Гласачка места ће бити отворена 3. априла од 7 до 20 сати по локалном времену, изузев у Великој Британији, САД и Канади где ће се, због временске зоне, гласање одржати 2. априла у истом временском интервалу по локалном времену.
 
Одлуку Републичке изборне комисије  са детаљном листом свих 77 бирачких места у иностранству можете преузети овде.
 
Извор: МСП РС


Парламентарни и председнички избори 3. априла 2022. године - рок за пријаву за гласање у Амбасади РС у Тел Авиву 12.03.2022.

* * *

 

Поступак пријављивања српских држављана који бораве у Израелу за гласање на председничким и парламентарним изборима 3. априла 2022. године у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву

1. Захтев за гласање у иностранству се може поднети путем емаила, поште или лично у Амбасади. Захтев за упис треба да садржи следеће податке бирача: 

- Име и презиме

- Место рођења

- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

- Адреса пребивалишта у Србији

- Адреса боравка у Израелу

- Бирачко место у иностранству, односно Амбасада РС у Израелу

- Потпис подносиоца захтева, контакт телефон и емаил

- Обавезно је, уз потписани захтев, приложити важећу скенирану личну исправу - копију или ишчитану ЛК или копију пасоша. 

2. Амбасада захтев прослеђује јединици локалне самоуправе (општини) ради измене бирачког места. Општина доноси решење о упису података да ће лице гласати према боравишту у иностранству и о новом бирачком месту (Амбасада РС у Тел Авиву).

3. У року од 24 часа, по добијању одговора из Србије, Амбасада обавештава лице да је учињена измена и да грађанин може приступити гласању на председничким и парламентарним изборима 3. априла 2022. године у Амбасади РС у Тел Авиву.

Уколико грађанин уопште није уписан у бирачки списак, потребно је да истовремено са захтевом за гласање у иностранству поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

РОК за пријаву ради гласања у Амбасади Србије у Тел Авиву је поноћ 12. март 2022. године (по локалном времену у Србији). 

За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије (Боденхајмер 10, Тел Авив, Израел) 

> телефони +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72

> srb.emb.israel@mfa.rs

твитер налог Амбасаде  

 

ЗАХТЕВ ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК - ПРЕУЗИМАЊЕ ОБРАСЦА

ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ - ПРЕУЗИМАЊЕ ОБРАСЦА

* * *Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
 
16. феб 2022.
 
Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
 
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.
 
Извор/Фото: www.mfa.gov.rs 
 


Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију, фебруар 2022. године
15.02.2022. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.
 
Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.
 
 „Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.
 
 
Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.
 
 „Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.
 
„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.
 
Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.
 
„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.
 
Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.
 
 „Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију, фебруар 2022. године
7. фебруар 2022. 
 
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.
 
Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.
 
Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.
 
Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.
 
Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.
 
Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).
 
 
Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.
 
Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.
 
То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.
 
Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.
 
Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.
 
Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.
 
Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.
 
Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.
 
Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.
 
Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.
 
Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.
 
Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.
 
Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.
 
У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.
 
На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.
 
Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.
 
Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.
 
Извор/Фото: Танјуг
 


Сарадња Србије и Израела у истраживању Холокауста, сарадња Архива Војводине и Универзитета Бар Илан, јануар 2022. године

Као плод сарадње Архива Војводине и Универзитета Бар Илан, у четвртак 21.01.2022. представљено је заједничко издање књиге Депортација бачких Јевреја 1944. године на енглеском језику. Промоција књиге је одржана поводом 80. годишњице масакра над Јеврејима и Србима у јужној Бачкој. Дело је капиталан допринос постојећој историјској грађи, а због енглеског издања, биће посебно драгоцено за израелске и иностране истраживачке Холокауста у бившој Југославији. На видео конференцији учествовали су директор Архива Војводине Небојша Кузмановић и коаутор књиге Александар Бурсаћ, представници Бар Илан Универзитета заменик председника Моше Левенштајн, директорка Центра Сан Ван Гелдер за истраживање Холокауста Зехавит Грос, историчар Јоел Рапел, в.д. директора педагогије Међународне школе за изучавање Холокауста Меморијалног центра Јад Вашем Јаел Рихлер-Фридман, представник МИП Израела амб. Дан Оријан и почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић. Посебну пажњу својим иступањима привукли су министар иностраних послова Јаир Лапид, чија је прабаба, по очевој линији Хермина Лампел, страдала заједно са новосадским Јеврејима 1944, те професор емеритус Јехуда Бауер који је говорио феномену Холокауста и немачким помагачима (другим народима) који су допринели да геноцид поприми најшире могуће размере. 

Детаљну вест о догађају такође можете прочитати на интернет странице Архива Војводине 

 

 

 Сарадња стартап заједнице Израела и Србије, јануар 2022. године
Служба за иновације Привредне коморе Србије у сарадњи са Представништвом Привредне коморе Србије у Израелу одржала је у понедељак, 17. јануара 2022. године са почетком у 10 часова Tech7 Webinar где су представљени програми намењени стартап заједници Србије и Израела.
 
Догађају су присуствовали представници релевантних институција из Израела и Србије, које доприносе унапређењу стартап екосистема, као што су: Тech7, Yazamut 360˚, Israel National Cyber Directorate, Bar-Ilan University, Кабинет председника Владе Републике Србије – Тим за IT и предузетништво,  Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Научно-технолошки парк Ниш, Научно-технолошки парк Чачак, Научно-технолошки парк Нови Сад, Иницијатива Дигитална Србија, Регионална привредна комора Ниш и Клуб привредника Naissus.
 
