| |     latinica | english  
Насловна
Отварање Радионице српског језика, културе и историје у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, новембар 2020. године

Уз дружење деце и родитеља, у петак 20.11.2020. у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву је по први пут отворена Радионица српског језика, културе и историје. На наше задовољство уписано је 34 деце, узраста од 6  до 17 година, које ће похађати поподневну наставу сваког петка од 27. новембра 2020. године. 

На настави српског језика, ћириличног и латиничног писма, културе, историје, географије, ђаци ће научити више о земљи њихових родитеља и бака и дека. Такође, обележаваће се наши празници, организоваће се приредбе, као и излети у природи. 

Радио-телевизија Србије, 26.11.2020Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву 

БН Телевизија, 25.11.2020. - Почела са радом Радионица српског језика у Израелу

Управа за дијаспору и Србе у региону, 24.11.2020. - Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву

 

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Израелу - полагање венаца на савезничким војним гробљима у Рамли и Беер Шеви, новембар 2020. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у среду 11.11.2020. године г. Михајло Трипић, отправник послова ad interim и изасланик одбране потпуковник Миломир Исаиловић одали су почаст страдалим српским војницима у Великом рату (1914-1918) полажући венац у име Амбасаде Републике Србије у Израелу на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива. У склопу војног гробља налази се десет гробова припадника Југословенске војске који су ратовали у саставу савезничких снага на Блиском истоку током Другог светског рата. 

Истим поводом г. Александар Николић, почасни конзул Републике Србије са седиштем у Беер Шеви, јурисдикционо задужен за Јужни дистрикт у Израелу, у име Конзулата положио је венац на савезничком војном гробљу у Беер Шеви

 

 


Oпширније...
Радионица српског језика, културе и историје, новембар 2020. године
 
 
 
Драги наши сународници и пријатељи,
 
Имамо задовољство да вас обавестимо да Амбасада Републике Србије у Тел Авиву, по први пут у Израелу покреће радионицу српског језика, културе и историје.
 
Циљ нам је да деца, уз вежбе читања и писања, савладају ћирилично и латинично писмо, те кроз наставу, разговор, певање и друштвене игре науче о нашој земљи и народу, култури и традицији, историјским догађајима, истакнутим личностима из области уметности, науке и друштва.
 
Током школске године у Амбасади би се, уз учествовање деце, обележавали наши празници, организовале приредбе и прославе, а радионица би такође укључивала излете у природу, приказивање домаћих филмова, посете музејима и остале активности.
 
На овај начин би се међу најмлађим нараштајем што очувао, што развио део идентитета њихових родитеља, бака и дека и ранијих предака рођених у Србији, а потом придошлих у Израел.
 
Радионицу ће, уз помоћ особља Амбасаде, водити Јелена Михаиловић Розенцвајг, наставница историје и географије у Гимназији Херцлија у Тел Авиву, која има богато искуство у предавању српског језика и наведених предмета.
 
Радионице су намењене за ђаке узраста од 6 до 17 година. С обзиром на мере заштите од COVID-19 у почетку ће се предавања организовати преко ZOOM платформе, а потом ће се, када се ситуација побољша, деца и родитељи упознати у Амбасади, где ће се радионица организовати сваког петка, од 13 до 15 часова.
 
Рок за пријаву је 16. новембар 2020, а почетак радионице 20. новембра 2020. године.
 
Уколико желите да ваша деца науче српски језик и ћирилицу, историју и географију наше земље, молимо вас да попуните пријаву на следећем линку, а за сва питања можете се обратити на наш мејл srpskizadecu.il@gmail.com Јелени Михаиловић Розенцвајг и Душану Вујовићу, конзулу у Амбасади. 
 


SERBIA - Emerging tech development hub, October 2020

Executive summary

Serbia is an emerging tech hub in Europe, conveniently located and open for business.

An internationally acclaimed and growing engineering talent pool. Compulsory coding from the 5th grade, specialized IT streams in secondary schools, increased number of students in STEM programs, incentives to attract top talent.

• The most competitive corporate taxation in Europe. Companies can achieve 0% corporate income tax by combining the accelerated R&D deduction and IP box regimes. There is also a 30% tax credit for startup investments and attractive taxation of employee share plans.

• The Serbian Government as a partner committed to digitalization. The digitalization of public services and the growth of the tech private sector are number one national priorities.

• Top international tech companies, such as Microsoft, NCR, Epic Games, Continental and others, have already established R&D centers in Serbia with great success. Node, the first AI-as-a-service platform for businesses, recently opened in Serbia as a hub for its European expansion.

• Serbian tech companies are also making it big abroad. Nordeus is the world’s leading mobile gaming developer and publisher; Seven Bridges is a leading genetic research company and is rated as one of the world’s 50 smartest companies.

 

 Ауторски чланак председнице Владе Републике Србије у дневним новинама Jerusalem post, 30.08.2020.

У недељном издању Џерузалем поста објављен је ауторски чланак председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић о историји и перспективама развоја српско-израелских односа. 

 Меморијалне шуме Краља Петра I Карађорђевића и Краља Александра I Карађорђевића на северу Израела, август 2020. године

Између два светска рата, у раздобљу формирања контура будуће израелске државе, масовније имиграције Јевреја у мандатну Палестину, као и појачане делатности ционистичких организација у Европи, долази до развоја веза између Србије, односно Краљевине Југославије и тадашњих јеврејских првака и институција у Палестини. У знак захвалности Краљу Петру I Карађорђевићу за његову подршку ционистичким идејама и наклоњености према Јеврејима, донацијама југословенских Јевреја и уз помоћ ККЛ-а (Јеврејског националног фонда, Jewish National Fund, Keren Keyemeth leIsrael), девет година по његовом упокојењу, априла 1930. године засађена је шума са 10.000 садница која носи име Краља Петра. Шума је засађена међу првим у Палестини, непосредно после садње друге две шуме, у част британског министра иностраних послова Алфреда Балфура 1928. и првог чехословачког председника Томаша Масарика 1930. године.

Подсећања ради, ционистичка идеја о оснивању јеврејске државе први пут је од стране Србије званично поздрављена и призната децембра 1917. године. У време Великог рата, са Краљевском владом ван отаџбине, Србија је признала „Балфурову декларацију“ којом се подржава формирање „националног дома за јеврејски народ“ у Палестини. У личном писму краљевског посланика у Паризу и шефа Српске војне мисије у Сједињеним Америчким Државама Миленка Веснића, упућеном официру српске војске и ционистичком активисти капетану Давиду Албали изражене су симпатије и подршка Србије и њеног народа оживљавању јеврејске државе и оснивању Израела. 

Средином тридесетих година двадесетог века, после марсејског атентата 1934. године, на потезу између Хаифе и Назарета, а надомак кибуца Шаар Ха'амаким, основаног од стране југословенских и румунских Јевреја, априла 1935. године је одржана свечана церемонија садње шуме/горе Краља Александра I Карађорђевића, као израз јеврејске захвалности због његове подршке стварању израелске државе и пријатељству према домаћим Јеврејима. 

Делове извештаја о садњи шуме који је објављен у Јеврејском народном каленадру за 5696 јев. годину, преносимо у следећем тексту*: 

Смрт краља Александра значила је за југословенске Јевреје исто што и смрт најрођенијег. Исто што и смрт оца или рођеног брата... У срцима југословенских Јевреја роди се жеља да да се Краљу-Витезу подигне споменик, који ће кроз векове будућим генерацијама говорити о безграничној љубави једног дела великог јеврејског народа, расејаног широм света, према Великом Човеку, Градитељу Мира и Проповеднику Љубави међу људима...

И југословенско је јеврејство донело одлуку: да се у Ерец Јисраелу, на Израиљевој земљи, подигне Гора, која ће поносно носити име Блаженопочившег Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља. Ова одлука је примљена са одушевљењем не само од југословенских Јевреја, него су се акцији за подизање те Горе са не мање одушевљења прикључили и Јевреји ван Југославије.

Деветог априла 1935. године обављено је у Хартију, недалеко од Хаифе, на земљишту Керен кајемет лејисраела, свечано освећење Горе. На ту свечаност југословенских Јевреја дошли су Врховни комесар Палестине, представници енглеског парламента, представници палестинских Јевреја и званичних јеврејских корпорација. Југословенске Јевреје су представљали др Давид Албала, потпредседник Савеза јеврејских општина и г. Јулије Кениг, председник Макабија. ККЛ је био представљен по свом председнику г. Менахему Усишкину. Ту су били и југословенски Јевреји који стално живе у Ерецу, у земљи која се обнавља и њиховом помоћи...

Пре неколико година садили су Јевреји из Југославије, недалеко од овог места, шуму на име Краља Петра, оца Краља Александра Првог Ујединитеља. Ми Јевреји и Палестини, који смо дошли овамо да оживимо своју своју историјску прошлост и да живимо нормалним животом народа у својој земљи, особито смо повезани са Југославијом и њеном владом. Ова влада је прва службено признала Балфурову декларацију за обнову народног дома за јеврејски народ у земљи његових дедова. Кад се год у Друштву народа у Женеви повела реч о питањима Палестине, увек су заступници Југославије подупрли праведне захтеве Ционистичке организације и Већа палестинског јеврејства.

Јеврејски народни календар, 1935-1936. година, стр. 22-25

 

           Садња меморијалне шуме Краља Александра Првог Карађорђевића, 1935. године*                                      др Давид Албала, потпредседник Савеза јеврејских општина

Садња меморијалне шуме Краља Александра Првог Карађорђевића, 1935. године 

Менахем Усишкин, председник ККЛ

Временом су меморијалне шуме пале у заборав, а спомен-плоче су прво биле оштећене, а онда и нестале са прилаза шумама. Међутим, 2013. године у сарадњи Амбасаде Србије и ККЛ-а спомен-табле са натписима  Краљу Петру и Краљу Александру (хебрејском, српском ћирилицом и енглеском) постављене су у парку "Јицака Рабина" у Мигдал ХаЕмеку. Такође, захваљујући житељима кибуца Гинигар који се налази на ободу шуме Краљу Петру је постављена табла са натписом "Петрова шума", титулом и датумом садње. 

 

Оригинална спомен-плоча "Шума Краља Петра" у кибуцу Гинигар, 

Фотографија добротом г. Душана Михалека

 

Парк "Јицак Рабин", Мигдал хаЕмек, 2020. година**

Кибуц Гинигар, 2020. година**

Идеја Амбасаде је да у сарадњи са ККЛ-ом и кибуцима Гинигар и Шаар Ха'амаким у скоријој будућности у потпуности обнови спомен-плоче на прилазима меморијалним шумама, као и да на одговарајући начин обнови сећање на српско/југословенско-јеврејске везе и допринос Јевреја из Србије, односно Југославије изградњи израелског друштва и државе у првој половини двадесетог века. 

 

* Извор фотографија ККЛ Израел, извор часописа Дигитална Народна библиотека Србије

** Извор фотографија, Амбасада РС у ИзраелуОнлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори, август - септембар 2020. године
 
У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у Израелу (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.
 
Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону. 
 
Сви заинтересовани предавачи могу се пријавити до 02.08.2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).
 
Почетак обуке планиран је за 17.08.2020. године, а завршетак за 20.09.2020. године. Након завршетка обуке учесници ће добити потврде о похађању обуке које издаје Академска српска асоцијација. Програм обуке одобрен је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије.
 
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-za-predavace/ 


Услови уласка у Израел за српске држављане, јул 2020. године

Сходно израелским прописима на снази због епидемије COVID-19,  држављанима Србије, као и свим другим страним држављанима, забрањен је улазак у Израел, осим у случајевима када имају регулисан боравак, уз претходну најаву преко Амбасаде Израела у Београду. Такође, у изузетним случајевима (нпр. ургентно лечење), наши држављани могу затражити дозволу од МИП Израела за улазак земљу. По уласку у Израел, сва лица су обавезна да иду у самоизолацију у трајању од 14 дана.

Детаљније информације о условима путовања и боравка у Израелу могу се наћи на интернет сајту Министарства здравља Израела

https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/Одлука о конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јул 2020. године

Обавештавамо да су донете одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, 

Одлуке се могу се наћи на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. 

 

 Опроштаји сусрети амбасадора Станојевића поводом завршетка мандату у Израелу, јун 2020. године
Поводом окончања мандата, амбасадор Милутин Станојевић имао је неколико опроштајних сусрета који су у његову част приредили израелски домаћини. Министарство иностраних послова Израела организовало је свечани ручак уз присуство амбасадора Албаније, Босне и Херцеговине и Северне Македоније, колега из МИП и почасних конзула Србије у Израелу. Представници МИП су у говору истакли да је током мандата амбасадора учињено много на унапређењу билатералних односа, те да су успешно реализоване бројне посете високих званичника Републике Србије који су били у посети Израелу. На свечаности у МИП Израела, М. Станојевићу је уручена и плакета Јеврејској националног фонда (KKL-JNF) о садњи дрвећа у његову част, што је вишедеценијски израелски обичај.
 