Циљ догађаја било је умрежавање, размена искустава и стварање нових пословних прилика у стартап екосистему ове две земље. Догађај је био интерактивног карактера, где су учесници, поред могућности да се информишу о раду наведених институција из Израела и Србије, били у прилици да представе своје пословање и предложе потенцијалну сарадњу.
 
Уводне речи имала је Бојана Крстић, руководилац Службе за иновације Привредне коморе Србије, која ја истакла да је ово други по реду догађај који повезује институције из Израела и Србије. Иницијални догађај резултирао је бројним међусобним конекцијама, и био усмерен на БИО4 Кампус - чији је носилац Кабинет председника Владе Републике Србије - и на могућности сарадње са Институтом за нанотехнологију и напредне материјале Универзитета Бар-Илан из Израела. Овакви догађаји ускоро ће постати пракса – с обзиром на заједничке циљеве и вредности ових институција.
 
Надовезавши се на наведено, Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Израелу и директор Представништва Привредне коморе Србије у Израелу, осврнуо се на бројне могућности за развој пословања, посебно истакавши повезаност и потенцијал за сарадњу између градова побратима – Ниша и Бершеве који имају за циљ регрутацију талената и коришћење фондова.
 
Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, упутио је речи подршке због поновног организовања скупа на релацији ове две земље, и нагласио велики потенцијал за реализацију сарадње између представника присутних институција у склопу већ започете сарадње. 
 
Представници организације Теch7 (Харел Рам, Омри Даи, Даниел Мартин и Итај Харел) представили су ток развоја своје организације од 2011. до 2019.  указавши на све факторе који су допринели унапређењу инфраструктуре и целокупне организације пословања. Tech7 обухвата иновације, предузетништво и high-tech заједницу, као и програме за стартап, scale-up и сениор нивое развоја компанија. Актуелна је и сарадња са инвестиционим фондовима и бизнис анђелима, а од иностраних партнера издвајају се Мексико и Вијетнам, док је сарадња са партнерима широм света добродошла. Такође, сајбер безбедност се издвојила као тема која ће бити актуелна у наредном периоду. За будуће активности, биће потребна подршка свих актера, од Владе до приватног сектора, како би се заједници омогућила адекватна решења која укључују индустрију, стартапе, пилот програме и шире тржиште компанија. 
 
Ор Санто, представник Предузетничког центра Yazamut 360, присуствовао је скупу и исказао интересовање и отвореност за учешће и допринос овог центра у наредним активностима.
 
Дорон Либерман, представник организације INCD (Israel National Cyber Directorate), нагласио је значај сајбер решења која треба да буду подржана од стране Владе, као и значајну улогу приватног сектора. 
 
Након излагања представника институција из Израела, реч су имале домаће институције које доприносе развоју стартап екосистема.
 
Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш, детаљно је представио најзначајније активности и планове ове институције. Занимљиво је да је Ниш уједно и град побратим са израелским градом Бершева у ком је седиште организације Теch7, што ће – како се надају обе стране – утицати на будуће токове сарадње. Упоредивши системе и могућности које пружају, Ранђеловић је понудио конкретне предлоге око заједничких тачака, охрабривши колеге из организације Теch7, али и учеснике из Србије, да иницирају даље кораке.
 
Мирко Пешић, директор Научно-технолошког парка Чачак, изнео је најзначајније активности и изразио спремност на сарадњу.  Занимљиво је да НТП Чачак не чине само IT компаније, већ и компаније које имају физичке производе. Такође, сарадња са Владом Републике Србије од 2020. издвојена је као битан фактор.
 
Владимир Тодоровић, представник Научно-технолошког парка Нови Сад, поред отворености за стварање заједничких иницијатива, од тренутних активности посебно је издвојио Институт за вештачку интелигенцију.
 
Након презентација уследила је активна дискусија где су присутни представници институција разменили мишљења и искуства, и иницирали сарадњу с циљем финализације у што краћем року. 
 
У завршном делу састанка, предложено је формирање радне групе на теме које су разматране на састанку, где би научно-технолошки паркови и друге релевантне институције узеле учешћа. Такође, овом приликом су научно-технолошки паркови добили позив да присуствују на Дубаи 2020 Експо изложби почетком марта, како би на поменутој манифестацији могли да оставаре и лични контакт и започну реализацију сарадње.
 
Служба за иновације Привредне коморе Србије и Представништво Привредне коморе Србије у Израелу планирају да и у наредном периоду буду домаћини сличних скупова и дају свој допринос у унапређењу стартап заједнице Србије и Израела.
 


РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ - Обавештење за српске држављане у Израелу о остваривању бирачког права
 
 
На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе
 
ОБАВЕШТАВА
БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије (Амбасаде Републике Србије у Тел Авиву), најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
 
-----
 
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.
 
 
 
 
-----

Поступак пријављивања за гласање на републичком референдуму 2022. године

1. Захтев за гласање у иностранству се може поднети путем емаила, поште или лично у Амбасади. Захтев за упис треба да садржи следеће податке бирача: 

- Име и презиме, име једног родитеља

- Датум и место рођења

- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

- Општину, град и адресу пребивалишта у Србији (општину на којој се налази бирачко место у Србији)*

- Општину, град и адресу боравишта у Израелу, према којој ће лице гласати на изборима

- Бирачко место у иностранству, односно дипломатско-конзуларно представништво Србије

- Потпис подносиоца захтева

Обавезно је, уз потписани захтев, приложити скенирани или копију важећег личног документа РС - лична карта или пасош.

2. Амбасада захтев прослеђује јединици локалне самоуправе (општини) ради измене бирачког места. Општина доноси решење о упису података да ће лице гласати према боравишту у иностранству и о новом бирачком месту (Амбасада РС у Тел Авиву).

3. По добијању решења од општине из Србије, Амбасада обавештава лице да је учињена измена и да грађанин може приступити гласању на републичком референдуму 16.01.2022. године у Амбасади РС у Тел Авиву.

Уколико грађанин уопште није уписан у бирачки списак, потребно је истовремено са захтевом за гласање у иностранству поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

РОК за пријаву ради гласања у Амбасади Србије у Тел Авиву је поноћ 25. децембар 2021. године (по локалном времену у Србији). 

За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву,

на телефоне +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72. 

или емаил srb.emb.israel@mfa.rs

-----
 
 
 


Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, новембар 2021. године
 
Додељују се национална признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину, и то:
 
 Награда ”Мајка Србија” у области хyманитарних активности, развијању и јачању међyсобних веза, yнапређивању економске сарадње - Ђорђу Михаиловићу
 
 Награда "Слободан Јовановић" у области политике – др Момчилу Вуксановићу
 
 Награда "Доситеј Обрадовић" у области образовања – Срђану Мијалковићу
 
 Награда "Вук Караџић" у области очувања српског језика и ћириличког писма – Проф. др Јелици Стојановић
 
 Награда "Никола Тесла" у области науке и проналазаштва – др Владимиру Цмиљановићу 
 
 
Комплетан текст Одлуке можете погледати овде


Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Израелу - полагање венаца на савезничким војним гробљима у Рамли и Беер Шеви, новембар 2020. године
 
Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у понедељак 15.11.2021. године г. Михајло Трипић, отправник послова ad interim, изасланик одбране потпуковник Миломир Исаиловић и почасни конзул г. Александар Николић одали су почаст страдалим српским војницима у Великом рату (1914-1918) полажући венац у име Амбасаде Републике Србије у Израелу на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива.
У склопу војног гробља налази се десет гробова припадника Југословенске војске који су ратовали у саставу савезничких снага на Блиском истоку током Другог светског рата. 
 
 
 
 
 


Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету, новембар 2021. године
12. новембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.
 
 
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.
 
Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.
 
Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.
 
 
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs 
 


Фокус Представништва ПКС у Израелу – иновације и високе технологије, новембар 2021.
 
10. новембар 2021
 
 
„Циљ нам је да Србију, заједно са израелским партнерима, у наредних неколико година сврстамо међу тридесет најиновативнијих економија света“,  поручио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на свечаности поводом отварања представништва ПКС у Израелу, седмог у свету, чији ће циљ бити унапређење економских веза Србије и Израела, са фокусом на сарадњи компанија у иновацијама и примени високих технологија, научних знања и истраживања у привреди.
 
 
„Привредна комора Србије данас је отворила свој још један прозор у свет, овај пут наше представништво у Јерусалиму у Израелу, у најиновативнијој економији на свету. Дакле оно што је наш циљ овде у Маргалит стартaп ситију, где нам се налази канцеларија, јесте да помогнемо нашим компанијама из традиционалних индустрија да се повежу са младим компанијама које имају најбоља hi-tec решења, дакле да дигитализујемо и да модернизујемо нашу индустрију“, рекао је Чадеж.
 
 
Председник ПКС је позвао све српске компаније, и оне које се баве послом у Србији да контактирају Привредну комору Србије и представништво у Јерусалиму у Маргалит стартап ситију где сваког дана долазе најиновативније компаније света. „Отварају се заиста добре могућности да направите послове, да, ако имате добру идеју за стартап, овде добијете подршку, јер Израел је данас једино место на свету где можете брзо, не само да реализујете вашу идеју већ и да обезбедите финансирање“, поручио је председник ПКС и позвао  привреднике да дођу у представништво ПКС у Јерусалиму.
 
Отварање Представништва ПКС у Јерусалиму значајно ће  допринети унапређењу привредних и билатералних односа наших двеју  држава, који су и до сада били врло добри. Ово ће бити прилика за договор о потписивању Споразума о слободној тргови и Споразума о сарадњи у области туризма, а Србија очекује да ће захваљујући раду Представништва бити повећана улагања израелских компанија, посебно у домену туризма, ИТ индустрије, информационе безбедности и старт апова. Надамо се и да ће наши привредници не само повећати пласман робе и услуга на тржиште Израела, већ да ће заједно са израелским компанијама наступати заједно на  трећим  тржиштима, истакла је Татјана Матић, министарка трговине туризма и телекомуникација која је са израелским министром финансија Авигдором Либерманом свечано отворила представништво у Јерусалиму. Свечаности је присуствовао и градоначелнк Јрусалима Моше Леон.
 
 
Министар финансија Либерман указао је да је представништво вaжан импулс привредној сарадњи две земље, са нагласком на иновације и високе технологије. „Ово је данас још важније имајући у виду борбу са пандемијом“, навео је министар и додао да јеврејски народ памти допринос српског народа борби против нацизма и фашизма у Другом светском рату.
 
„Oтварањем Представништва ПКС у Израелу наше се земља прикључила најнапреднијим државама, које системски делују на умрежавању високих технологија. На овај начин се ојачавају претпоставке да се Србија изгради као регионални хаб у овом сектору и да се представи српски IT сектор у Израелу. Oтворене су могућности и за трилатералне и мултилатералне пројекте са земљама са којима и Србија и Израел имају одличне односе, попут УАЕ“, оценио је Александар Николић, директор Представништва.
 