 
 
 
 
У име Удружења Јевреја из бивше Југославије (Hitahdut Olej Jugoslavija), амбасадора су на опроштајном сусрету испратили представници организације, захваливши се на пријатељству и подршци коју је пружао Удружењу у  њиховим напорима да се очувају успомене на југословенско порекло Јевреја који су после Другог светског рата и каснијих деценија емигрирали у Израел. 
 
У понедељак 29.06.2020. године патријарх јерусалимски Теофил III уприличио је опроштајни пријем за амб. Станојевића, захваљујући му због посредовања у одржавању одличних веза Србије са овом православном црквом, која је ранијих година у много прилика била домаћин српским званичницима који су посећивали Јерусалим. 
 


Хуманитарни фудбалски турнир за српску децу са Косова и Метохије, јун 2020. године
У Тел Авиву је 27. јуна 2020. године одржан други по реду Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Широко срце“, чији је циљ било прикупљање новчаних средстава за помоћ српској деци са Косова и Метохије.
Организатори турнира су били наши држављани који живе у Израелу, Горан Мекић, Сандра Јанићијевић и Срђан Златановић. Укупно је прикупљено 2060 евра. Цео приход ће бити уплаћен хуманитарној организацији „Косовско поморавље“.
 
 
 
 
 
Представници Амбасаде су присуствовали турниру и уручили пехар победничкој екипи. 
 
 
 
 


Амбасада Србије поново је отворена за пријем захтева за визе, мај 2020. године

22.05.2020.

Конзуларно одељење Амбасаде Србије поново је отворено за пријем нових захтева за издвање виза. Више о условима и потребним документима за подношење захтева могу се наћи на КОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ > УЛАЗАК У СРБИЈУ - ВИЗЕ

Љубазно молимо све странке које посећују Конзуларно одељење да се придржавају основних хигијенских правила због актуелне постепидемијске ситуације (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета и др.).Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију, мај 2020. године

22.05.2020.

Влада Републике Србије донела је више одлука којима се нормализује режим уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију. Од 22. маја 2020. године отворени су сви гранични прелази Републике Србије, те није потребна посебна сагласност/дозола за улазак домаћих нити свих категорија страних држављана у Републику Србију. 

Уместо ранијих мера самоизолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасоше контроле уручиваће се писмено обавештење - здравствено упозорење, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19. Избори за народне посланике - лажни интернет сајт за пријаву гласања у иностранству, мај 2020. године

Саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе поводом појављивања лажне интернет странице за гласање наших држављана из иностранства: 

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

 

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, мај 2020. године

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. 

Детаљне информације о конкурсу и обрасци за пријаву се могу наћи на интернет сајту

https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu-3/

као и путем контактирања Амбасаде Републике Србије у Израелу

 Наставак спровођења изборних радњи - Парламентарни избори 21. јуни 2020. године
Републичка изборна комисија је на седници 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних 4. марта 2020. године. Истовремено, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи по локалном времену у Србији).
 
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије ће се одржати 21. јуна 2020. године. 
 
У складу са наведеним, позивамо све држављане Републике Србије који живе или привремено бораве у Израелу да, како би остварили своје бирачко право, поднесу захтев за гласање у иностранству путем имејла, поште или лично у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву.


Поништавање конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, април 2020. године

У Министарству спољних послова Републике Србије је одлучено да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре пониште. Нови конкурси ће бити расписани по престанку ванредног стања у Републици Србији. 

 Евакуација држављана Републике Србије из Израела у Србију, март 2020. године

Обавештавамо све заинтересоване држављане Републике Србије да уколико желе да напусте Израел и отпутују у Србију, то могу да учине резервацијом и куповином авиокарте израелске авиокомпаније ISRAIR за директан лет Тел Авив - Београд који ће се обавити 1. априла 2020. године.

Препоручујемо нашим грађанима да одмах купе авиокарте с обзиром на расположива места. 

Куповина се може обавити преко интернет сајта ISRAIR 

https://www.israir.co.il/abroadFlight/search.do?destCode=BEG&departDate=01/04/20&adultsNum=1&depCode=TLV

или преко дежурног телефона 052 600 9529

Све додатне информације о детаљима лета, количини пртљага, преносу кућних љубимаца и сл. можете добити на број телефона 1 700 700 186.

Амбасада није у могућности да асистира у куповини авиокарата нити комерцијалним аранжманима путника са авиокомпанијом ISRAIR.Обустава пријема захтева за визе, март 2020. године

16.03.2020.

Имајући у виду увођење ванредног стања у Републици Србији 15.03.2020. године и мера на сузбијању ширења корона вируса, Амбасада Републике Србије у Тел Авиву неће вршити пријем нових захтева за издавање виза. 

Могућност подношења нових захтева и одобравања захтева који су тренутно у процедури уследиће после престанка актуелне ситуације са корона вирусом. 

 Режим рада Конзуларног одељења са странкама у светлу нових мера против COVID19, март 2020. године

15.03.2020.

Имајући у виду нове мере Владе Републике Србије и Владе Државе Израел на сузбијању ширења корона вируса, Конзуларно одељење Амбасаде, од 15.03.2020. неће примати странке уторком и петком, као што је до сада био случај. 

Уколико имате хитан конзуларни случај који би требало решити, молимо Вас да контактирате Амбасаду путем телефона +972 3 604 55 35 или consular.srb@013net.net како бисмо Вам заказали термин у најкраћем могућем року. 

 Мере српских власти на спречавању ширења и сузбијању заразне болести COVID 19, март 2020. године

Држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Италије, Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, обавезно се упућују у изолацију у трајању од 28 дана. 

Српским држављанима који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима)

При уласку у Србију, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена наведених мера стриктно ће се контролисати, те ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном.

Мере забране се односе на све стране држављане (и из трећих земља) који долазе из наведених држава и подручја. 

Двојни држављани могу ући у Србију само уколико прикажу пасош Републике Србије, а не државе која се налази на листи за које важи забрана. 

Одлука је ступила на снагу 14. марта 2020. године  

 

Детаљне информације и процедуре за сва лица на граничним прелазима приликом уласка у Републику Србију можете наћи на интернет страници https://covid19.rs/algoritam1/

 

 Нови термин парламентарних избора у Републици Србији 21. јун 2020. године

 

ПРОВЕРА УПИСА У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

 

Поступак пријављивања за гласање на парламентарим изборима 2020. године

1. Захтев за гласање у иностранству се може поднети путем емаила, поште или лично у Амбасади. Захтев за упис треба да садржи следеће податке бирача: 

- Име и презиме, име једног родитеља

- Датум и место рођења

- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

- Општину, град и адресу пребивалишта у Србији (општину на којој се налази бирачко место у Србији)*

- Општину, град и адресу боравишта у Израелу, према којој ће лице гласати на изборима

- Бирачко место у иностранству, односно дипломатско-конзуларно представништво Србије

- Потпис подносиоца захтева

Обавезно је, уз потписани захтев, приложити скенирани или копију важећег личног документа РС - лична карта или пасош.

2. Амбасада захтев прослеђује јединици локалне самоуправе (општини) ради измене бирачког места. Општина доноси решење о упису података да ће лице гласати према боравишту у иностранству и о новом бирачком месту (Амбасада РС у Тел Авиву).

3. По добијању решења од општине из Србије, Амбасада обавештава лице да је учињена измена и да грађанин може приступити гласању на парламентарним изборима 21. јуна 2020. године у Амбасади РС у Тел Авиву.

Уколико грађанин уопште није уписан у бирачки списак, потребно је истовремено са захтевом за гласање у иностранству поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

РОК за пријаву ради гласања у Амбасади Србије у Тел Авиву је поноћ 30. маја 2020. године (по локалном времену у Србији). 

За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву,

на телефоне +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72. 

или емаил srbambil@netvision.net.il 

 

--------------------

 

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 21. јуни 2020.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

"Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. маја 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/." 

 Република Србија усвојила дефиницију антисемитизма Међународне алијансе за сећање на Холокауст, фебруар 2020. године

Влада Републике Србије на седници 26. фебруара 2020. године усвојила је Закључак о прихватању правно необавезујуће дефиниције антисемитизма Међународне алијансе за сећање на Холокауст. Према дефиницији, "антисемитизам је одређено виђење Јевреја, које се може изразити као мржња према Јеврејима. Реторичке и физичке манифестације антисемитизма усмерене су према Јеврејима и појединцима који нису Јевреји, односно њиховој имовини, институцијама и религијски објектима јеврејске заједнице". Народна скупштина Републике Србије усвојила Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште", фебрауар 2020. године

Народна скупштина Републике Србије 24. фебруара је усвојила Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште" чиме се оснива установа која ће у свом делокругу послова имати музеолошку, образовно-васпитну и научно истраживачке делатности, с циљем неговања сећања на жртве нацистичког концентрационог логора, Јеврејског пролазног логора Београд - Топовске шупе и на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун. Пријем поводом Дана државности Републике Србије, фебруар 2020. године

У четвртак 20.02.2020. године Амбасада Републике Србије организовала је у Тел Авиву свечани пријем поводом обележавања Дана државности и Дана Војске Србије. Пријему су присуствовале бројне званице из израелске политике и пословног света, дипломатског кора, војно-дипломатског кора, медија, као и почасни конзули Србије у Израелу, јеврејски исељеници пореклом Србије и пријатељи амбасаде. Посебну част својим присуством указао је и патријарх јерусалимски Теофил III.

Почасни гост, званични представник Владе Израела на пријему била је Ципи Хотовели која је у свом говору истакла традицију добрих односа између две државе и две нације, што је потврђено посетом израелског председника Ривлина Београду 2018. године и недавним учешћем српског председника Вучића на Светском Холокауст форуму у Јерусалиму. Амбасадор Србије Милутин Станојевић поздравио је све присутне и нагласио врло добре и историјске односе две нације, истакао захвалност Израелу на подршци територијалног интегритета Србије и указао на позитиван развој економских везе две државе. Амбасадор је подсетио госте на симболичан потез и подршку јеврејском народу пружену од стране председника Србије Александра Вучића, истицањем до државне заставе Србије, жуте заставе, односно ознаке са Давидовом звездом коју су Јевреји били принуђени да носе током нацистичке окупације Србије.   

Министарка за дијаспору Ципи Хотовели и амбасадор Србије Милутин Станојевић

Војно-дипломатски корВече срспке књижевности у Тел Авиву, фебруар 2020. године

У музеју Бет Бијалик у Тел Авиву 13. фебруара 2020. године одржано је књижевно вече посвећено литератури на српском језику са простора бивше Југославије. Организатор овог културног догађаја била је градска општина Тел Авив-Јафо, а њен повод било је скорашње објављивање неколико преведених дела, међу којима опсежни избор песама из опуса Васка Попе у Издању „Кешев ПХ“ преводиоца др Дине Катан Бен Цијон. Књижевно вече је отворио амбасадор Милутин Станојевић, који је између осталог истакао значај двојице великих реформатора језика из XIX века - Вука Стефановића Караџића, када је реч о српском језику и Елиезер Бен-Јехуде, као творца модерног хебрејског језика - како на националном нивоу на литералном плану, тако и кроз допринос блиском повезивању на пољу литералне размене два народа и државе. Истакао је преводилачки рад Дине Катан Бен Цијон, која је на том плану ангажована од 1985. године до данас. Указао је на њен допринос упознавања шире израелске публике са делима Иве Андрића, Милорада Павића, Данила Киша, Давида Албахарија и других највећих српских писаца. 

 

Хебрејски превод Васка Попе, Дина Катан Бен Цијон

На књижевној вечери такође су говорили професор историје др Рафи Ваго, који се осврнуо на друштвено-политичку конотацију простора бивше Југославије и њену импликацију на језик, књижевност и културу у целини, као и проф. Рафи Вајхарт, који је на академски начин, уз најпозитивније оцене излагао о делу Васка Попе, цитирајући делове његових песама. У свом обраћању др Дина Катан Бен Цијон говорила је о значају књижевних дела која је преводила током своје дугогодишње каријере, као и културолошком утицају великих писаца који долазе из тзв. малих језика. Књижевно вече било је веома посећено са око стотину гостију из овдашње јавне, културне и академске средине и од стране Јевреја пореклом из Србије или са простора бивше Југославије.

* Фотографије Општине Тел АвивМеђународни сајам туризма у Тел Авиву, учешће туристичких организација из Србије, фебруар 2020. године

Од 11.02. до 13.02.2020. у Тел Авиву је одржан Међународни сајам туризма International Mediterranean Tourism Market 2020 на којем су, као и протеклих година, учествовале туристичке организације из Србије. Представници Амбасаде Србије у Израелу, посетили су штанд Србије и разговарали могућностима даљег унапређења туристичке размене између Србије и Израела. 