Спољнотрговинска размена Србије и Израела вредела је прошле године 72,2 милиона евра, а у првих девет месеци 2021. године размена је била око 60 милиона евра. Израел је један од значајнијих инвеститора у привреду Србије, највише у сектор некретнина, и у нашој земљи активно је више од 140 израелских компанија. Интересовање за сарадњу две привреде огледа се у готово свим гранама, са нагласком на ИКТ сектор, старт-ап, иновације, консалтинг, здравство, пољопривреду и прехрамбену индустрију, сајбер безбедност,  третман отпадних вода и туризам.
 
Ове године две земље обележавају и 30 година од обнављања дипломатских односа.
 
 Фото: Шломи Амсалем
 
 


Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову, новембар 2021. године
2. новембар 2021. године
 
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
 
 
 
"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,
 
На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству. 
 
Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести. 
 
Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину. 
 
Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим. 
 
Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније. 
 
У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице. 
 
Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума. 
 
Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија. 
 
На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе. 
 
Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета. 
 
И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања: 
 
Број један је: како ћемо финансирати све ове активности? 
 
Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем? 
 
Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити? 
 
Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца? 
 
Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије? 
 
Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала? 
 
И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима. 
 
Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу. 
 
Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету. 
 
Хвала вам што сте ме саслушали."
 
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: Димитрије Голл
 


Дан Иван Рајзингер, уметник и графички дизајенер (1934-2019) - постављање спомен-плоче у Кањижи

На Дан Општине Кањижа 21.10.2021 Дан Иван Рајзингер се симболично вратио у свој родни град на Тиси. Животни пут који је почео детињством у Старој Кањижи 1934, потом несрећним ратом и Холокаустом, новим почетком у Израелу 1949, студијама у Јерусалиму и Лондону и вишедеценијском каријером светски познатог уметника и графичког дизајнера, на достојанствен начин је обележен прошле недеље, откривањем спомен-плоче на његовој родној кући у Кањижи. Житељи и управа Кањиже су тиме, још једном, као и много пута до тада, показали да се са поносом присећају Дана Рајзингера, човека који се без обзира на живот у новој домовини, много пута враћао у свој родни град, одакле је до краја живота, црпео инспирацију за свој уметнички рад. Рајзингер је од ране младости неговао односе са Кањижом и Београдом, радо је учествовао у животу и активностима Јевреја из Србије и бивше Југославије и тиме доприносио српско-израелских културним везама.

Плакат за изложбу у Павиљону Цвијета Зузорић у Београду 2005.

Жени Лебл, новинарка, хроничар и писац историје југословенских Јевреја, забележила је следеће речи о Рајзингеру у књизи ЈУЧЕ, ДАНАС - допринос Јевреја из бивше Југославије Израелу:

Рајзингер Дан-Иван (Кањижа, 1934) у Израелу од јула 1949. године. Са брода је пребачен у шатор прихватног логора Шаар халија крај Хаифе, оданде у трошну бараку крај Херцлије. Мајка је радила као кућна помоћница, а Дан са очухом као молер и фарбар. По преласку у Јерусалим примећена је Данова необична надареност за графику и сликарство, те је примљен у уметничку школу Бецалел, коју је апсолвирао са одличним успехом и добио «Награду Штрук». Убрзо је постаљен за предаавача у школи коју је до недавно похађао. Траума Холокауста, у којем је игубио оца, остала му је урезана у душу, те је један о његових првих радова био серија од 53 апстрактна симбола «Ватрени свици». Тај монументални поетски приказ јеврејске трагедије изложен је у сталној поставци Музеја дијаспоре у Тел Авиву још од његовог отварања 1979. Године (...) У »Јад вашему» постављено је његово дело «Јерусалимско светиште». Године 1958. Дан је у Бриселу уредио израелски павиљон за Светску изложбу и извесно бреме провео у Лондону, где је излагао у Central School of Art. Најплоднији је творац амбелема градова, болница, израелских културних установа (Хабима, Хан, Горњи подрум, Бетшева), као и Израелског министарства за туризам, Завода за социјално осигурање, Друштва за заштиту деце, авиокомпаније ЕЛ АЛ, Аркиа, Делек... Он је обогатио нашу визулену околину великим бројем знакова и кратких, али наметљивих симбола лаких за идентификацију - често двојезичних, у духу и императиву нашег доба, а у Београду дизајн за позориште Атеље 212 (...) Године 1986. пројектова је симбол у земљи најпрестижније Награде Израела, који је и сам добио 12 година касније, 1998. на 50. годишњицу државе у коју се као дечак уселио на њен први рођендан.

 

Представљање новог визуелног идентитета београдског позоришта Атеље 212, 1989. 

Рајзингер је свом родном граду даровао двојезични српско-мађарски лого Кањиже, а Скупштина Општине га 2004. одликовала признањем Pro Urbe за истакнуту делатност у сфери уметности.  

Логотип Кањиже (Kanjiža/Kanizsa)

Иницијатива за постављање спомен-плоче на родној кући Дана Ивана Рајзингера потекла је од Амбасаде Србије у Тел Авиву, а уз велику подршку Општине Кањижа, после више месеци, реализована је откривањем плоче од стране председника општине Роберта Фејстамера и Дановог сина Илана Рајзингера 21.10.2021. године.

Свечаност и откривање спомен-плоче у Кањижи, 2021.

 
Овом приликом се посебно захваљујемо гђи. Анабел Рајзингер и сину Илану Рајзингеру, председнику Општине Кањижа г. Роберту Фејстамеру и гђи. Ливији Варади Вранић из протокола и информисања Општине, заменици амбасадора Израела у Београду гђи. Мајан Бен Тура, гђи. Бранкици Љамић и проф. Зорану Блажини, сарадницима и пријатељима Дана Рајзингера, као и свим добрим људима који су подржали иницијативу и присуствовали свечаности у Кањижи. 
 
 
Гђа. Анабел Рајзингер и г. Илан Рајзингер у Амбасади Србије у Тел Авиву
 
 
О догађају је известило неколико локалних медија на српском и мађарском језику:
 
Инфо ТВ српски и мађарски
 
 
Вест из дневних новина "Дневник"
 
Документарни филм о Дану Рајзингеру у Кањижи можете погледати овде

*фотографије и илустрације су ауторство Општине Кањижа и породице РајзингерСелаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања, октобар 2021. године
 
15. октобар 2021. године
 
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштовани специјални представниче,
 
Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.
 
Господине Танин,
 
Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.
 
Господине председниче,
 
Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.
 
Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.
 
Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.
 
У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.
 
Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.
 
Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.
 

 


Oпширније...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, октобар 2021. године

11.10.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.

 
"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се, у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.
 
"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.
 
"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатије за мир, а 24. априла 2019. године смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње. 
 
Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.
 
"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.
 
"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић.
 
"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.
 
"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини пут ка индивидуалном и колективном просперитету.
 
"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка.
 
"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.
 
Београд,
11. октобар 2021. године
 
 


Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО, септембар 2021. године
26. септембар 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.
 
 
Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.
 
„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић. 
 
Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.
 
На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?
 
Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на Косову и Метохији, септембар 2021. године
25. септембар 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.
 
Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.
 
 
Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.
 
„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић. 
 
Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.
 
Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.
 
Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.
 
Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.
 
„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.
 
Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.
 
„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.
 
Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.
 
„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.
 
Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.
 
Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.
 


Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност, септембар 2021. године
25. септембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.
 
 
Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
 
Говор премијерке преносимо у целини:
 
Г. Председниче,
 
Г. Генерални секретару,
 
Екселенције,
 
Даме и господо,
 
Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.
 
Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.
 
Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.
 
Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.
 
Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.
 
Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.
 
И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.
 
Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.
 
Али, дозволите да кренем са темом Ковида:
 
Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.
 
Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.
 
Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.
 
Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.
 
Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.
 
Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.
 
Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.
 
Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.
 
Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.
 
Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.
 
Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.

Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, септембар 2021. године
 
22. септембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.
 
 
На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.
 
Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.
 
Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.
 
Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.
 
Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.
 
Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.
 
Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.
 
Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.
 
Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.
 
 
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs 
 


Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, септембар 2021. године
15.09.2021. 
 
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 
 
"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,
 
Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци. 
 
Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.
 
Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!
 
Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.
 
Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо. 
 
То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.
 
Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.
 
 
 

Oпширније...
Реакција Музеја жртава геноцида на текст Давида Голдмана објављен у ,,Џерузалем Постуʼʼ 14. августа 2021. године
 
Реакција Музеја жртава геноцида на текст Давида Голдмана 
објављен у ,,Џерузалем Постуʼʼ 14. августа 2021. године
 
Главном и одговорном уреднику ,,Џерузалем Постаʼʼ господину Јакову Кацу
 
Поштовани господине Кац,
Музеј жртава геноцида, референтна национална установа културе Републике Србије која се бави истраживањем и неговањем сећања на жртве геноцида почињеног над Србима у Другом светском рату, жртве холокауста и друге жртве нацизма и фашизма, изражава запрепашћење и упућује јавни протест уредништву овог дневног листа које је, упркос својој годинама пажљиво ствараној репутацији угледног и релевантног дневног листа, дозволило да се управо на његовим страницама, непосредно уочи дана када се обележава тужна 80. годишњица успостављања система концентрационог логора смрти у Јасеновцу (Хрватска) – једног од најмонструознијих стратишта у читавој Европи током Другог светског рата које је функционисало у оквирима марионетске Независне Државе Хрватске – појави псеудонаучан и ревизионистички текст из пера новинара Давида Голдмана.
 
Својим текстом под насловом ,,Ова срамотна злоупотреба холокауста мора одмах да престанеʼʼ (,,This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop nawʼʼ), објављеном у ,,Џерузалем Постуʼʼ од 14. августа 2021. године, аутор, иначе без стручних квалификација и потпуно непознат у међународној научној јавности, укључио се у текућу респраву о појави дисторзије холокауста као појави на глобалном нивоу.  
И ту се, готово све позитивно у овом чланку и завршава. 
 
Користећи се низом нетачних исказа и полуинформација, у чланку је у свега пар реченица обесмишљено читавих 76 година континуираних истраживања, како стручњака и институција Југославије, касније Србије и Хрватске, тако и светских референтних институција попут ,,Јад Вашемаʼʼ и Музеја Холокауста (USHMM).
За пример поменуте дисторзије узет је систем концентрационог логора смрти у Јасеновцу, основан и руковођен од стране Независне Државе Хрватске, без утицаја нацистичке Немачке. Једино што је тачно наведено односи се на географски положај Јасеновца и процентуално учешће Јевреја у људским губицима (15%). 
И ту се окончава чињенична и историјска поузданост тврдњи изнетих у чланку.
 