Вест Туристичке организације Београда о учешћу на Међународном сајму туризма у Тел Авиву:

ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ ПОНОВО МЕЂУ НАЈБРОЈНИЈИМА У БЕОГРАДУ       

Да је Београд пожељна дестинација за израелске туристе потврдило је велико интересовање на управо завршеном сајму туризма у Тел Авиву, на ком је Туристичка организација Београда промовисала понуду за кратки градски одмор, атракције, културу и фестивале у нашем граду. Током сајма на штанду Србије је одржан велики број пословних састанака са туроператерима, агентима, организаторима путовања, као и новинарима и блогерима заинтересованим да промовишу Београд и Србију израелској публици. Штанд је посетио и Милутин Станојевић, амбасадор Републике Србије у Израелу, који је том приликом истакао да је Израелцима изузетно важна гостопримивост коју они у нашој земљи осећају. На самом штанду је приређен и happy hour на ком су пословни посетиоци дегустирали српску ракију и вина. Почетком прошле године најзначајнији израелски портал о путовањима Lametayel је препоручио Београд као дестинацију коју треба посетити у 2019. години, што је резултирало тиме да су се гости из ове земље са око 76 хиљада остварених ноћења поново нашли на ТОП 10 листи у Београду.     

Како би информације о Београду дошле до што већег броја потенцијалних израелских туриста, Туристичка организација Београда је недавно реализовала маркетинг кампању на друштвеним мрежама на хебрејском језику, коју је видело око 1.400.000 корисника. Онлајн кампања ће, сходно преференцама овог туристичког тржишта, бити настављена и у овој години, посебно током летње сезоне и наредних зимских новогодишњих празника.     

Имајући у виду да је у питању тржиште са великим потенцијалом раста, Туристичка организација Београда ће и у овој години наставити са организацијом студијских путовања за израелске туроператоре и новинаре у сарадњи са ТОС и националном авио компанијом Ер Србија, а планирају се посебни промотивни догађаји намењени израелској туристичкој привреди.     IMTM је једини и најзначајнији сајам туризма у Израелу који је ове године одржан 26. пут, под покровитељством Министарства туризма Израела. Сајам представља место сусрета за умрежавање представника међународне туристичке индустрије, са фокусом на израелске туристе који остваре око 4.000.000 високобуџетних путовања годишње.

* Фотографије ТОБQuality Innovation Award - Институт за експерименталну фонетику и патологију говора "Ђорђе Костић", фебруар 2020. године

Петог фебруара 2020. године у Ришон ле Циону одржана је свечана годишња церемонија доделе награда за квалитет иновација - Quality Innovation Award, у међународној конкуренцији од 520 иновација из 19 држава. Награду у области здравства освојио је Институт за експерименталну фонетику и патологију говора "Ђорђе Костић" из Београда. У име Института награду је примио др Јово Лојаница, председник Удружења за менаџмент квалитетом и пословну изврсност Србије (СРМЕК). Амбасадор Србије Милутин Станојевић присуствовао је свечаности и обратио се присутнима захваљујући на подршци нашим иноваторима. 

Другог дана скупа на састанку председника националних удружења за квалитет иновација, Београд је изабран за следећег домаћина годишње свечаности доделе награда, фебруара 2021. године. Учешће председника Србије Александра Вучића на Светском Холокауст форуму 2020. у Јерусалиму, јануар 2020. године

Поводом обележавања 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Аушвиц - Биркенау у Јерусалиму је одржан 5. Светски Холокауст форум на којем је учествовало око педесет шефова држава, укључујући и председника Републике Србије Александра Вучића. 

Догађај под називом "Сећање на Холокауст: бобра против антисемитизма" организован је Меморијалном центру Холокауста - Јад Вашем 23. јануара 2020. године. 

Програм за шефове делегација састојао се из два дана, 22.01. и 23.01.2020. године. Првог дана приређен је свечани пријем код председника Израела Рувена Ривлина, током којег је председник Вучић имао низ неформалних сусрета са другим највишним званичницима из Европе, Северне Америке и Аустралије. Истог дана, предедседник је дао интервју за једну од три највеће ТВ станице у Израелу, Канал 12. 

Другог дана, током комеморативног програма у Јад Вашему, председник је положио венац у Републике Србије у знак сећањa на страдање јеврејског народа током Другог светског рата. 

*Извор фотографија Government Press Office of IsraelИнтервју са амбасадором Станојевићем на новинском порталу YNET, јануар 2020.

У уторак 22. јануара 2020. амбасадор Милутин Станојевић дао је интервју за новински портал YNET, уочи одржавања Светског Холокауст форума 2020 у Јерусалиму- У изјави за YNET, амбасадор Станојевић је нагласио заједничку историју и борбу српског и јеврејског народа против нацизма и фашизма у Другом светском рату, али и данас против неутемељене ревизије историје и нових облика антисемитизма. У том контексту, заједништво је на симболичан начин приказано у Београду, иницијативом председника Републике Србије Алексанадра Вучића да се на зграду Кабинета, уз државну заставу, истакне и застава, односно обележје које су Јевреји носили током нацистичке окупације Србије (жута трака са Давидовом звездом). 

 Истицање јеврејске (ознаке) заставе за време нацистичке окупације Србије

Уочи доласка председника Републике Србије Александра Вучића у Израел и његовог учешћа на Светском Холокауст форуму, 22.01.-23.01.2020. у Јерусалиму, на згради Кабинета председника на Андрићевом венцу у Београду истакнута је застава са Давидовом звездом и натписом "Jude Јеврејин" на жутој позадини. Наведеним симболом су означавани припрадници јеврејског народа током нацистичке окупације. 

Истицање заставе прати коментар председника Вучића: 

Овај знак био је симбол покушаја уништења јеврејског народа од стране нациста. Данас је симбол части. 75 година касније. Никада више.

https://twitter.com/predsednikrs?ref_src=twsrc%5Etfw

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јануар 2020. године
 
Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.
 
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
 
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
 
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.
 
На конкурсу учествују пројекти који се могу сврстати у једну од следећих ОБЛАСТИ:
 
На пријавном формулару обавезно је назначити област скраћеном формулацијом области:
 
Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту – скраћено: ШКОЛЕ.
 
Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама Срба изван матичне државе, Подршка пројектима издавачке и књижарске делатности који јачају везе матичне државе и Срба у иностранству – скраћено: КЊИГЕ.
 
Подршка организовању манифестација, омладинско – спортских и културно – уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави– скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ.
 
Подршка пројектима медија, медијске писмености и дигиталне комуникације који су намењени Србима изван матичне државе – скраћено: КОМУНИКАЦИЈА.
 
Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Р. Србије и Срба изван матичне државе (правна помоћ, статусна подршка у матичној и држави пријема, подршка организовању, истраживања) – скраћено: СТАТУС.
 
Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Р. Србије и Срба изван матичне државе – скраћено: ЕКОНОМИЈА.
 
Право учешћа на конкурсу имају:
 
1) организације у дијаспори;
 
2) организације чије је седиште у  Републици Србији.
 
Право учешћа на конкурсу немају:
 
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава;
 
2) појединци;
 
3) привредни субјекти.
 
Обавезна документација:
 
Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:
 
Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву –потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;
За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.
 
За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.
Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.
 
Пожељна пратећа документација:
 
Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
Остала писма препоруке.
 
Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2021. године.
 
Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs
 
Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs  20. јануара 2020. године, и у листу ,,Вести”.
 
Рок и начин достављања пројеката:
 
Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 10. фебруара 2020. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.
 
Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до 52.500.000 (словима: педесет два милиона пет стотина хиљада) динара и то: 5.000.000 (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и  47.500.000  (словима: четрдесет седам милиона пет стотина хиљада) динара за програмске активности 0002.
 
Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 (словима: стотину хиљада) динара, а највећи  износ по пројекту износи 1.500.000 (словима: милион пет стотина хиљада)  динара.      
                                                             
Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.
 
Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.
 
Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.
 
Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.
 
Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле  пројекте и утврдити предлог Одлуке за суфинансирање пројеката. Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.


Именовање новог почасног конзула Републике Србије у Држави Израел са седиштем у Бер Шеви, јануар 2020. године

Тринаестог јануара 2019. године у Министарству иностраних послова Израела одржана је свечаност уручења егзекватуре новоименованом почасном конзулу Републике Србије Александру Николићу у Држави Израел. Тиме је Николић, као почасни конзул, преузео функцију унапређења пријатељских односа између Србије и Израела, развијања билатералне сарадње у областима економије, културе, просвете и осталим пољима од заједничког интереса. Седиште почасног конзулата биће у Бер Шеви, најразвијенијем граду и центру Јужног дистрикта Израела. 

Шеф државног протокола Израела амбасадор Рубен Мереон, почасни конзул Александар Николић и амбасадор Србије Милутин Станојевић

Свечаности су такође присуствовали председник партије "Израел Бејтену" и бивши МИП и МО Израела Авигдор Либерман, заменик генералног директора МИП задужен за Евроазију и Балкан Гери Коен, директор за Балкан у МИП Дан Оријан, доајен почасних конзула у Израелу Гад Пропер, почасни конзул Србије у Изреалу са седиштем у Јерусалиму Борис Красни, новинар и оснивач Друштва српско-израелског пријатељства Мајкл Фројнд, представници Амбасаде Србије, породица и пријатељи новоименованог почасног конзула Александра Николића.

 Учешће Републике Србије на Министарском састанку Међународне алијансе за борбу против антисемитзма, Брисел, јануар 2020. године

У оквиру председавања Луксембурга Међународној алијанси за сећање на Холокауст (ИХРА), у Бриселу је 19. јануара 2020. године одржан министарски састанак држава чланица ИХРА, коме је присуствовало 30 министара иностраних послова, других високих званичника и амбасадора држава чланица ИХРА.

На састанку је усвојена Министарска декларација ИХРА 2020, у склопу обележавања 75. годишњице ослобађања концентрационих логора у Другом светском рату у којој се све земље позивају да одају почаст жртвама Холокауста и нацистичког режима. У Декларацији се подсећа на 20 година од усвајања Стокхолмске декларације, која представља оснивачки акт Међународне алијансе за сећање на Холокауст. Србија сматра да политичка декларација ИХРА 2020 и принципи који су у њој садржани, а који укључују и отварање архива из периода Другог светског рата, представљају важан корак у наставку заједничке борбе против сенки прошлости.

У излагању првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, које је у његово име пренела амбасадор Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург др Марина Јовићевић, истиче се да Република Србија даје пуну подршку раду Међународне алијансе за сећање на Холокауст и активним учешћем доприноси да се страхоте прошлости не забораве, да се места страдања обележе, као и да будуће генерације уче о прошлости, истовремено гледајући у будућност. У том смислу, Република Србија је на пленарном заседању у Луксембургу у децембру 2019. представила свој први национални извештај и од стране председавајућег ИХРА похваљена је за све активности које је у међувремену спровела на националном нивоу.

Имајући у виду поштовање према жртвама нацистичког и фашистичког режима током Другог светског рата, у излагању министра Дачића истиче се да је Влада Републике Србије донела одлуку да се локалитети Старо сајмиште и Топовске шупе, места страдања највећег броја Срба, Јевреја и Рома на територији града Београда на адекватан начин обележе. Процедура усвајања Закона о меморијалу Старо сајмиште и Топовске шупе је у завршној фази, након чега ће се кренути у реализацију тог пројекта, који је важан како за Србију, тако за регион и међународну заједницу. Указано је и да је Србија, као потписница Терезинске декларације, 2016. године усвојила и Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих правних наследника а отпочета је и процедура усвајања радне дефиниције антисемитизма.

       

Луксембург, као председавајући ИХРА, похвалио је све напоре које је Србија у претходним месецима уложила како би осигурала заштиту места страдања. ИХРА је спремна да пружи сву потребну подршку како би се читав процес успешно окончао.

У излагању министра Ивице Дачића подсећа се да се ове године обележава и 75. година од ослобађања једног од највећих логора у Европи – Јасеновца, који се налазио на територији тадашње Независне Државе Хрватске, у коме је током Другог светског рата страдало на стотине хиљада Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста, а највише Срба. Дужност свих је да се према невиним жртвама нацистичког режима у НДХ односе са једнаким поштовањем и сећањем, као и према свим другим жртвама нациста у Другом светском рату.

У излагању се указује и на чињеницу да неофашистички и неонацистички покрети и ревизионизам јачају у различитим деловима света, као и да су говор мржње, расна дискриминација и нетолеранција присутни више него икада у јавном животу и медијима. Стога је дужност свих нас да не заборавимо Холокауст и да не дозволимо да се понови. (Вест са интернет странице МСП РС)

Министарска декларација усвојена 19.01.2020. у Бриселу

https://www.holocaustremembrance.com/press-releases/ihra-2020-ministerial-declaration-adopted-brusselsФинансијски водич за повратнике у Србију, децембар 2019. године

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију како би се створили услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као за располагање њиховим новцем. 

Циљ Финансијског водича јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства. Материја коју обрађује Финансијски водич уређена је превасходно Законом о девизном пословању* и прописима донетим на основу тог закона. 