У низу проблематичних информација садржаних у том ревизионистичком осврту најпре указујемо на исказ о форензичким истраживањима спроведеним у Југославији којима је, наводно, утврђено да је укупан број јасеновачких жртава између 2.500 и 4.500 што представља апсолутну и срамотну неистину.
Музеј жртава геноцида, пре свега, указује на то да код форензичких истраживања не може доћи до резултата у броју жртава који се креће у огромном распону ,,од - доʼʼ. 
 
Друго, никакве есхумације нису обављане 1947. и 1948. године. 
Током 1946. године обављено је истраживање четири гробнице код Ускочких шума у којима је пронађено 967 остатака (311 мушкараца, 467 жена и 189 деце). На основу сондаже процењено је да и у гробници код шуме Струг има око хиљаду убијених, али су стручњаци закључили да због положаја, односно испреплетености жртава и стања у којима су се тела налазила није могуће обавити потпуно прецизно истраживање. 
Дакле, не постоји никакво форензичко испитивање које је резултирало подацима о 2.500 до 4.500 јасеновачких жртава, извршено током 1947. и 1948. године, како се то наводи у овом ревизионистичком тексту.
 
Индикативно је и то да је у том чланку пропуштена прилика да се наведу стварна форензичка истраживања обављена током 1964. године која је извршила комисија у саставу: Алојз Шерцељ, Вида Бродар, Антон Погачник и Србољуб Живановић. Та истраживања резултирала су открићем посмртних остатака укупно 284 жртава, и то у 7 сонди (од којих је 197 њих било у једној гробници).  
 
У овом крајње ревизионистички интонираном чланку поменути су и разни утврђени и/или процењени бројеви убијених у систему концентрационог логора смрти у Јасеновцу, и то: 59.000 (попис жртава Другог светског рата спроведен 1964. године), 72.000 и 77.000 који су у једном тренутку представљали достигнути резултат допуњавања броја страдалих, а на основу ревизије већ споменутог пописа из 1964. године, што спроводи Музеј жртава геноцида.
 
Музеј жртава геноцида користи ову прилику да нагласи да се у његовим базама налазе подаци о безмало 90.000 идентификованих жртава система концентрационог логора смрти у Јасеновцу што у овом тренутку представља само најмањи могући, али не и коначни број ликвидираних на том стратишту.
Како се истраживања стручњака Музеја жртава геноцида, која се спроводе по истој методологији како се то већ деценијама чини и у ,,Јад Вашемуʼʼ, настављају, за очекивати је и да број идентификованих јасеновачких жртава у наредним годинама буде коригован у правцу далеко већег. 
Процењени укупан број јасеновачких жртава далеко је, нажалост, већи од оног који ће историјска наука икада успети да идентификује конкретним подацима.
 
У истом ревизионистичком тексту спомиње се и број од 99.000 жртава система концентрационог логора смрти у Јасеновцу што је у једном периоду била процена USHMM, али и у науци потпуно непозната процену од око 250.000 страдалих. Коначно, исти текст садржи некакав, наводни, број од 800.000 убијених на свим јасеновачким стратиштима.
 
Музеј жртава геноцида нема сазнања да је ,,Јад Вашемʼʼ током последње деценије претходног века потраживао од Републике Србије ,,оригинална документа из Јасеновцаʼʼ пошто историјској науци није познато да постоји неки значајнији корпус грађе изузев оне коју је Антун Милетић већ објавио у четири књиге (три од којих већ крајем осамдесетих година тог истог века). 
Могуће је и то да се у овом ревизионистички интонираном чланку мисли на евакуисану музејску грађу из Спомен-подручја ,,Јасеновацʼʼ (Република Хрватска) која се током деведесетих година претходног столећа налазила у Босанској Дубици (Босна и Херцеговина). Но, то је питање на које одговор могу и треба да дају неки други, али не и Република Србија. 
Штавише, Музеј жртава геноцида је 1997. године предао ,,Јад Вашемуʼʼ списак са именима 52.500 Јевреја страдалих на простору Југославије током Другог светског рата (од којих је 10.500 изгубило животе управо у Јасеновцу), а који је укључен и у званични списак жртава холокауста те институције. 
 
Пратећи накарадну, псеудонаучну, антицивилизацијску и срамотну логику којом се у овом ревизионистичком чланку негира број страдалих у Јасеновцу искључиво на основу тога што не постоје одговарајући форензички подаци (осим за 2.500 до 4.500 жртава, како лажно тврди аутор текста), могли бисмо да поставимо и питање у вези са тиме да ли је на исти начин могуће негирати и број од 1.200.000 до 1.500.000 убијених у Аушвицу пошто ни за ту тврдњу нема никаквих форензичких доказа?
Било би занимљиво када би аутор овог ревизионистичког текста, негирајући број страдалих у Јасеновцу,  одговорио на питање у вези са тиме где је ,,насталоʼʼ 30.000 Јевреја који су живели на подручју геноцидне Независне Државе Хрватске? 
Музеј жртава геноцида подсећа га да је, према расположивим подацима, њих око 7.500 убијено у немачким концентрационим логорима.  Да објави ову реакцију
Шта се догодило са њих преосталих око 22.500? 
Где су они ,,несталиʼʼ? 
 
Музеј жртава геноцида је кроз вишегодишња истраживања својих стручњака показао да је у систему концентрационог логора смрти у Јасеновцу убијено између 18.000 и 19.000 Јевреја са подручја Независне Државе Хрватске, као и да је њихово учешће у укупним  губицима цивила било вишеструко веће од њихове заступљености у популацији (10,23 пута веће).
Стручњаци Музеја жртава геноцида у континуитету јасно раздвајају страдање у холокаусту од геноцида почињеног над српским народом на подручју Независне Државе Хрватске. 
У истраживањима Музеја жртава геноцида континуирано се наглашава и то да је губитак Јевреја у систему усташког логора смрти у Јасеновцу, с обзиром на заступљеност у популацији, био реално 13 пута већи од претрпљеног губитка Срба у логору, чиме се побија апсурдна тврдња по којој ,,Србија покушава да истисне Јевреје из холокауста и да их замени Србимаʼʼ.
 
 
Поштовани господине Кац,
Указујући искључиво на најизразитије неистине изнете у чланку објављеном у ,,Џерузалем Постуʼʼ, Музеј жртава геноцида указује на историјске чињенице, али истовремено позива све да се са пуном одговорношћу и пијететом односе према жртвама Другог светског рата.
Са правом се може поставити питање како се могло догодити то да један међународно релевантан и угледан дневни лист какав је ,,Џерузалем Постʼʼ објави изразито ревизионистички текст којим се суштински негирају специфичан карактер и трагичне последице постојања система концентрационог логора смрти у Јасеновцу?
Музеј жртава геноцида овом приликом наглашава и то како су, поред бројних других, чак и тројица председника републике Хрватске званично и јавно саопштила како се у раздобљу између 1941. и 1945. године догодио геноцид над припадницима српског народа који су осмислили и реализовали званични органи и целокупан државни систем Независне Државе Хрватске.
Имајући то у виду, потпуно је јасно да је једина срамотна злоупотреба управо покушај аутора овог ревизионистички интонираног текста да негира ову одавно потврђену и општеприхваћену историјску чињеницу.
 
Да ли је, пратећи такву логику, могуће очекивати да се на страницама Вашег листа ускоро нађе и подједнако ревизионистички интониран текст Давида Ирвинга којим се негира постојање концентрационог логора смрти у Аушвицу?
 
 
Поштовани господине Кац,
Музеј жртава геноцида јавно и одлучно одбацује и осуђује неистините тврдње садржане у наведеном ревизионистичком чланку којима се атакује на историјску истину и достојанствено сећање на жртве Другог светског рата, док од Вас захтева да објавите ову реакцију како би читаоци били упознати са оним што се уистину догодило у Јасеновцу – једном од највећих и најмонструзнијих стратишта у читавој Европи током Другог светског рата.
 
 
В.Д. ДИРЕКТОРА
Дејан Ристић
 
У Београду,
16. августа 2021. године
 
 
 
 


МСП осуђује објављивање текста у „Џерузалем посту“, август 2021. године
17. август 2021. године
 
 
МСП осуђује објављивање текста у „Џерузалем посту“
 
 
Министарство спољних послова најоштрије осуђује објављивање текста у листу „Џерузалем пост“, под насловом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“, аутора Давида Голдмана, који обилује нетачним и злонамерно пласираним подацима.
 
Затечени смо овим бесрамним покушајем ревизије историје и релативизације највећег и најмонструознијег злочина на овим просторима. 
 
У мору текстова насталих на таласу историјског ревизионизма и апологетике фашистичке идеологије зла, по својој беспризорности се издваја овај објављен 14. августа текуће године у листу „Џерузалем пост“. На странама угледног листа, аутор текста под називом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“ вређа сени невино страдалих жртава јасеновачког логора, али и здрав разум израелских и међународних читалаца, тврдњом да у том највећем концентрационом логору нацистичке Независне државе Хрватске није побијено више од 4.500 жртава. 
 
Стотине хиљада жртава логора који је представљао централну тачку усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у дугом трајању су негиране и ниподаштаване, испрва од стране ревизиониста са маргине, да би се у тај жалосни подухват почетком 90-их укључио и политички врх обновљене хрватске државе. Најбесрамнију минимизацију броја жртава Јасеновачког логора потенцирао је некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, говорећи о 30-40.000 убијених, а нико није могао ни претпоставити да ће га у лудилу ревизионизма надмашити најугледнији израелски лист. 
 
Република Србија и српски народ у целини су одувек стојали на бранику истине, чувајући успомену на невино страдале жртве Холокауста, оштро се противећи сваком покушају да се размере највећег злочина у историји света на било који начин релативизују. Сећањем на шест милиона Јевреја побијених у монструозном нацистичком пиру ми уједно бранимо достојанство сваке српске жртве која је страдала од истог зла, а на подручју НДХ и од исте руке. Верујемо да ћемо у слободи и истини посвећеном народу Израела и даље имати најискренијег савезника у одбрани права на сећање, упркос безочним покушајима манипулације којима нажалост сведочимо.
 


Телефонски разговор председника Републике Србије са председником Државе Израел, август 2021. године
 
10. август 2021. године
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Државе Израeл Исаком Херцогом, са којим је размотрио питања у вези са билатералном сарадњом.
 
Председник Вучић и председник Херцог су се сагласили да би у развоју српско-израелских односа требало имати у виду историјску блискост српског и јеврејског народа, обележену заједничким страдањем током Другог светског рата. Двојица државника су изразили очекивање да ће две земље успоставити чешће контакте, како би редовно разматрале теме од заједничког интереса.
 
Председник Вучић је нагласио да је признање тзв. Косова од стране Државе Израел било разочарање за Србију и њене грађане, али истовремено изразио жељу да Србија са новим руководством Државе Израел, којем је пожелео успех у раду, унапреди билатералне односе.
 