Финансијском водичу може се приступити путем интернет презентације Народне банке Србије

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf  (на српском језику)

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf (english)

 Гала концерт харифиста, учешће Ленке Петровић, децембар 2019. године

Поводом 60. годишњице Међународног такмичења харфиста у Израелу, у Телавивској опери одржан је гала концерт 12. децембра 2019. године, на коме је учествовала и прошлогодишња победница овог такмичења српска харфисткиња Ленка Петровић. Она је имала веома запажен наступ пред препуном халом опере, заједно са шесторо харфиста из САД, Холандије, Француске и Израела, такође победницима ове најпрестижније смотре хафриста у свету која се одржава од 1959. године сваке три године. Гала концерт одржан је уз подршку Министарства културе Изреала и града Тел Авива, а председница Међународног такмичења хафриста Колета Авитал посебно је поздравила у публици присуство амбасадора Србије и Холандије, као и дипломатских представника Француске. Посета министра Зорана Ђорђевића Израелу, децембар 2019. године

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, са делегацијом, посетио је Израел у периоду од 5. до 9. децембра 2019. године. Министар је имао разговоре са представницима организација које се баве социјалним питањима и подршком особама са сметњама у развоју и лицима са посебним потребама (Music 4 Life, The Platform, OrCam, NaLagaat). Такође, министар је у Јерусалиму посетио Меморијални центар Холокауста "Јад Вашем", одао почаст јеврејским жртвама у Другом светском рату и положио венац у име Министарства. 

 Учешће српских фирми на Међународном сајму хране и пића у Тел Авиву "ISRAFOOD ", новембар 2019. године

Од 26. до 28. новембра 2019. године у Тел Авиву је одржан Међународни сајам хране и пића “ISRAFOOD 2019” на којем је, у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, учествовало десет српских компанија које послују у области производње и прераде прехрамбених производа - замрзнутог воћа и поврћа, сушеног воћа и печурака, хладно цеђених сокова, пчелињих производа и др. Током сајма представници фирми и ПКС имали су састанке са израелских дистрибутерима прехрамбених производа и Федерацијом привредних комора Израела ради договора о условима продаје и пласмана наших производа.

На сајму су учествовале фирме: Агранела Ваљево, Агропартнер Лучани, БМН Малинас Пожега, Колд Прессок Београд, ЕУРО Фриго Пожега, Интерфуд 60 Чачак, ИТН Група Београд, Мастер фрутс Београд, ПИК Бечеј и Сан Пер Фруктус Крагујевац. Такође су на сајму били присутни представници Млекаре „Шабац“ и ГМП Јерменовци. 
 
Подршку учешћу ПКС, РАС и српских компанија на сајму су пружили Амбасада Србије и почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић.
 
 
"Српске компаније освајају Израел" вест Развојне агенције Србије о учешћу на сајму.
 
Представници српских компанија - излагача на ISRAFOOD 2019 са представницима Привредне коморе, Развојне агенције и Амбасаде на штанду Србије
 
 
Почасни конзул Србије Александар Николић, амбасадор Србије Милутин Станојевић, амбасадор Дан Оријан из МИП Израела, Данијела Стрижак из Привредне коморе Србије и Шерон Мермелштајн из Федерације привредних комора Израела на штанду Србије
 
Амбасадор Станојевић са председницом Штир групе Исраелом Ејнштајн Штир и директором Гилом Штир, менаџментом Међународног сајма ISRAFOOD 2019 на штанду Србије
 
 
*Фотографије РАС и ДКП РС

 

 

 

На сајму ће учествовати: 

ITN Group                           https://www.itn.rs/sr/itn-ekopovlen.html

SANUM PER FRUCTUS          http://honey-land.com/

AGRANELA                          http://www.agranelasrbija.com/

COLD PRESSOK                   http://coldpressok.com/

AGROPARTNER                    https://agropartnerfruit.com/

BMN MALINAS                     http://bmnmalinas.rs/

EURO FRIGO                       https://euro-frigo.rs

MASTER FRUITS                  http://mffruits.com/

INTERFOOD 60                    http://interfood.co.rs/

PIK BEČEJ                           http://www.pikbecej.rs/

 

КАТАЛОГ ISRAFOOD 2019

 Посета академске делегације из Србије и отварање Српско-јеврејског центра на ОНО Колеџу у Јерусалиму, новембар 2019. године

У периоду од 18. до 21. новембра 2019. године Јерусалим је посетила велика делегација из Србије коју су чинили универзитетски професори, председник Матице српске, директор Архива Војводине, генерални секретар Скупштине АП Војводина, историчари, уметници, новинари, као и преживели деца логораши из Другог светског рата. 

Током тродневног боравка делегацију је примио патријарх јерусалимски Теофил Трећи, учествовала ја на Округлом столу о савременим српско-израелским односима, а последњег дана дала свој допринос отварању Српско-јеврејско центра на ОНО Академском колеџу у Јерусалиму. 

Део делегације је такође посетио Меморијални центар Холокауста "Јад Вашем", Националну библиотеку Израела и Министарство иностраних послова Израела. 

Амбасада Србије у Израелу и почасни конзул Србије у Изрелу Александар Николић пружили су подршку у организацији посете и учествовали у активностима током боравка делегације у Јерусалиму. 

Отварање Српско-јеврејског центра на ОНО Академском колеџу у Јерусалиму

Меморијални центра Холокауста "Јад Вашем"

Министарство иностраних послова Израела

Национална библиотека Израела

*Фоторафије: Архив Војводине и Амбасада Србије у Тел Авиву

 

Вести и саопштења о посети академске делегације Израелу:

Дневни лист Политика 

Радио-телевизија Србије

Радио-телевизија Војводине

Архив ВојводинеОбележавање празника Светог Георгија (Ђорђа) у Лоду, новембар 2019. године

Уз служење литуригије јерусалимског патријарха Теофила Трећег и присуство црквених великодостојника, амбасадора Грчке ,Србије, Британије, Русије и Грузије и великог броја хришћанских верника, 16. новембра је у Храму светог Ђорђа у Лоду обележен празник светог Ђорђа. Свети Ђорђе је слављен код православних Срба 6.5. као Ђурђевдан и 16.11. као Ђурђиц. Више о обележавању можете погледати на веб сајту Јерусалимске патријаршије

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, новембар 2019. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у недељу 10.11.2019. године на церемонији са представницима других савезничких држава, амбасадор Станојевић и изасланик одбране потпуковник Исаиловић положили су венац на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива. 

 Укидање виза за улазак у Србију за држављане Јеменије, новембар 2019. године

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, за носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Србије најдуже до деведесет (90) дана, у периоду од сто осамдесет (180) дана. Одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године. 

 

 Изложба "Street Art Belgrade – White cities", београдски графити у Тел Авиву, октобар 2019. године
 
У Тел Авиву је отворена изложба уличне уметности Београда. Радови који су изложени су изабрани из књиге о уличној уметности  - "Street Art Belgrade".
 
У делу Тел Авива - Јафа, познатом по урбаној и уличној уметности, 29. октобра 2019. отворена је изложба посвећена уличној уметности Београда под називом “Бели градови” и представљена књига "Street Art Belgrade" аутора Александра Ђорђевића.
 
Изложба "Бели градови" и књига "Street Art Belgrade" се баве уличном уметношћу Београда. Ова уметност је изложена погледима, времену и емоцијама. Жеља аутора Александра је да се улична уметност сачува, документује и популаризује јер представља незаобилазни део урбаног окружења.
 
Као једна од спона између Тел Авива и Београда је назив који деле оба града "Бели град", бели градови на чијим су "белим страницама" остављене поруке и уметност. Тел Авив има надимак "Бели град" због  великог броја белих зграда у стилу Баухаус. Оба града имају развијену уличну уметност која све више привлачи пажњу посетиоца и туриста, а уметници из целог света проналазе инспирацију и у Београду и у Тел Авиву.
 
Изложба "Бели градови" ће трајати до 5. новембра у Overstay Jaffa хостелу.
 
Изложба се реализује у оквиру конкурса Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку и сарадњу са Амбасадом Србије у Израелу и Амбасадом Израела у Србији. 
 
 
Јелена Поповић Ђорђевић
коаутор изложбе
 
 

Амбасада Републике Србије вас са великим задовољством позива на отварање изложбе "Street Art Belgrade – White cities" у Тел Авиву и промоцију књиге "Street Art Belgrade".

 
 
Аутори изложбе су Александар Ђорђевић и Јелена Поповић Ђорђевић, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. 
 
 
ДАТУМ ОТВАРАЊА: Уторак 29.10.2019.
ВРЕМЕ: 19.00 часова
МЕСТО: Overstay Jaffa Hostel, rooftop, 31 She'erit Yisrae'el, Tel Aviv
 
ИЗЛОЖБА ЋЕ ТРАЈАТИ ОД 29.10 до 5.11.2019. године.
 

 


Oпширније...
Међународни кошаркашки турнир (U18) у Тел Авиву и победа КК Црвена Звезда, октобар 2019. године

На Другом међународном кошаркашком турниру за узраст до 18 година (U18), који је одржан од 14. до 18. октобра 2019. године, кошаркаши београдске Црвене Звезде победили су у свим утакмицама и финалу против домаћег Хапоела из Тел Авива освојили прво место. На такмичењу су такође учествовали, од домаћих тимова Макаби Тел Авив, Гилбоа Маајанот и израелски национални тим испод 16 год, а од страних Локомотива из Кубања, Алба из Берлина и Стела Азура академија из Рима. Градоначелник Тел Авива Рон Хулдаи и амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић уручили су пехар и златне медаље београдском тиму. 

 Годишње окупљање чланова Удружења Хитахдут Олеј из бивше Југославије, октобар 2019. године

Првог дана јеверејског празника Сукота, 14. октобра 2019. чланови Удружења Хитахдут Олеј из бивше Југославије традиционално су се ради дружења окупили у шуми Бен Шемен која се налази између Јерусалима и Тел Авива. Представници Амбасаде Србије су такође били међу окупљенима.Представници "Пештана" и "Групе Гаон" у посети Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, септембар 2019. године

Амбасадор Републике Србије у Држави Израел Милутин Станојевић примио је 26.09.2019. представнике компаније "Пештан" из Аранђеловца и "Групе Гаон" са седиштем у Ор Јехуди (Or Yehuda) у Израелу.

Фирма "Пештан" производи, пласира и извози цевна, купатилска, те решења за потебе наводњавања и домаћинстава. Извози у 64 земље широм света, при чему је ове године пласман покренут и у Израел. Цевоводи су оријентисани како на нискоградњу, тако и на високоградњу, односно потребе снабдевања водом, грејањем, канализационог третмана, дренаже и заштите каблова, а произведени су од полиетилена, полипропилена и PVC.

"Група Гаон" је водећа израелска јавна компанија у области инфраструктуре за потребе вода и енергената, високог финансијског кредибилитета. Друга по величини, међу њених осам фабрика, односно производних погона, је "Пласим" (Plassim) из кибуца Мерхавија, покрај Афуле (Afula) у Доњој Галилеји, која непосредно набавља од "Пештана". 

Контакти између две компаније су успостављени током претходне, а од фебруара 2019. године кренуле су контејнерске испоруке из Србије. Зацртан је обим сарадње у производим асортиманима и висини трансакција, постепено освајајући израелско тржиште. 

Испред "Пештана" у посети Амбасади су били Марко Богдановић, директор извоза и цевних решења и Вељко Гусић из продаје Извозног одељења, а "Групу Гаон" су представљали Нисим Лахам CFO и Александар Николић, директор набавке. Једна од тема разговора је била и сагледавање имплементирања већ потписаних уговора о слободној трговини између две земље, као перспективе свеукупног поспешивања трговинских и логистичких аспектата привредне размене између Србије и Израела. 

За више информација посетите интернет презентације компаније "Пештан" и фирме "Групе Гаон"

 www.pestan.net & www.gaon.com

 Посета Националне коалиције за децентрализацију из Ниша, септембар 2019. године

Амбасаду Републике Србије у Тел Авиву посетила је делегација Националне коалиције за децентрализацију из Ниша која је у септембру 2019. неколико дана боравила у Израелу, упознајући се са израелским моделом децентрализације и њиховим искуством у регионалном развоју. Хуманитарни фудбалски турнир за школску децу са Косова и Метохије, септембар 2019. године

У суботу 14. септембра 2019. године у Тел Авиву одржан је хуманитарни фудбалски турнир ради прикупљања новчаних средстава за помоћ ђацима Основне школе "Миладин Поповић" у Бостану, Новом Брду на Косову и Метохији. Организатор турнира је група "Партизанових" навијача "Гробари - Израел", која је уз учешће навијача "Макабија" из Тел Авива , "Зенита" из Санкт Петребурга, навијача других српских клубова и осталих људи добре воље, иницирала ову акцију, са намером да овај хуманитарни турнир прерасте у традицију. 

Међу стотинак учесника било је Срба из Србије и Босне и Херцеговине, Руса и Македонаца који живе у Израелу, као и домаћих Израелаца из Тел Авива, Хаифе и других места. Представници Амбасаде Републике Србије у Тел Авиву су такође учестовали у фудбалским утакмицама, а амбасадор Милутин Станојевић је на крају турнира уручио трофеј победнику - тиму највијача "Партизана". 

Главни организатори Горан Мекић, Сандра Јанићијевић и Срђан Златановић су се на крају захвалили свим учесницима који су подржали акцију и обавестили да је прикупљено преко 3000 евра које ће бити уплаћено ОШ "Миладин Поповић" у Новом Брду. 

 Кандидатура Републике Србије за Извршни Савет Унеска

Република Србија се кандидовала за реизбор у Извршни Савет Унеска за период 2019-2023 у вези са чим је припремљена пригодна брошура која може да се преузме овдеПосета Скупштини града Ашдода, јул 2019. године

На иницијативу заменика градоначелника града Ашдода др Елија Нахта 25. јула 2019. године група амбасадора са Балкана посетила је Скупштину града где је разговарала са Нахтом и другим градским званичницима. Поред амбасадора Србије, у посети граду Ашдоду учествовали су амбасадори Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Албаније.

Том приликом, разматране су могућности за развој сарадње, како кроз заједничке активности, тако и на билатералном плану са сваком појединачном земљом, путем чвршћег повезивање између градова, за шта Ашдод као шести највећи израелски град и стратешка лука, као и индустријски и културни центар има велике потенцијале. Приликом разматрања могућностима заједничког наступа балканских земаља, посебно су истакнуте могућности на плану економије, у сфери високе технологије и иновација, као и на пољу културе, у форми организације манифестација попут „Дани Балкана“ и сл.  Семинар о Холокаусту за наставнике и просветне раднике из Србије у Јад Вашему

У организацији Међународне школе за студије Холокауста Јад Вашема у Јерусалиму је 21. јула 2019. године отворен једнонедељни семинар о Холокаусту за групу од 25 просветних радника из Србије. Ово је једанаести семинар за учеснике из Србије, који се одржава у редовним годишњим интервалима и организује у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Јад Вашема. 

Учеснике су испред домаћина поздравили директор Одељења за Европу Међународне школе за студије Холокауста Јад Вашема Ришел Бад Каплан и начелница Секције за Балкан у овој школи Лиа Миха, као и амбасадор Србије Милутин Станојевић. 

Амбасадор Станојевић је изразио захвалност домаћинима на организацији семинара и поздравио напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја на одржавању континуитета учешћа представника из Србије на овој активности, као веома значајном сегменту сарадње две земље не само на овом пољу, већ и на ширем плану. Посета министра Поповића Израелу

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић боравио је у посети Израелу 25-26. јуна 2019. године ради учешћа на међународној стручној конференцији посвећеној кибернетичкој безбедности Cyber Week 2019 у Тел Авиву. Он је активно учествовао у раду два панела Промоција кибернетичких иновација – улога владе и Означавање критичне инфраструктуре. На маргинама конференције имао је низ сусрета са стручњацима у овој области из Израела и иностранства.

Током посете министар Поповић се у просторијама Министарства привреде и трговине у Јерусалиму састао са главним израелским научником и председавајућим Одбора израелске управе за иновације Амирамом Апелбаумом, са којим је договорио формализацију сарадње у виду потписивања меморандума о разумевању у области иновација и нових технологија.

Министар је посетио и Пересов центар за мир и иновације у Јафи, као и Универзитет Бар-Илан у Рамат Гану, где је обишао Cyber Center и Smart City Center, а састао се и са представницима неколико израелских инвестиционих фондова са којима је разматрао могућа улагања у српске стартапове. Објављени резултати конкурса за суфинансирање пројеката за јачање веза Србије и њене дијаспоре и Срба у региону

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије објавила је две одлуке првог потпредседника Владе и министра спољних послова г. Ивице Дачића о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза између матичне државе и дијаспоре, те веза између Србије и Срба у региону. 

У погледу суфинансирања пројеката између Србије и дијаспоре одобрено је 50.201.000 динара (педесет милиона двестаједна хиљада динара) за 184 пројеката, док је за 230 пројеката јачања веза између матице и Срба у региону издвојено такође 50.201.000 динара (педесет милиона двестаједна хиљада динара). 

На пратећим линковима се налазе текстови одлука са списком пројеката. 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 Књижевно вече у знаку српског аутора, април 2019

У организацији Удружења хебрејских писаца у Израелу и уз подршку Амбасаде Србије, у просторијама овог удружења у Тел Авиву 3. априла 2019. године одржано је књижевно вече на коме је српски писац Миодраг Јакшић, као главни гост, представио израелској публици своје поетско и прозно дело. 

На књижевној вечери је учествовао и амбасадор Милутин Станојевић, који је претходно у Амбасади примио нашег писца, иначе члана Одбора за међународну сарадњу Удружења књижевника Србије.   

 Министарство спољних послова суфинансира пројекте јачања веза између Србије и Срба у дијаспори, март 2019.године

Министарство спољних послова Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза између Србије и Срба у дијаспори. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/   Свечано откривање плоче на српском језику у Јардениту, месту Христовог крштења на реци Јордан, март 2019. године

У Јардениту, локацији на реци Јордан означеној у Израелу као место Христовог крштења, 1. марта 2019. године свечано је откривена плоча са ћириличним натписом на српском језику - цитатом из Новог завета.

Израда и постављање натписа омогућена је донацијама ходочасника из Србије, посебно прилозима поклоника из Шапца, уз подршку старешине храма СПЦ „Св. Апостола Петра и Павла“ проте Томислава Лукића. У присуству неколико десетина поклоника из Србије, плочу са натписом свечано су открили, уз краћу церемонију и пригодне говоре, директорка Јарденит-центра Сарит Гани, амбасадор Србије Милутин Станојевић и прота Томислав Лукић. Ово је 112. плоча отворена у Јардениту, на исто толико језика и са истим цитатом из Јеванђеља по Марку - поглавље 1:9-11 - који се односи на чин светог крштења у реци Јордан.

У свом обраћању амбасадор Станојевић поздравио је постављање српског ћириличног натписа међу толико других из света, честитајући проти Томиславу, донаторима и поклоницима на овом чину. Како је истакао, иако није извесно да ли је ова локација аутентично место Христовог крштења, сама чињеница да се ради о реци Јордан која има третман светилишта за све хришћане у свету и месту које годишње посећује више од пола милиона хришћанских ходочасника, сведочи о великом значају постављања српског натписа, посебно за српске вернике и поклонике.   Учешће градоначелника из Србије на међународној конференцији градоначелника у Израелу, фебруар 2019. године

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић учествовали су на 33. међународној конференцији градоначелника (Јерусалим, Тел Авив 24-28. фебруара 2019. године), на којој су учешће узела укупно 25 градоначелника из света.  

Тема конференције - организоване од стране Америчког јеврејског конгреса, Америчког савета за светско јеврејство, Федерације локалних управа Израела и Министарства спољних послова Израела - била је "Иновативни градови", као и актуелни проблеми и изазови са којима се суочавају урбани центри, те питања одрживог развоја градова, коришћење иновација, високе технологије, енергије и кибернетике. У оквиру програма госте је примио и премијер Израела Бенјамин Нетанијаху. Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије, фебруар 2019. године

Поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада је 19. фебруара 2019. године организовала свечани пријем у хотелу Карлтон у Тел Авиву, којим је истовремено обележен и Дан Војске Србије.

Међу гостима су били представници израелских институција, дипломатског и војног кора, јавних кругова, медија, Јерусалимске патријаршије, верских заједница, као и јеврејске заједнице пореклом из Србије.

Присутне госте поздравио је амбасадор Милутин Станојевић, који је том приликом истакао традицију добрих односа два народа, исковану у најтежим историјским околностима, као и добре актуелне билатералне односе две земље. Посебно се захвалио за израелску позицију по питању Косова и Метохије и истакао да две земље данас чврсто стоје у заједничкој борби против ревизионизима и извртања историје. Истакао је развој билатералних односа и сарадње на свим пољима последњих година, који се манифестују и кроз раст интензитета посета у оба правца. У том смислу, посебно је истакао две посете реализоване протекле године, историјског карактера: прву посету једног израелског председника Србији и прву посету председника Народне скупштине Србије Израелу.

Главни гост испред владе Израела била је заменица министра спољних послова Ципи Хотовели. У свом излагању, Хотовели је истакла да су добри односи две земље у многим областима засновани на одличним везама припадника два народа. Подсетила је на заједничко страдање два народа у Другом светском рату и указала на значај подучавања младих поколења о томе. Још једном је пренела захвалност израелске стране влади Србије на предузетим корацима у циљу усвајања и имплементације закона о повраћају јеврејске имовине и изразила наду да ће у наредном периоду у Београду бити изграђен и музеј Холокауста. На политичком плану истакла је значај историјске посете председника Израела Рувена Ривлина Србији, током које је улица у Земуну добила име по Теодору Херцлу. Пожелела је Србији мир, стабилност и економски просперитет, изразивши уверење да ће пријатељство између наших двеју земаља све више да јача у наредном периоду.Запажено учешће Србије на Међународном сајму туризма у Тел Авиву – ИМТМ 2019, фебруар 2019. године

У Тел Авиву је 12-13. фебруара 2019. године одржан Међународни сајам туризма – ИМТМ 2019, на коме су, у оквиру веома посећеног штанда Србије, туристичке потенцијале земље представиле Туристичка организација Србије, Туристичка организација Београда, Туристичка организација Суботице, Ер Србија и неколико агенција. Првог дана сајма Београд је добио признање као једна од најпопуларнијих дестинација израелских туриста у 2018. години, према ранг листи најзначајнијег израелског портала за путовања Lametayel. Признање, у форми плакете, уручено је заменику директора ТОБ-а Слободану Унковићу. Туристи из Израела су у 2018. години били на 7. месту по броју остварених ноћења у Београду и у првих 15 по броју долазака у Београд.

Учешће туристичког сектора Србије на сајму у Тел Авиву својим присуством су подржали амбасадор Милутин Станојевић и саветник Дејан Благојевић. Откривање спомен обележја "Кладовског транспорта" у Кфар Саби, фебрауар 2019. године

У Кфар Саби је, у организацији градске управе, 1. фебруара 2019. године откривено спомен обележје „Кладово Шабац“, посвећено пострадалим јеврејским избеглицима из „Кладовског транспорта“. Присутнима су се обратили заменик градоначелника Кфар Сабе Амир Колман, амбасадор Србије Милутин Станојевић, амбасадор Аустрије Мартин Вајс, директорка основне школе „Бен Гурион“ Маја Ганон, као и представник удружења „Кладово-Шабац“ Офер Рот испред родбине и потомака преживелих.

У свом обраћању амбасадор Милутин Станојевић је истакао значај чувања успомене на ову трагедију у којој је убијена већина од око 1200 јеврејских избеглица, као и неопходност неговања сећања на све убијене Србе, Јевреје и Роме током немачке окупације Србије у Другом светском рату. У том смислу похвалио је активности које су у том циљу претходних година организовали град Кфар Саба и његови житељи, посебно истакавши активности школе „Бен Гурион“, њеног наставног особља, ђака и родитеља. Указао је да у Србији на неколико локација, у Београду, Шапцу и локацији Засавица у његовој близини, као и самом Кладову, постоје спомен обележје посвећена "Кладовском транспорту", на којима се сваке године организују комеморативни скупови. Такође, присутне је упознао и да општина Кладово сваког маја организује „Семинаре о Јеврејским породицама“ посвећене чувању успомене на жртве конвоја. Амбасадор је истакао да је поносан на тадашње житеље Кладова и Шапца који су учинили све што је било у њиховој моћи у датим околностима да олакшају патње ових Јевреја и спасу их. Посебно је истакао значај сећања на трагедију Холокауста и образовања нових покољења о њој, јер се једино на тај начин може спречити да се она понови.  Држављани Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау без визе у Србију, јануар 2019. године

У складу са одлуком Владе Републике Србије, почев од 25. јануара 2019. године, држављани Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоци свих врста пасоша, могу да без визе улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана од датума уласка у земљу, у периоду од 180 дана.   Млади амбасадори Србије у посети Израелу, децембар 2018. године

Тринаесторо ученика 3. и 4. разреда XIII београдске гимназије, у пратњи директора Бојана Вучковића и двоје професора, посетило је Израел у периоду од 20. до 24. децембра 2018. године. Посета младих амбасадора Србије, реализована у оквиру установљене сарадње гимназије са Израелским центром за младе лидере, имала је за циљ пропагирање развоја лидерских вештина, социјалног утицаја, охрабривање волонтеризма и друштвеног ангажмана. Током боравка, ученици су имали прилику да се упознају са израелском и јеврејском традицијом и културом, као и са специфичностима Тел Авива и Јерусалима.

У недељу 23. децембра 2018. године посетили су Амбасаду у Тел Авиву, где их је амбасадор Милутин Станојевић упознао са основним задацима Амбасаде, историјом пријатељских веза Срба и Јевреја и актуелним билатералним односима Србије и Израела, као и са специфичностима дипломатског живота у Израелу.    Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић посетио Израел, децембар 2018. године

Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић боравио је у радној посети Израелу, где је 17. децембра 2018. године учествовао на промоцији туристичких потенцијала Војводине, коју је у Тел Авиву приредила Туристичка организација Војводине пред више од тридесет представника агенција и новинара из Израела.

На овој промоцији представљени су потенцијали и могућности за долазак туриста из Израела у нашу земљу.

Истог дана председник Мировић имао је билатерални састанак са генералним директором Министарства пољопривреде и руралног развоја Израела Шломом Бен Елијахуом, с којим је разговарао о сарадњи у области пољопривреде и економског развоја.Учешће др Милорада Мијатовића, посланика НС РС на Семинару о остваривању циљева одрживог развоја у Јерусалиму, новембар 2018. године

Посланик Народне скупштине Србије др Милорад Мијатовић, члан делегације Народне скупштине у Интепарламентарној унији, учествовао је на Семинару о остваривању циљева одрживог развоја, који је у сарадњи Кнесета и Интерпарламентарне уније, одржан у Јерусалиму 20-22. новембра 2018. године. 

У реализацији једног дела званичног програма Семинара учествовао је и амбасадор Србије у Тел Авиву Милутин Станојевић. Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, новембар 2018. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2018. године, на гробљу Комонвелта у Рамли одржана је комеморативна церемонија у организацији британске амбасаде. 

Испред Амбасаде Републике Србије венац су положили амбасадор Милутин Станојевић и изасланик одбране пуковник Предраг Костић. Држављани Антигве и Барбуда, Гренаде, Комонвелт Доминикане, као и Тринидада и Тобага без визе у Србију, октобар 2018. године

У складу са одлуком Владе Републике Србије од 25. октобра 2018. године, држављани Анитгве и Барбудe, Гренаде, Комонвелт Доминике, као и Тринидада и Тобага, носиоци свих пасоша, могу да без визе улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана од датума уласка у земљу, у периоду од 180 дана.

Држављани наведених земаља, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу (виза Д) пре уласка на територију Републике Србије. 

        

 Посета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислава Недимовића Израелу, октобар 2018

Министар Недимовић посетио је Израел 11. октобра 2018. године на позив министра пољопривреде и руралног развоја Урија Ариела.

Два министра су на билатералног састанку обострано констатовали задовољство пријатељским односима двеју земаља и степеном политичке сарадње. Договорени су конкретни кораци у циљу унапређења сарадње – усаглашавање и потписивање споразума о слободној трговини пољопривредних производа, као и осавремењавање и проширивање постојећег споразума о сарадњи две земље у области пољопривреде потписаног 2009. године. Такође, разматране су и могућности заједничког наступа на реализацији пројеката из области пољопривреде у трећим земљама.

Министар Недимовић је поред састанка са министром Ариелом, током посете Израелу, имао и низ састанака са представницима израелских компанија које су заинтересоване за инвестирње у Србију и за реализацију заједничких пројеката.  Посета помоћника министра здравља Србије Израелу, јул 2018. године

Помоћник министра здравља за европске интеграције и међународну сарадњу Србије Данијела Урошевић посетила је Израел, где је у Тел Авиву учествовала на састанцима Светске здравствене организације и Здравствене мреже Југоисточне Европе.

Првог дана 10. јула 2018. године одржан је министарски састанак у организацији СЗО, Министарства здравља Израела и Здравствене мреже ЈИЕ, чија централна тема је била унапређење здравог старења. Скуп су својим излагањима отворили помоћник министра здравља Израела Јаков Лицман и регионални директор СЗО за Европу Жужана Јакаб. Наредног дана одржан је 40. Пленарни састанак Здравствене мреже ЈИЕ, чија тема је била обезбеђење примарне здравствене заштите за популацију која стари.

Данијела Урошевић је активно учествовала на оба скупа, где је у неколико иступања и презентација упознала учеснике са ситуацијом у Србији по наведеним питањима, као и са сарадњом наше земље са СЗО у овим и другим областима. Такође, председавала је састанком Извршног одбора Здравствене мреже ЈИЕ.     Маринковић у израелском Кнесету поводом обележавања 70 година од успостављања Државе Израел, јул 2018. године

Потпредседник Народне скупштине и председник Парламентарне групе пријатељства са Израелом проф. др Владимир Маринковић присуствовао је конференцији поводом обележавања 70 година оснивања Државе Израел која је одржана 11. јула 2018. године у израелском Кнесету.

Домаћин конференције је био председник Кнесета Јули Еделштајн, а присуствовали су председници парламентарних група пријатељства са Израелом из 32 земље. Маринковић је у обраћању присутнима посебно назначио одличне односе Израела и Србије, велико пријатељство српског и јеврејског народа, која веже тешка заједничка судбина и борба током Другог светског рата. Добри односи две земље огледају се у све већој економској размени, инвестицијама израелских компанија у Србију и огромном приливу туриста из Израела у Србију. Он је позвао председника Парламентарне групе пријатељства са Србијом у израелском Кнесету Одеда Форера да посети Србију и да се на тај начин максимално интензивира парламентарна сарадња, која је од великог значаја за свеукупне односе две земље. 

Ова посета је реализована после веома успешне посете председнице Народне скупштине Маје Гојковић Кнесету, у фебруару ове године, која је широм отворила врата за сарадњу парламентараца и парламентарних одбора.Државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Дијана Хркаловић посетила Израел, јун 2018. године

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Дијана Хркаловић посетила је Израел, где је у Јерусалиму учествовала у раду Међународног министарског форума о унутрашњој безбедности.

У свом иступању, Хркаловић је упознала учеснике форума са активностима Србије на очувању безбедности и што ефикасније борбе против тероризма како на унутрашњем, тако и на међународном плану, кроз сарадњу и координацију са земљама региона, али и широм света. Она је истакла да је циљ Србије спречавање регрутације потенцијалних терориста и пресецања канала њиховог финансирања и комуникација.

Форум је одржан у периоду од 12. до 14. јуна 2018. године, уз учешће министара унутрашњих послова из преко 20 земаља широм света.    Посета министра Ненада Поповића Израелу, мај 2018. године

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић боравиo je од 29. до 30. маја 2018. године у Израелу, где је у Јерусалиму учествовао на међународној конференцији на нивоу министара задужених за науку и технологију „Thinking out of the box“.

Министар Поповић се, на маргинама конференције 29. маја, састао са министром науке и технологије Израела Офиром Акунисом, имао билатералне разговоре са представницима Немачке, Чешке и Јапана и низ сусрета са представницима других земаља учесника. Узео је активно учешће на једном од панела насловљеном „Од развоја производа до глобалног успеха“.

Наредног дана, 30. маја у Кнесету се састао са министром пољопривреде и руралног развоја Израела Уријем Аријелом, а у Јерусалимској патријаршији га је примио патријарх Теофил III.

На састанку са министром Акунисом, разговарано је о наставку сарадње Србије и Израела у областима космичке технологије и иновација, а договорена је и сарадња у области старт-ап заједница и научно-истраживачких института. 

Током састанка са министром Аријелом, разговарано је о дигитализацији и примени ИТ у пољопривреди и договорено интензивирање сарадње српских и израелских експерата из пољопривредних института путем реализовања заједничких програма у областима прецизне пољопривреде и хортикултуре. Посета Израелу директора Агенције за реституцију Србије, маја 2018. године

Директор Агенције за реституцију Србије Страхиња Секулић боравио је 14-17. маја 2018. године у посети Израелу. Посета је организована од стране Министарства спољних послова и Министарства за социјалну једнакост Израела, где је имао радне састанке. Овом приликом израелска страна је поновила оцену да су законска решења која је Србија усвојила модел за регулисање питања повраћаја имовине жртвама Холокауста без наследника, о чему су Израел и релевантне јеврејске организације и раније износиле јавне похвале, уз позив другим земљама да следе пример Србије. Током посете, господин Секулић имао је разговоре и са представницима Светске јеврејске организације и Светског јеврејског конгреса, а састао се и са представницима Удружење усељеника из бивше Југославије.   Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство АПВ мр Вук Радојевић посетио Агритех 2018, мај 2018. године

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство АПВ мр Вук Радојевић посетио је Израел у периоду од 7. до 9. маја 2018.г. ради учешћа на сајму пољопривреде Агритех 2018. У делегацији су били и директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић и подсекретар у покрајинском секретаријату Љиљана Андрић.

Током посете, поред обиласка сајамских садржаја, господин Радојевић се састао са генералним директором у Министарству пољопривреде и руралног развоја Израела Шломом Бен Елијахуом, а имао је и одвојене састанке са представницима еминентних израелских компанија Авитал, Нетафим, Римон и Тахал и посетио највећи пољопривредни истраживачки центар у Израелу „Волкани“.   Посета министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Младена Шарчевића Израелу, мај 2018. године

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић посетио је Израел у циљу разговора са представницима „Јад Вашема“ о унапређењу сарадње у области изучавања Холокауста и могућностима реализације заједничких активности на том плану. Током посете састао се са Јосијем Гевиром, директором за спољне послове и вишим асистентом председника Директората Јад Вашема, др Хаимом Гертнером, директором Архива и Ришел Бад Каплан, директором међународне школе за студије Холокауста. Министар Шарчевић је приликом обиласка „Јад Вашема“ положио венац у „Дворани сећања“ одавши пошту жртвама Холокауста, а посебно се поклонио жртвама усташког логора Јасеновац. Током посете министар Шарчевић састао се и са Теофилом III, патријархом Јерусалимa и све Палестине.Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, март 2018. године

Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону расписује се једном годишње, а ове године ће трајати до 30. марта.

Информације, услови и начин реализације Конкурса могу се наћи на следећим линковима:

За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

За Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

 Посета председнице Народне Скупштине Републике Србије Држави Израел, фебруар 2018. године

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила је, на позив председника Кнесета Јулија Еделштајна, у званичној посети Држави Израел 13-14. фебруара 2018. године.

Гојковић и Еделштајн имали су веома садржајан састанак на коме су обострано потврђени добри односи Србије и Израела базирани на традицији пријатељства два народа и истакнута спремност и отвореност за сарадњу, како у оквиру одбора два парламента и парламентарних група пријатељства, тако и на мултилатералном плану у оквиру међународних парламентарних организација. Председници двају парламената су разговарали и о продубљивању сарадње у областима економије, информационих технологија, иновација, грађевине, пољопривреде и туризма.

Поред састанка са Еделштајном, председница Народне скупштине имала је одвојене састанке и са лидером опозиције у Кнесету Исаком Херцогом и лидером странке „Јеш Атид“ послаником Јаиром Лапидом.

Током посете, председница Народне скупштине обишла је меморијални центар посвећен жртвама холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму, где је у „Дворани сећања“ полагањем венца одала пошту жртвама холокауста у Другом светском рату, посебно се поклонивши жртвама усташког логора Јасеновац.

 

Ова посета имала је и посебан историјски аспект, с обзиром да се радило о првој посети председника Народне скупштине Републике Србије Држави Израел. Обострано је оцењена као изузетно значајна за даљи развој парламентарне сарадње, али и шире за развој укупних билатералних односа две земље. Њеној успешној реализацији, својим учешћем, допринели су и председници парламентарних група пријатељства потпредседник НС РС проф. др Владимир Маринковић и Одед Форер.  Презентација туристичких потенцијала Србије у Израелу, фебруар 2018. године

Уз подршку Амбасаде РС у Израелу, 7. фебруара 2018. у Тел Авиву, у хотелу Хилтон, одржана је презентација туристичких потенцијала Србије. Презентација је организована од стране Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда, у партнерсту са израелском агенцијом OpenSky, уз учешће представника туристичких организација из Србије који су учествовали на Међународној туристичкој изложби ИМТМ 2018, већег броја туристичких представника из Израела, као и представника медија (како наших, тако и израелских).

У пригодном обраћању, амбасадор Милутин Станојевић је истакао висок степен туристичке размене, посебно из правца Израела ка Србији, остварен последњих године, уз истицање да је растући тренд посебно присутан у протеклој години када је забележен раст од 195% у броју ноћења израелских туриста (Израел други по броју ноћења у Београду, а 11. у Србији). Том приликом, нагласио је да је Србија одувек имала пријатељске односе и везе са Израелом, али да је у последњих неколико година, више него икад, постала веома атрактивна локација за израелске туристе, захваљујући, између осталог, и промоцији овакве врсте – кроз окупљање најзначајнијих туристичких представника обе земље на једном месту на презентацијама и сајмовима, али и активну и континуирану промоцију туристичких предности Србије која се одвија током читаве године. Поздравио је досадашње напоре обе стране у циљу даљег унапређења туристичке сарадње и упутио позив израелској страни да настави да промовише и открива Србију као погодну туристичку дестинацију, подржавајући позитиван тренд у туристичкој размени.

Презентације о туристичкој понуди Србије су одржале Марија Лабовић, директор ТОС и Јелена Станковић, из Одељења за односе са јавношћу при ТОБ. Овом приликом су одржани и директни разговори (B2B састанци) израелских и српских туристичких представника, у циљу конкретизовања предлога унапређења сарадње у области туризма.

 Међународна туристичка изложба ИМТМ 2018 – учешће делегације из Србије, фебруар 2018. године

У Тел Авиву је 6. фебруара о.г. отворен Међународни туристички сајам – Туристичка изложба ИМТМ 2018, на којој свој изложбени простор имају и представници туристичког сектора Србије (Туристичка организација Србије, Туристичка организација Београда, Туристичка организација Суботице, Serbia Tour Operator, Omniturs, S-Travel DMC, Атомска бања из Горње Трепче и ЈП Стара планина). На позив израелске стране, а у циљу успостављања још чвршће сарадње у области туризма, у Израелу поводом сајма борави државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Р. Србије др Мирослав Кнежевић. Испред Туристичке организације Србије, на сајму учествује и директорка ТОС Марија Лабовић.
Уочи свечаног отварања сајма, на маргинама ове манифестације, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација РС др М. Кнежевић и амбасадор М. Станојевић имали су сусрет и разговор са министром туризма Израела Јаривом Левином. Обострано је оцењено да је туризам једна од области у којој постоје највећи потенцијали за даљи развој сарадње, што може да има позитиван ефекат на укупне билатералне односе и везе.Нови почасни конзулат Србије у Израелу, на челу са Борисом Красним, јануар 2018. године

На пригодној свечаности организованој 10. јануара 2018. године у Министарству спољних послова Израела, шеф државног Протокола Мерон Рувен уручио је Борису Красном егзекватуру, а амбасадор Милутин Станојевић оригинал патентног писма, чиме је он постао нови почасни конзул Србије у Израелу, са седиштем у Јерусалиму.

Том приликом, амбасадор Милутин Станојевић истакао је да је отварање још једног почасног конзулата у Израелу само по себи потврда добрих односа две земље и изразио уверење да ће Борис Красни, као угледни консултант и пословни човек, цењен и ван Израела, допринети њиховом даљем унапређењу.   Амбасадору Србије уручена Повеља Државе Израел за изузетан допринос јачању веза између Израела и Србије, децембар 2017. године

У Кнесету је 26. децембра 2017. године одржана свечана церемонија доделе повеља за изузетан допринос јачању веза између Израела и Србије у организацији председника Парламентарне групе пријатељства са Србијом, посланика Одеда Форера.

Међу добитницима је и амбасадор Републике Србије у Држави Израел Милутин Станојевић, који је том приликом, захваливши се на овом значајном признању, истакао дугогодишњу традицију пријатељства два народа, исковану у најтежим историјским околностима, на основу које две земље могу са великим оптимизмом да гледају на развој односа у будућности. Нагласио је да му је, као амбасадору Србије у Израелу, ангажман значајно олакшан захваљујући доприносу истакнутих појединаца, добитника повеље, од којих су многи читаву своју професионалну каријеру посветили грађењу мостова између два народа и две земље, а да му је као добитнику овог признања изузетна част што се нашао у групи са њима.

Добитници признања су и новинар и председник Асоцијације израелско-српског пријатељства Мајкл Фројнд, дизајнер Дан Рајзингер, музиколог Душан Михалек, књижевница Ана Шомло, преводилац Дина Катан Бен Цион, као и други истакнути чланови Удружења Јевреја са простора бивше Југославије Миријам Авиезер, Александар Николић, др Елиезер Папо, Иван Черешњеш и уредник билтена „Мост“ Милан Фогел.

Учесницима су се обратили и домаћин Одед Ферер, директор за Балкан у МИП Израела амб. Дан Оријан и инжењер Јосеф Жамбоки, иницијатор оснивања Израелско-српског привредног друштва и накадашњи председник Удружења Јевреја са простора бивше Југославије. Њих тројица су, као потписници повеље испред поменутих институција свечано уручивали ова признања.Посета министра Ненада Поповића Израел, децембар 2017. године

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић боравиo je 23-25. децембра 2017. године у званичној посети Држави Израел. Током посете имао је одвојене састанке са министром науке, технологије и свемира Офиром Акунисом, генералним директором Министарства спољних послова Јувалом Ротемом, челним људима Израелске агенције за иновације, научно-истраживачког центра Волкани при Министарству пољопривреде и руралног развоја, Универзитета Бар-Илан, као и представницима неких од водећих компанија ИТ сектора. Министар Поповић посетио је и Меморијални центар посвећен жртвама холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, где је положио венац.

На састанку са министром Акунисом договорено је потписивање Меморандума о разумевању о сарадњи у области иновација и дигиталне економије између две земље, као и формирање међувладиног комитета за сарадњу. Овај сусрет је обострано оцењен као веома значајан за даљи развој иновационе и научно-технолошке сарадње Србије и Израела. Семинар у "Јад Вашему" за архивисте и библиотекаре из Србије, децембар 2017. године

У организацији Међународне школе при Меморијалном центру Холокауста „Јад Вашем“, 4. децембра 2017. године отворен је семинар за архивисте и библиотекаре из Србије на којем учествује 25 представника најзначајнијих архивских и библиотекарских  институција из Србије. Ово је први семинар такве врсте организован у „Јад Вашему“, што само по себи говори о високом степену сарадње између релевантних институција у Србији и овог меморијалног центра. Фокусиран је на специфична питања везана за архивски и библиотекарски рад у области Холокауста и начинима коришћења расположиве документације за ширење знања о Холокаусту.

Поводом почетка семинара, учеснике су испред домаћина поздравили директорка Одељења за Европу Ришел Бад Каплан, директор за спољне послове и помоћник председника др Јоси Гевир, директор библиотека др Роберт Розет и представници Архива „Јад Вашема“. Испред учесника, говорио је Мишко Станишић, директор „Terraforming“, НВО из Србије која је била ангажована на реализацији овог пројекта. С наше стране, учесницима се обратио амбасадор Милутин Станојевић, који је изразио захвалност домаћинима на организацији семинара и истакао значај сарадње у области изучавања Холокауста. 

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, новембар 2017. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 12. новембра 2017. године, на гробљу Комонвелта у Рамли одржана је комеморативна церемонија у организацији британске амбасаде.

Испред Амбасаде Републике Србије венац су положили амбасадор Милутин Станојевић и изасланик одбране пк Предраг Костић. Пријем поводом Јеврејске нове године, септембар 2017. године

Поводом Јеврејске нове године, председник Државе Израел Рувен Ривлин угостио је, на пријему у Јерусалиму, представнике овдашњег дипломатског кора.

Том приликом амбасадор Републике Србије у Држави Израел Милутин Станојевић имао је краћи сусрет и разговор са председником.   Република Србија укинула визе за носиоце дипломатских и службених пасоша Краљевине Тајланд, септембар 2017. године

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио је на снагу 8. септембра 2017. године. Од овог датума, држављани обе земље, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без визе у трајању до 90 од датума уласка.Република Србија укинула визе за носиоце дипломатских и службених пасоша Републике Индонезије, септембар 2017. године

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио је на снагу 2. септембра 2017. године. Од овог датума, држављани обе земље, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без визе у трајању до 30 од датума уласка. 

 Дан сећања на прогнане и страдале Србе из Хрватске, август 2017. године

Амбасада Републике Србије у Држави Израел обележила је Дан сећања на прогнане и страдале Србе одржавањем парастоса у Руској православној цркви Светог Петра и Свете Табите у Тел Авиву (Јафа), 5. августа 2017 године.Потписан Меморандум о разумевању између Министарства просвете Србије и Јад Вашема, јул 2017. године

У просторијама Меморијалног центра „Јад Вашем“ у Јерусалиму 31. јула 2017. године потписан је Меморандум о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и „Јад Вашема“.

Меморандум који је претходно потписао министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, испред „Јад Вашема“ потписао је директор Међународне школе др Ејал Каминка, а у присуству помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја Србије др Александра Пајића. Потписивање меморандума је плод вишегодишње успешне сарадње ове две институције, пре свега кроз реализацију семинара за наставнике и просветне раднике из Србије о Холокаусту, који се већ десет година у низу организује у Међународној школи „Јад Вашема“. Семинар у "Јад Вашему" за наставнике и просветне раднике из Републике Србије и Републике Српске, јул 2017. године

У организацији Међународне школе при Меморијалном центру „Јад Вашем“ у Јерусалиму од 24. до 31. јула 2017.г. одржан је семинар о Холокаусту за наставнике и просветне раднике из Републике Србије и Републике Српске. Ово је јубиларни десети по реду годишњи семинар за учеснике из Србије (шести за учеснике из Српске), организован као „Seminar for Serbian Speaking Тeachers аnd Еducators“.

Отправник послова a.i. Дејан Благојевић присуствовао је формалном завршетку семинара 31.јула којом приликом се у свом обраћању захвалио домаћинима на одличној организацији и вишегодишњој успешној сарадњи. Указао је на значај изучавања Холокауста и чувања сећања на његове жртве, као и преношења знања на наредна поколења у чему просветни радници имају кључну улогу.Посета министра одбране Републике Србије Александра Вулина Држави Израел, јул 2017. године

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин боравио је у званичној посети Држави Израел 24-25. јула 2017. године током које се састао са министром одбране Авигдором Либерманом са којим је потписао Споразум о сарадњи у области одбране између две земље.

Током посете министар Вулин састао се и са Теофилом III, патријархом Јерусалимa и све Палестине, а посетио је и Меморијални центар посвећен жртвама холокауста Јад Вашем, где је положио венац.      Србија укинула визе држављанима Перуа, мај 2017. године

Влада Републике Србије донела је 11. маја 2017. године Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перуа, носиоце обичних пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у земљу.Међународни семинар о интегралном менаџменту заштите биљака, април 2017. године

Шестог априла 2017. године, у Тел Авиву је одржана завршна церемонија Међународног семинара о интегралном менаџменту заштите биљака.

Семинар је организован од стране Министарства спољних послова Израела, Израелске агенције за међународну развојну сарадњу - MASHAV, Министарства пољопривреде и руралног развоја Израела, Центра за међународну развојну сарадњу у области пољопривреде и Истраживачке организације за пољопривреду.

Учесници семинара су имали прилику да се сретну са стручњацима из дате области, посебно по питању заштите биља - интегралног менаџмента заштите, као и да истраже, кроз конкретне пројекте, могућности за примену израелске технологије у нашим условима.

Представници из Србије - др Соња Танчић Живанов, из Института за ратарство и повртарство Нови Сад, др Милан Бранков из Института за кукуруз Земун поље и Милош Петровић, асистент на Пољопривредном факултету у Новом Саду, добили су дипломе-сертификате о завршеном курсу. У име Амбасаде, конзул др Соња Стоиљковић је уручила дипломе нашим учесницима.Meђународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу, март 2017. године

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

Детаљније информације о конкурсу можете пронаћи на линку: СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУИзбори за председника Републике Србије априла 2017. године - гласање у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у иностранству, март 2017. године

Обавештавамо да су избори за председника Републике Србије расписани за 2. април 2017. г. Сви пунолетни држављани Републике Србије имају право да на предстојећим изборима гласају у иностранству, уколико су уписани у јединствени бирачки списак и уколико се благовремено, тј. до 11. марта 2017.г. пријаве дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије за гласање у иностранству. 

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству (можете преузети овде) обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Уз попуњен и потписан захтев потребно је Амбасади Републике Србије у Израелу – Тел Авив, лично или редовном поштом на адресу Bodenheimer 10, 62008 Tel Aviv, на е-маил srbambil@netvision.net.il или на факс +9723 604-94-56, доставити и копију важећег пасоша Р. Србије, личне карте или возачке дозволе.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак (можете преузети овде), истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије у Израелу, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Посета Првог потпредседника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића Израелу, јануар 2017. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је, током своје радне посете Израелу 5.јануара 2017.године, са највишим званичнима Министарства спољних послова, са министром за регионалну сарадњу Израела Цахијем Ханегбијем и замеником министра спољних послова при Кабинету премијера Мајклом Ореном.

Том приликом констатован је висок степен пријатељства две земље и два народа, посебно потврђен у најтежим моментима историје. Министар Дачић посебно је захвалио за подршку и разумевање Израела по питању КиМ, а израелска страна потврдила је чврсто опредељење да остане на тој позицији. Саговорници министра Дачића су и овом приликом изразили захвалност због усвајања Закона о реституцији жртвама Холокауста у Србији и опредељење Србије да оконча пројекат изградње Меморијалног центра Старо сајмиште.

Ова посета, како је заједнички констатовано, представља још једну потврду веома добрих односа две земље и све бољег међусобног разумевања по питањима од обостраног интереса.

 

Током посете, министар Дачић обишао је Меморијални центар Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, где је положио венац у Дворани сећања и поклонио се жртвама страдалих у Јасеновцу. Посетио је и гроб Шимона Переса, бившег председника Израела, где је положио венац.Наступ ансамбла за нову музику „Градилиште“ у Тел Авиву, децембар 2016. године

Ансамбл за модерну музику „Градилиште“ из Београда отворио је, својим наступом 13.децембра 2016.године, нову сезону концерата савремене музике у дворани Клермонт Универзитета Тел Авив.

Пијанисткиња Неда Хофман, мецосопран Ана Радовановић, флаутисткиња Марина Ненадовић и виолончелиста Срђан Сретеновић, изводећи дела српских и израелских савремених композитора, на виртуозан начин представили су израелској публици српску музичку културу.

Концерту су присуствовали амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић, израелски композитори чија дела су извођена, представници Савеза композитора Израела, као и професори и студенти Академије Мехта-Бухман при телавивском универзитету. Гостовање нишке црквене певачке дружине „Бранко“ у Израелу, новембар 2016. године

Нишка црквена певачка дружина „Бранко“ наступила је 27.новембра 2016.г. у дворани центра „Нотр Дам“ у Јерусалиму. Овај концерт уприличен је на иницијативу представника дружине, а организован посредством Амбасаде Републике Србије у Израелу, уз благослов и подршку српског патријарха Иринеја и патријарха Јерусалима и све Палестине Теофила III.

Веома добро посећеном концерту, поред представника овдашњег дипломатског кора, присуствовали су и представници Јерусалимске патријаршије на челу са патријархом Теофилом III.

Након неколико уводних, поздравних нумера које је извео православни хор Цркве Светог Јакова из Јерусалима, хор „Бранко“ је овдашњој јавности сјајним наступом на најбољи начин представио српску духовну и световну хорску музику. Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, новембар 2016. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у недељу 13. новембра одржана је комеморативна церемонија на гробљу Комонвелта у Рамли, у близини Тел Авива. На овом гробљу, као ни у Израелу, не постоји посебан српски војни меморијал, а традиционална церемонија сећања на савезничке жртве из Првог светског рата обавља се у организацији британске амбасаде. 

Комеморативној церемонији присуствовали су представници израелских институција и армије, израелских ветерана и чланови овдашњег дипломатског и војног кора.

Испред Амбасаде Републике Србије венац су положили амбасадор Милутин Станојевић и изасланик одбране пук. Предраг Костић.ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

-  Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

-  Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

-   Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

-  Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;-          Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

-    Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај") препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

-  Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.    

Документацију неопходну за пријављивање можете наћи на следећим линковима:

Формулар за пријаву
Гаранција  формулар Б1
Гаранција  формулар Б2
 


Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача. 
2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥


 Сахрана бившег израелског председника Шимона Переса, септембар 2016. године

Председник Републике Србије Томислав Николић присуствовао је, 30. септембра у Јерусалиму, државној меморијалној церемонији и државној сахрани 9. председника Државе Израел Шимона Переса (1923-2016). У оквиру председничке делегације Републике Србије, сахрани су присуствовали и Милутин Станојевић, амбасадор у Израелу и Иван Мркић, саветник председника. ПРЕПОРУКЕ ЗА ПУТОВАЊА

У случају намере да у предстојећем периоду путујете у Израел, молимо да поведете рачуна о погоршаној безбедносној ситуацији која се, од средине септембра 2015. године, манифестује готово свакодневним насилним инцидентима и терористичким нападима. Због њихове учесталости и распрострањености не би требало искључити и могућност терористичких напада у које могу бити увучени и страни туристи.

У том смислу, саветујемо држављанима Р.Србије да поново размотре одлуку о путовању у Израел, а уколико остану при томе, да приликом боравка посебно обрате пажњу на безбедност на местима јавног окупљања, а нарочито у Старом граду Јерусалима.

Нашим грађанима сугеришемо и да се редовно информишу о развоју ситуације у локалним медијима. Амбасада Р.Србије у Тел Авиву пажљиво прати развој и стоји на располагању за све расположиве информације о актуелној безбедносној ситуацији.

Посебну пажњу обратити на безбедност у случају потребе путовања на Западну обалу, а путовање у Газу не препоручујемо.

Такође, више информација можете добити на сајту Министарстава спољних послова Србије: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10533-izrael-konz?lang=cyrПредавање амбасадора Р. Србије у Израелу у Институту "Шем Олам", август 2016. године

Њ. Е. Милутин Станојевић, амбасадор Р. Србије у Израелу, одржао је 1. августа о.г. предавање у Институту за Холокауст "Шем Олам." Том приликом имао је и дужи разговор са директором Института Рабином Аврахамом Кригером. Иницијатива за састанак и предавање је резултат веома добре сарадње Амбасаде и амбасадора са професором Гидеоном Грајфом, главним историчарем Института, бившим дугогодишњим истраживачем "Јад Вашема."

У предавању о Холокаусту и геноциду, пред око двадесетак истакнутих чланова Шем Олама, амбасадор Милутин Станојевић је истакао повезаност и пријатељство српског и јеврејског народа који потичу из најтежих историјских момената, те заједничку одговорност у супротстављању покушајима ревизије и брисања историје и изједначавања злочинаца и жртава.

Истом приликом, Рабину А. Кригеру уручена је поклон књига "Из колевке у Јасеновац." Семинар о Холокаусту у "Јад Вашему" за просветне раднике из Републике Србије и Републике Српске, јул 2016. године

У организацији Међународне школе при Меморијалном центру Холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму, 24. јула 2016.г. отворен је семинар о Холокаусту на којем учествује група од осамнаест просветних радника из Републике Србије и једанаест из Републике Српске. Ово је девети по реду годишњи семинар за учеснике из Србије (пети за учеснике из Републике Српске), организован као „Seminar for Serbian Speaking Тeachers аnd Еducators“ и реализован, када је реч о Србији, у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и „Јад Вашема“.

У свом обраћању амбасадор Србије Милутин Станојевић изразио је захвалност домаћинима на организацији семинара и посебно истакао значај сарадње у области изучавања и сећања на Холокауст. У том контексту, указао је на важност улоге просветних радника у преношењу знања у области изучавања Холокауста, али и коришћења израелских искустава када је реч о сећању на геноцид почињен над српским народом током II светског рата.Комеморација посвећена Јасеновцу - допринос организацији скупа, јул 2016. године

У организацији њујоршког "Jasenovac Research Institute" и уз подршку Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме Министарства спољних послова РС и организација Срба у расејању, 8. маја 2016. године у Њујорку је одржана 15. годишња комеморација посвећена Јасеновцу, на којој је међу главним гостима учествовао и историчар из Израела, експерт за Холокауст са Института "Shem Olem", проф. др Гидеон Греиф.

Због доприноса организацији овог скупа, а имајући у виду значај комеморативног обележавања 75. годишњице од успостављања логора Јасеновац, на Свесрпском сабору, одржаном 3-4. јуна ове године у Цириху, Удружење српских привредника Швајцарске је доделило плакету у знак захвалности Њ.Е. Милутину Станојевићу, амбасадору Р. Србије у Израелу.

 Почиње примена одредаба Закона о општем управном поступку

Од 08.јуна 2016.године почиње примена одредаба чланова 9, 103. и 207. Закона о општем управном поступку, који се односе на размену података из службених евиденција, захваљујући чему запослени у управама више неће од странака тражити да им доносе изводе из матичних књига, држављанства итд. Од странке ће се, убудуће, захтевати само достављање података неопходних ради њене идентификације и достава података о којима се не води службена евиденција у Р.Србији.

Државни орган биће дужан да по службеној дужности обави увид, прибави и обради податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, а који су неопходни за одлучивање о неком поступку. Уколико ту службену евиденцију води неки други орган, онај који води поступак те податке тражи хитно, а колеге му их достављају бесплатно, осим ако изричито није другачије предвиђено. 

Законом је изричито наведено да податке размењују запослени из база по службеној дужности и бесплатно, међутим, уколико грађанин код себе већ има на пример извод из матичне књиге рођених, моћи ће да га приложи уз осталу документацију, ако то изричито затражи. Такође, странка може да изјави да ће прибавити само поједине, а не све личне податке, а тада и даље остаје обавеза органа да прикупи податке који недостају.  Обележавање Дана победе над фашизмом, мај 2016. године

У Израелу је традиционално обележен Дан победе над фашизмом, одржавањем церемоније у Меморијалном центру Холокауста Јад Вашем.

Том приликом венце су положили амбасадор Републике Србије у Израелу Милутин Станојевић и пуковник Предраг Костић.Ер Србија и Ел Ал закључиле Код шер споразум, март 2016. године

На свечаној церемонији у просторијама израелског међународног аеродрома "Бен Гурион" 28.марта 2016.године, генерални директор Ер Србије Дане Кондић и извршни директор Ел Ал Давид Маимон, потписали су Код шер споразум.

У свом обраћању том приликом, амбасадор Милутин Станојевић је уз честитке и позитивне оцене значаја закљученог споразума - како на пословном плану, тако и за саме кориснике услуга две компаније - изнео уверење да ће овај корак допринети и ближем повезивању између људи две земље, као и унапређењу сарадње и односа Србије и Израела.   Обавештење о упису у бирачки списак - гласање у иностранству

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Обавештавамо да је председник Републике Србије Томислав Николић потписао Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању ванредних парламетарних избора, који ће се одржати 24. априла 2016. године.

Пријава за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству (можете преузети овде) обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима. Уз попуњену и потписану пријаву/захтев потребно је Амбасади Републике Србије у Израелу – Тел Авив, редовном поштом или на е-маил, доставити и копију важећег пасоша Р. Србије, личне карте или возачке дозволе.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак (можете преузети овде), истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије у Израелу, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

НАПОМЕНА:
Бирачка места у иностранству се у принципу отварају у просторијама дипломатско-конзуларних представништава, што у случају Израела значи да може бити отворено у просторијама Амбасаде, на дан избора, 24. априла. Основни услов који треба испунити да би било отворено ово гласачко место јесте да буде пријављено не мање од 100 бирача (и у складу са сваком појединачном пријавом донето одговарајуће решење, о чему се обавештава бирач) који желе да остваре своје бирачко право.

 Посета Израелске привредне асоцијације у Србији Израелу, фебруар 2016. године

Привредна делегација коју чине представници Израелске привредне асоцијације у Србији, на челу са председником Јеврејске општине Београд, Д. Богуновићем, борави у посети Израелу, ради поспешивања пословне сарадње две земље.

Током посете, делегација се састала са амбасадором Станојевићем.

 Билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Државе Израел, јануар 2016. године

Билатералне одбрамбене консултације Републике Србије са Државом Израел одржане су од 17-20. јануара 2016. године. Шеф српске делегације је био капетан бојног брода Милан Коњиковац.

Делегација у саставу капетан Милан Коњиковац, пуковник Предраг Костић и потпуковник Бранко Мишић је 19. јануара положила венац у Меморијалном центру Јад Вашем, у знак сећања на жртве Холокауста. ПРЕПОРУКЕ ЗА ПУТОВАЊА, јануар 2016. године

У случају намере да у предстојећем периоду путујете у Израел, молимо да поведете рачуна о погоршаној безбедносној ситуацији која се, од средине септембра 2015. године, манифестује готово свакодневним насилним инцидентима и терористичким нападима. Због њихове учесталости и распрострањености не би требало искључити и могућност терористичких напада у које могу бити увучени и страни туристи.

У том смислу, саветујемо држављанима Р.Србије да поново размотре одлуку о путовању у Израел, а уколико остану при томе, да приликом боравка посебно обрате пажњу на безбедност на местима јавног окупљања, а нарочито у Старом граду Јерусалима.

Нашим грађанима сугеришемо и да се редовно информишу о развоју ситуације у локалним медијима. Амбасада Р.Србије у Тел Авиву пажљиво прати развој и стоји на располагању за све расположиве информације о актуелној безбедносној ситуацији.

Посебну пажњу обратити на безбедност у случају потребе путовања на Западну обалу, а путовање у Газу не препоручујемо.

Такође, више информација можете добити на сајту Министарстава спољних послова Србије: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10533-izrael-konz?lang=cyrИзложба радова академске сликарке Љиљане Бурсаћ у Еин Ходу, децембар 2015. године

У суботу 5. децембра 2015. године у музеју „Јанко-дада“ у уметничкој колонији/селу Еин Ход у близини Хаифе, у присуству представника уметничког и јавног живота Израела, свечано је отворена изложба радова наше академске сликарке Љиљане Бурсаћ.

Изложба је отворена за посетиоце до 15.фебруара 2016. године.

За више информација посетите http://www.jancodada.co.il/?page_id=1820&lang=enОбележавање Дана примирја у Првом светском рату, новембар 2015. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, сходно пракси, у организацији британске амбасаде у Тел Авиву, 8. новембра 2015.г, одржана је комеморативна церемонија на војном гробљу у Рамли, у близини Тел Авива. На овом гробљу, као ни у Израелу, не постоји посебан српски војни меморијал, а традиционална церемонија сећања на жртве обавља се последње недеље уочи 11. новембра. Комеморативној церемонији присуствовали су представници израелских институција и војске, израелски војни ветерани и чланови овдашњег дипломатског и војног кора. 

Испред Амбасаде Републике Србије венац су положили амбасадор Милутин Станојевић и изасланик одбране пуковник Предраг Костић. ПОГОРШАНА БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА У ИЗРАЕЛУ И НА ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ, новембар 2015. године

Од средине септембра 2015. године, дошло је до погоршања безбедносне ситуације у Израелу, посебно у Старом граду Јерусалима, где се налазе најпосећеније туристичке локације. Овакво стање праћено је насилним инцидентима, а не би требало искључити и могућност терористичких напада, у које могу бити увучени страни туристи.

У том смислу, држављанима Републике Србије се препоручује да избегавају путовање у Израел и на Западну Обалу, а у случају да остану при одлуци да путују, да избегавају места јавних окупљања. Такође, неопходно је да се редовно информишу о развоју ситуације у локалним медијима.

Амбасада Републике Србије у Тел Авиву пажљиво прати ситуацију и стоји на располагању држављанима Србије који бораве или планирају долазак у Израел за све расположиве информације о актуелној безбедносној ситуацији.