„Сматрамо веома важним да Србија и Израел, кроз сарадњу, дају допринос политичком и мирном решавању свих спорова, сукоба и отворених питања“, рекао је председник Вучић и додао да ће и данашњи разговор са председником Херцогом допринети бољем разумевању међу двема земљама. Председник Вучић је изразио очекивање да ће председник Херцог и Израел наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања Косова и Метохије.
 
Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да она бележи сталан успон услед повећаних израелских инвестиција. Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, а најважније инвестиције су у области транспорта и изградње некретнина. Двојица председника су констатовали да постоји додатни простор за проширење сарадње, што укључује и повећање трговинске размене, при чему би отварање представништва Привредне коморе Србије у Израелу дало додатни импулс остварењу тог циља.
 
Саговорници су изразили интерес за унапређење војно-економске сарадње, као и сарадње у области енергетике, културе, образовања и спорта.
 
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: www.predsednik.rs 
 


Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, август 2021. године
05. август 2021. године
 
Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!
 
„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.
 
 
„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.
 
„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.
 
Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.
 
 
„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.
 
Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.
 
„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.
 
„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: www.predsednik.rs 
 

Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ – национална признања – 2021, август 2021. године

ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Циљ јавног позива је додела националних признања:

Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијања и јачања међусобних веза, унапређивања економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

Награда „Слободан Јовановић“ у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; - промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

Награда „Михајло Пупин“ у области информационо - комуникационих технологија - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационокомуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - развоју информационо – комуникационих технологија у Републици Србији.

Награда „Никола Тесла“ у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

Награда „Доситеј Обрадовић“ у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим деловањем доприноси: - очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; - остваривању културне, просветне и спортске сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом; - унапређивању сарадње са верским заједницама.

Награда „Вук Караџић“ у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

 

Предлог за доделу националног признања може поднети:

 организација дијаспоре и организација Срба у региону,

 удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

 дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

 цркве и верске заједнице,

 предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

 

Јавни позив се објављује на интернет страници министарства надлежног за дијаспору и Србе у региону www.mfa.gov.rs и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs, заједно са припремљеним формуларом, 3. августа 2021. године.

Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs, најкасније до 12. августа 2021. године, са назнаком: „ Јавни позив за доделу националних признања“.Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јул 2021. године
 
 
 
 
 
Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 22. јула до 6. августа 2021. године. 
 
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
 
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
 
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.
 
 
 
На конкурсу учествују пројекти који се могу сврстати у једну од следећих ОБЛАСТИ:
 
На пријавном формулару Веб платформе обавезно је назначити област скраћеном формулацијом области:
 
– Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту.  Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама Срба изван матичне државе – скраћено: ШКОЛЕ.
 
– Подршка организовању манифестација, омладинско-спортских и културно-уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави, подршка културно-уметничких друштава – скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ.
 
– Подршка пројектима медија, медијске писмености, дигиталне комуникације, порталима, мултимедијалним пројектима, дигиталног и штампаног издаваштва – скраћено: КОМУНИКАЦИЈА.
 
– Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Републике Србије и Срба изван матичне државе; подршка пројектима који доприносе култури сећања – скраћено: СТАТУС.
 
– Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Републике Србије и Срба изван матичне државе – скраћено: ЕКОНОМИЈА.
 
 
 
Право учешћа на конкурсу имају:
 
1) организације у дијаспори
 
2) организације чије је седиште у Републици Србији.
 
 
 
Право учешћа на конкурсу немају:
 
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава,
 
2) физичка лица,
 
3) привредни субјекти.
 
 
Детаљне информације о конкурсу и обрасци за пријаву се могу наћи на интернет сајту Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону - https://www.dijaspora.gov.rs/


Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер, јул 2021. године
 
22. јул 2021. године
 
Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.
 
Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ
 
„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем. 
 

Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације, јул 2021. године
20. јул 2021. године
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.
 
Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.
 
 
Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије.  
 
Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.
 
Према њеним речима, наши грађани нису више морали да иду, рецимо, у Пореску управу, а од тада је јавна администрација разменила 50 милиона докумената, што значи да грађани нису морали да иду од канцеларије до канцеларије по 50 милиона папира.

Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
 
09. јун 2021. године
 
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
 
 
Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,
 
У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.
 
Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.
 
Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.
 
 
Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.
 

Oпширније...
Посета Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, мај 2021. године

Делегација Амбасаде Репбулике Србије у Тел Авиву, епископ пакрачко-славонски г. Јован и почасни конзул Републике Србије у Бер Шеви Александар Николић учинили су званичну посету Меморијалном центру за сећање на Холокауст "Јад Вашем" у Јерусалиму. Делегација је била дочекана од стране домаћина - Јоси Гевира, директора за владине и спољне односе, Јаел Нидам Орвието, директорке Међународног института за истражиње Холокауста, в.д. директора Архива "Јад Вашема" Александера Аврахама и Леом Михом из Међународне школе "Јад Вашема". 

Приликом сусрета разговарано је о унапређењу сарадње српских институција се "Јад Вашемом" у области истраживања, образовања, архивистичке размене у вези са Холокаустом и геноцидом током Другог светског рата на подручју бивше Југославије. 

Делегација је потом имала има стручно вођену туру у главном објекту где се налази стална поставка "Јад Вашема". 

 

 

 Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“, мај 2021. године
20. мај 2021. године
 
У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 
Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
 
 
„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.
 
Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.
 
Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.
 
„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили l