| |     latinica | english  
Насловна
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
 
09. јун 2021. године
 
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
 
 
Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,
 
У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.
 
Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.
 
Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.
 
 
Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.
 

Oпширније...
Посета Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, мај 2021. године

Делегација Амбасаде Репбулике Србије у Тел Авиву, епископ пакрачко-славонски г. Јован и почасни конзул Републике Србије у Бер Шеви Александар Николић учинили су званичну посету Меморијалном центру за сећање на Холокауст "Јад Вашем" у Јерусалиму. Делегација је била дочекана од стране домаћина - Јоси Гевира, директора за владине и спољне односе, Јаел Нидам Орвието, директорке Међународног института за истражиње Холокауста, в.д. директора Архива "Јад Вашема" Александера Аврахама и Леом Михом из Међународне школе "Јад Вашема". 

Приликом сусрета разговарано је о унапређењу сарадње српских институција се "Јад Вашемом" у области истраживања, образовања, архивистичке размене у вези са Холокаустом и геноцидом током Другог светског рата на подручју бивше Југославије. 

Делегација је потом имала има стручно вођену туру у главном објекту где се налази стална поставка "Јад Вашема". 

 

 

 Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“, мај 2021. године
20. мај 2021. године
 
У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 
Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
 
 
„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.
 
Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.
 
Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.
 
„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.
 
Како је додао, реч је о изузетном и великом послу, сваки наш службеник морао је да прими документацију на папиру, да је провери, да онда захтева допуну, па тек тада да прослеђује.
 
„Данас је то фантастично усавршено и том нашем конзуларном раднику, сва та документација долази у електронском облику. Раније смо имали два филтера за проверу документације, сада их фактички имамо три. А посао је значајно ефикаснији”, указао је Селаковић.
 
Како је истакао, то је услуга за коју је обећано да ће бити завршена пре мање од четири месеца и да је она од понедељка доступна у 95 дипломатско-конзуларних представништава Србије, односно у свим нашим амбасадама и генералним конзулатима.
 
Највећи резултат тог подухвата, истакао је министар, осим предности коју ће донети у будућем функционисању, јесте чињеница да то није пројекат једног државног органа, већ заједнички подухват Министарства спољних послова, Канцеларије за ИТ и еУправу, Генералног секретаријата Владе, МУП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање.
 
„У рекордном року урадили смо изузетно добар посао. Ово је на понос нашег министарства, на понос читаве државе. Уверен сам да ћемо у периоду пред нама осавремењивати додатно оно што јесу наши послови и учинити Србију једном од ретких држава која поседује овакве механизме и овакве најсавременије начине обављања наших конзуларних послова”, рекао је Селаковић.
 
Говорећи о самом порталу „е-Конзулат”, министар је објаснио да постоји карикатура на којој је представљен Никола Тесла и зграда старе железничке станице са једним краном, која у ствари симболизује историјску чињеницу – када је Тесла боравио у Београду у години када је она изграђена.
 
„Данас је то место иза кога настаје Београд будућности, а ово што смо успели заједничким снагама да урадимо јесте показатељ нечега што је будућност Србије, развој вештачке интелигенције, ИТ и стварање услова да у Србији у будућности све више људи живи и долази да би овде добро живели и радили”, закључио је министар.
 
Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је ово први пут да су е-услуге окренуте ка страним држављанима, и да је до сада то био случај са нашим држављанима.
 
У периоду од 1. јануара 2019. до 17. маја ове године, највише захтева за српску визу поднето је у амбасади у Пекингу и то 6.766 захтева, затим у Њу Делхију – 2.973, Шангају 2.115, Токију 1.798, Каиру 1.756.
 
У Алжиру је у том периоду поднето 1.270 захтева, у Џакарти 1.095, а у Бејруту 1.077.
 
Са аспекта држављанства, српску визу Д за запошљавање траже највише држављани Кине – 9.516 захтева, затим Индије 1.955, те Украјине – 673.
 


Актуелна ситуација у Израелу и мере предострожности

Амбасада Републике Србије у Тел Авиву позива српске држављане који бораве на територији Израела да се придржавају правила и инструкција прописаних од стране израелских власти, као и да избегавају путовања по југу Израела и у близини Појаса Газе. Амбасада је доступна за додатне информације. Селаковић: Нетачне тврдње амбасадора Израела
12. мај 2021. године
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић, приликом потписивања Вашингтонског споразума, одолео стравичним притисцима и успео да сачува наш образ и националну позицију, и да је „безобразлук“ тврдити да Србија има икакве везе са одлуком Израела да призна једнострано проглашену независност Косова.
 
Селаковић је за ТВ Прва, реагујући на тврдњу израелског амбасадора у Београду Јахела Вилана да је Израел признао такозвано Косово на основу докумената које су Србија и Приштина потписали са САД, рекао да то није тачно.
 
 
„Оно што је амбасадор Израела у Београду изјавио није тачно и реч је о својеврсном безобразлуку, на првом месту имајући у виду да су Београд и Приштина потписали два различита документа. Амбасадор Израела је рекао да су они то урадили (признали тзв. Косово) под притиском САД, а наш председник је издржао тај језиви притисак“, истакао је министар Селаковић.
 
Србија, како је објаснио, треба да се поноси својим председником који је био у стању да такве језиве притиске издржи.
 
Селаковић је показао документе који су председник Вучић и представник Приштине потписали у Вашингтону са тадашњим председником САД Доналдом Трампом, из којих се јасно види да је реч о два потпуно различита папира.
 
„У овом који је потписао (Авдулах) Хоти стоји: Косово односно Приштина и Израел су сагласни да се међусобно признају. У документу који је потписао председник Вучић стоји да је Београд сагласан да отвори привредно државно представништво у Јерусалиму до 20. септембра 2020. године као и да измести амбасаду до 1. јула 2021… Председник Вучић је потписао папир у коме се не помиње ни Косово ни Приштина, а са друге стране држава Израел је подлегла притисцима којима, на понос целом српском роду и Србији, није подлегао наш председник“, објаснио је Селаковић.  
 
„Треба да будемо поносни каквог председника имамо, председника који је усред Вашингтона био у стању да издржи језиве притиске, да не потпише оно што је неко данас покушао да му спочитава, а Држава Израел то није успела. Дакле она није успела да одоли тим притисцима“, нагласио је Селаковић.
 
 
Осврћући се на питање измештања амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим, Селаковић је казао да је „мало је вероватно да до тако нечег дође, нарочито након израелског признања такозваног Косова“.
 
Шеф српске дипломатије је објаснио да је председник Вучић неколико дана након потписивања Вашингтонског споразума разговарао са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, и да је рекао да ће Србија, ако буде поштована од стране Израела, односно ако Израел не буде признао такозвано Косово, пребацити амбасаду у Јерусалим.
 
„Да не буде забуне да смо ми нешто потписали па да смо нешто променили. Не. Председник је јасно говори о томе и пред новинарима у Вашингтону“, рекао је Селаковић.
 


Телеграм саучешћа председнику Државе Израел, 30. април 2021. године
30. април 2021. године
 
Телеграм саучешћа председнику Државе Израел
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Државе Израел Рувену Ривлину, у коме се каже:
 
„Дубоко нас је погодила вест о трагедији у Мерону. У време када се сви боримо да сачувамо сваки живот, сваког човека, ова велика несрећа задала је још једну рану не само Израелу, него целом свету. Вама, породицама и пријатељима погинулих, као и грађанима Израела, изражавам дубоко саучешће у име народа Србије и своје име, а повређенима желим брз опоравак“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.
 
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: www.predsednik.rs 
 


Телеграм саучешћа министра Селаковића израелском министру Ашкеназију, 30. април 2021. године
 
30. април 2021. године
 
Телеграм саучешћа министра Селаковића израелском министру Ашкеназију 
 
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је данас, поводом страдања великог броја верника током обележавања јеврејског религијског празника Лаг б' Омер, телеграм саучешћа министру иностраних послова Израела Габију Ашкеназију.   
 
„У овом тешком тренутку Република Србија саосећа у болу и тузи са народом Израела. Дозволите ми да, поводом ове трагедије, у име Министарства спољних послова и лично име, упутим најискреније изразе саучешћа Вама и народу Израела. Молим вас да породицама настрадалих пренесете изразе мог најдубљег саосећања и солидарности, а повређенима жеље за брз и успешан опоравак“, наводи се у телеграму министра Селаковића.
 

 

 Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату - полагање венца у Шорешу, април 2021. године
Поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, делегација Амбасаде Републике Србије у Тел Авиву, српски почасни конзул Александар Николић и чланови Удружења Јевреја из бивше Југославије (Хитахдут Олеј екс Југославија) положили су венац на спомен обележје – менору, у спомен на око 65.000 страдалих Јевреја на територији бивше Југославије. 
 
Foto: Radio-televizija Srbije (prilog u Drugom dnevniku, od 13:30)
 
Спомен обележје се налази надомак мошава Шореш, на путу између Јерусалима и Тел Авива. Хитахдут и Савез јеврејских општина Југославије су 1950-их година сакупили средства и започели садњу више 65 хиљада стабала у знак сећања на исти број страдалих југословенских Јевреја у Другом светском рату. Овај подухват је део ширег меморијала – садње око шест милиона стабала према броју страдалих Јевреја у Холокаусту – Шуме мученика (Јаар хакедошим) у пределу Јудејских планина. 
 
Фото: Канцеларија за медије Владе Израела
Церемонија садње Шуме мученика, 1953. године 
 
Фото: Канцеларија за медије Владе Израела
Церемонија садње Шуме мученика, 1953. године 
 
Полагање венца 2021. године
г. Јоел Фишер, преживели Холокауста и отправник послова a.i. Михајло Трипић
 
 
 
 


Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
21. април 2021. године
 
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.
 
Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.
 
 
„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.
 
Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.
 
„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.
 
Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора.
 
„Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.
 
Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: www.predsednik.rs 
 


Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу, април 2021. године
20. април 2021. године
 
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.
 
Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.
 
 
Др Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине. Он је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере, поставши притом и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама.
 
„Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и није на то гледала геополитички”, рекао је др Клуге.
 
Двојица саговорника су се сагласили да би свет требало да повећа производне капацитете за вакцине, као и да развије нове адекватне терапије за борбу против Ковид-19, и, с тим у вези, ради на повећању степена поверења грађана у науку.
 
Председник Вучић је упознао др Клугеа са плановима за унапређење рада Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”.
 
„Хоћемо да од „Торлака” направимо једну од најбољих фабрика вакцина у Европи”, рекао је председник Вучић.
 
 
Извор: www.predsednik.rs 
Фото: www.predsednik.rs 
 


Светска здравствена организација оценила импресивним процес имунизације у Србији, април 2021. године
19. април 2021. године
 
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.
 
Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.
 
Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.
 
 
Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.
 
Он је, изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, нагласио да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.
 
Директор Светске здравствене организације за Европу је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број цепива за своје грађане.
 
Председница Владе је поручила да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.
 
Када је у питању пројекат „Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021–2025“, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.
 
 
Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs
 


Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
13.04.2021.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  
 
Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 
 
„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.
 
Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.
 
„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.
 
Када је реч о оптужбама за геноцид, министар Селаковић је констатовао да оне само доказују да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње, пропаганди и отвореном непријатељству према српском народу.
 
„Свакодневним изјавама желе да прикажу да је Србија крива за све и да је над Албанцима извршен геноцид, а све како би сакрили сопствену одговорност за почињене злочине“, рекао је шеф српске дипломатије.
 
Како је истакао, свако ко зна шта дефиниција геноцида подразумева, схватиће да није Србија нешто учинила, већ да је управо српски народ жртва „државотворног“ пројекта косовских Албанаца, заснованог на опасној идеји етнички чистих територија, о чему сведочи и више од 200.000 протераних Срба са КиМ.
 
„Уверени смо да цивилизован свет неће бити спреман да саучествује у прикривању и заташкавању њихових злочина и да ће им бити упућена јасна порука да морају преузети одговорност за своја дела“, казао је Селаковић.
 
Он је подсетио да је у Приштини до 1999. године живело око 40.000 Срба, а да их је данас само двадесетак, да је у Пећи живело око 17.000 Срба, а да су данас тамо само српске монахиње у Пећкој Патријаршији, да је у Призрену пре рата живело око 12.000 Срба а данас само 17 породица, а да је у Урошевцу од 10.000 Срба који су тамо живели пре рата остала само породица српског свештеника.
 

Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на Косову и Метохији све јачи
13.04.2021.
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на Косову и Метохији не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.
 
Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.
 
 
Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.
 
Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.
 
„Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама је једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону“, закључио је Селаковић.
 
Трајан мир и стабилност, према његовим речима, могу бити остварени само уколико нико од учесника у дијалогу не буде наступао са максималистичким захтевима и инсистирао на потпуном понижењу оног другог.
 
Како је истакао, српски и албански народ, као два најбројнија народа на Западном Балкану, треба да пронађу начин да дођу до помирења и основа за сарадњу, како на плану економије, тако и у остваривању заједничких перспектива за чланство у Европској унији.   
 
„Београд је учинио искрене искораке у том смеру, тако што је један од иницијатора идеје о релаксирању протока људи, робе, капитала и услуга, популарно назване мини шенген“, истакао је министар.
 
Указујући да је Србија небројено пута показала да је опредељена за дијалог као једино средство за мирно, политичко решавање проблема на Косову и Метохији, Селаковић је истакао да су недавни избори у Покрајини потврдили да политички екстремизам међу Албанцима не губи на снази, већ да јача, што се могло видети током недавног предизборног процеса.
 
Министар је указао да су политички притисци на Србе настављени и након окончања изборног процеса, јер им је ускраћена правична заступљеност у привременим институцијама одлуком нове такозване владе у Приштини да српској заједници додели само једно министарство.
 
„Посебно угрожена категорија су Срби повратници који свакодневно живе у страху од напада. Подсећам вас да је јужна српска покрајина и даље област са најмањом стопом повратка расељених на свету”, рекао је министар и истакао да се само прошле године у нашој јужној покрајини догодило више од 80 напада и инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина и верски објекти.
 
Посебно забрињавајуће за српски народ на Косову и Метохији, напоменуо је Селаковић, јесте што је у протеклом периоду, а посебно током марта ове године, дошло до учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве.
 
„Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини, чију је изузетну универзалну вредност потврдио Унеско стављањем на Листу светске баштине, јесте и случај манастира Високи Дечани“, истакао је министар.
 
Такође, шеф српске дипломатије забрињавајућим је оценио и упад инспектора и полицајаца у Дом здравља у Штрпцу јануара ове године и претрес с намером да се пронађу вакцине против Ковида-19 из централне Србије.
 
„Иако то сматрамо упадом у здравствене институције, наша реакција је и овог пута била уздржана. Нисмо желели да својим одлукама изазивамо ескалацију и да политизујемо активности које су усмерене искључиво на заштиту јавног здравља. Организовали смо вакцинацију грађана са Косова и Метохије на три пункта у централној Србији и тиме јасно показали да је за нас живот људи на првом месту“, нагласио је министар.
 
Министар Селаковић поручио да Србија високо уважава активности мисије УНМИК на КиМ и да се залаже за њен што делотворнији рад у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања безбедности у Покрајини.
 
Селаковић је навео да међународне мисије на КиМ – УНМИК, Кфор, Еулекс и ОМИК под окриљем УН и у складу са Резолуцијом 1244, имају кључну улогу у очувању мира и заштити становништва.
 
„Подржавамо и уважавамо њихово ангажовање и напоре које улажу у овиру својих мандата, у заједничком циљу стварања услова за миран и безбедан суживот становника Косова и Метохије. Српско и друго неалбанско становништво на КиМ има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности и браном од самовоље привремених инситуција у Приштини“, нагласио је министар.
 
То, како је указао, потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму како би доследно спроводиле Резолуцију СБУН 1244.
 
Селаковић је додатно истакао важност међународних снага Кфора и указао да сваки једнострани покушај да се неком другом додели, или да неко преузме део мандата и обавеза Кфора - представља кршење Резолуције СБУН 1244.
 
Такође, министар је напоменуо да је неприхватљиво доношење једностраних одлука о формирању приштинског „Министарства одбране“ и отпочињању процесa трансформације, тзв. „Косовских безбедносних снага“ у тзв. „Војску Косова“.
 
Министар Селаковић је на почетку обраћања уложио протест због злоупотребе видео формата седнице од стране представнице Приштине, иза које је била истакнута застава самопроглашеног „Косова“, што је учинио и представник Русије.
 
 
У наставку, интегрална верзија говора министра спољних послова Николе Селаковића:
 
 

Oпширније...
Посета Јерусалимској патријаршији и сусрет са патријархом Теофилом III и посета манастиру светих архангела Михаила и Гаврила у Јерусалиму, април 2021. године

Делегација Амбасаде Републике Србије у Израелу и почасни конзул Републике Србије Александар Николић посетили су 12. априла 2021. године Јерусалимску патријаршију и имали сусрет са патријархом Теофилом III. После пријатељског пријема и разговора са патријархом, делегација је посетила манастир светих архангела Михаила и Гаврила у хришћанској четврти Старог града Јерусалима. 

Реч је о јерусалимској задужбини краља Милутина основаној 1313. године, у исто време када и друге две задужбине - манастири Бањска и Старо Нагоричано. Арханђелски манастир смештен унутар јерусалимских зидина, у улици Светог Франциска, у хришћанској четврти Старог града, налазио се у поседу српских православних монаха око три века, до средине XVII века. Током тог периода манастир је био дом пре свега српским, али и руским и румунским монасима и ходочасницима на њиховом путу по Светој земљи, до Христовог гроба. 

Сусрет са патријархом јерусалимским Теофилом III 

*фотографије Јерусалимске патријаршије

Манастир светих архангела Михаила и Гаврила у Јерусалиму - задужбина краља Милутина из 1313. године

 

 

Извештај Генералног конзулата Краљевине Југославије у Јерусалиму о манастиру светих архангела Михаила и Гаврила, из маја 1944. године 

У старој вароши (граду) у Јерусалиму налази се једна мала црква са извесним бројем веома малих и неугледних кућа које тој цркви припадају. Црква је мала, али у њој има три олтара. У средини се налази главна црква посвећена Св. Архангелу Михаилу, а са десна је капела са лепим модерним иконостасом (дар Русије) посвећена Св. Јовану Златоустом. С леве стране се налази сасвим мали, од прилике 6 кв. метара, параклис (капела) посвећена Св. Сави. Црква је са кубетом али таквих размера... (за даљи текст увеличати горње фотографије). 

 Комеморација за жртве Холокауста, април 2021. године
Привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Тел Авиву Михајло Трипић и почасни конзул Републике Србије у Беершеви Александар Николић присуствовали су 8. априла 2021. године церемонији Комеморативног дана Холокауста, организованој на Технолошком институту у Холону. 
 
 
 
 


Република Србије у Месецу Франкофоније, март 2021. године

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а ДКП Републике Србије у Тел Авиву Вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику. 

 Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
24. март 2021. године
 
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.
 
 
„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 
Једно дете дневно и мало више од тога. То је она најтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.
 
Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.
 
Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.
 
Миљана Милић, петнаест година,
Владимир Милић, дванаест година,
Миомир Младеновић, четрнаест година,
Драган Димић, три године,
Јулијана Брудар, десет година,
Оливера Максимовић, дванаест година,
Мирослав Кнежевић, тринаест година,
Дајана Павловић, пет година,
Стеван Павловић, осам година,
Марко Симић, две године,
Милица Ракић, три године,
Иван Иванчић, седам година,
Марко Ивановић, три године...
 
И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.
 
Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.
 
То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.
 
Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.
 
Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.
 
И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.
 
Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.
 
И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.
 
Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.
 
Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.
 
Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.
 
И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.
 
Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве, чак и за своју убијену децу.
 
Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.
 
Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.
 
Србија која ствари назива правим именом.
 
Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради.
 
Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.
 
Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема. Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању.
 
И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан.
 
Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.
 
Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени.
 
Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.
 
Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.
 
И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.
 
Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...
 
И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесет девете.  Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.
 
Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.
 
А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.
 
Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.
 
И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.
 
И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.
 
А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.
 
Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.
 
Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.
 
Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.
 
И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници.
 
И уопште није тежак пут до тога.
 
Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.
 
Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.
 
У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.
 
А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.
 
Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали.
 
Зато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.
 
А нисмо.
 
И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо.
 
Једно дете дневно, и мало више од тога. Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.
 
И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.
 
Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима  и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.
 
Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (Виа Долороса), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.
 
И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.
 
Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.
 
 
Извор: www.председник.рс
Фото: www.председник.рс
 


Погром на Косову и Метохији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
 
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.
 
„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
  
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.
 
„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.
 
„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.
 
 
Фото: Димитрије Гол
 


Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
08. март 2021. године
 
 
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
 
 
 
„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 
 
Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.
 
Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица. 
 
Србија се, како је нагласио министар, на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције. 
 
Селаковић је издвојио напоре Агенције за спречавање корупције, као независног државног органа, у заштити јавног интереса, изградњи индивидуалног и институционалног интегритета, јачању транспарентности и одговорности јавне управе.
 
„Снажно осуђујемо све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залажемо се за њихово потпуно искорењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН“, истакао је шеф српске дипломатије.
 
За ефикасну и успешну борбу против ових комплексних феномена, каже Селаковић, од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу.
 
Селаковић је захвалио јапанском амбасадору Хикихари на вештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, која је, како је истакао, важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.
 
„Давне 1970, када је Јапан први пут био домаћин овог скупа, показали смо снажну политичку вољу да на проблем укажемо. Данас морамо ту вољу и решеност да реафирмишемо и конкретизујемо опипљивим потезима“, рекао је шеф српске дипломатије.

Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
18. фебруар 2021. године
 
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
 
Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.
 
Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.
 
 
Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.
 
Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.
 
На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.
 
За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфирије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је признатa као најуспешнији пројекaт за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.
 
На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.
 
На тему Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини.
 
Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Његова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.
 
Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.
 
Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави spiritus movens Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.
 
Републичка Скупштина га је, као представника свих Цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године. Као председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ Порфирије је заступао дугорочне интересе друштва и грађана, независно од политичких утицаја.  
 
У радиодифузном спектру Србије од тада се чују и црквене радио станице. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисијa које се баве религијским темама.
 
Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава дa утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.
 
Своје стручне богословске радове Епископ Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.
 
Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у Отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница.
 
Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, a његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.
 
У трон Митрополита загребачко-љубљанских устоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Свечану архијерејску Литургију служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење великог броја архијереја Српске Цркве и других сестринских Цркава, као и свештенства и монаштва, и благочестивoг народа.
 
 
Извор: СПЦ
 


Честитамо Дан државности!

Драги грађани Републике Србије, честитамо вам Дан државности!

Прослављамо две стотине седамнаест година постојања модерне државе, од подизања Првог српског устанка у Орашцу (1804-2021).

Погледајте филм снимљен тим поводом.

 

 

 Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана, фебруар 2021. године
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 
Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.
 
 
Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.
 
Међусобно признање Србије и „Kосова“ не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа.
„Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену“, рекао је председник.
 
Вучић је поручио да је до наше државе да настави са снажењем земље у економском смислу.
 
Председник је додао да је улога војске веома значајна у веома сложеним безбедносним и политичким условима савременог света и да зато Србија мора да уради све што може да одврати сваког потенцијалног агресора и нападе на грађане и земљу.
 
„Политика снажења војске биће настављена убрзано“, нагласио је председник додајући да је циљ да српска војска може да буде стабилизатор политичких прилика у региону.
 
Према његовим речима, свакоме треба да буде јасно да Србија није џак за ударање и да може свако да је нападне и да јој прети као што је то било у прошлости.
 
Вучић је рекао да је задовољан оним што је видео и зато што је много тога урађено у претходном периоду и истакао да ће од априла месеца војним лицима бити знатно увећане плате.
 
Председник је рекао и да ће се наставити улагања у Војску Србијe, којој је поручио да од ње очекује да и даље буде чувар наше земље, њеног интегритета и слободе.
 
„Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, да будете бранитељи народа, чувари отаџбине, заштитници интереса Србије и да будете одвраћајући фактор сваког агресора и за сваког ко би помислио да нападне Србију“, рекао је Вучић.
 
На војној вежби под називом „Врх копља“ приказана је оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције, а приказу способности, које је председник Србије и врховни командант Војске Србије оценио са врло добро, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.
 
Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл
 
Београд,
7. фебруар 2021. године
 


Брнабић разговарала са израелским министром Оханом, јануар 2021. године
27.1.2021.
 
Брнабић разговарала са израелским министром Оханом
 
 
Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас са Амиром Оханом, министром јавне безбедности Владе Израела и одала почаст жртвама Холокауста на Међународни дан сећања.
 
Брнабић је у разговору поручила да никада не смемо заборавити све страдале у Аушвицу, Дахауу, Јасеновцу и другим логорима, као и да то мора да буде вечита опомена да се такви безумни злочини никада не би поновили.
 
 
Такође, Брнабић и Охан разменили су искуства у борби против корона вируса, а премијерка је честитала Израелу на одличним резултатима које та земља постиже у вакцинацији становништва.
 
Она се захвалила на помоћи коју је Израел пружио у процесу имунизације у Србији и пренела поздраве премијеру Израела Бенјамину Нетанјахуу.
 
Израелски министар се захвалио на поздраву и пожелео свим грађанима Србије много успеха у борби против корона вируса.
 
Извор: Танјуг
 


Холокауст симбол суноврата човечанства
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је Холокауст симбол суноврата човечанства, додавши да je важно да се о томе прича јер се његове страхоте не смеју заборавити и поновити.
 
 
Брнабић је на конференцији „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије“, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, истакла да се данас сећамо свих који су страдали у логорима Аушвиц, Дахау, Јасеновац, на Сајмишту и многим другим.
 
Та места су постала симбол неописиве трагедије, страшних, безумних злочина, који и данас, готово осам деценија касније, изазивају бол, патњу, ужас и језу, подвукла је премијерка.
 
Она је подсетила на то да је прошле године, на овај дан, представљала Србију на церемонији обележавања 75 година од ослобођења Аушвица, а да су са њом били су и људи из Србије који су преживели страхоте овог или неких других логора.
 
Због њих и свих оних који су страдали, као и њихових породица, али и због нас и свих будућих поколења, важно је да о овоме причамо јер се страхоте Холокауста не смеју заборавити и поновити, поручила је председница Владе.
 
Према њеним речима, данас се поново, као и сваке године, клањамо сенима великог броја жртава – Срба, Јевреја, Рома, антифашиста, свих који су на најсуровији начин страдали јер је неко сматрао да имају погрешну боју коже, име или презиме, веру, начин живота, који су за своје џелате били само број.
 
Премијерка је нагласила да Србија одлучно одбацује сваки облик ревизије историје, релативизације почињених злочина и сваки облик неонацизма, неофашизма и мржње према припадницима других народа и вероисповести.
 
Наша је дужност да се сваки пут и сваки дан јасно и гласно боримо против свих видова и реликта сличних идеологија, истакла је она, додавши да је поносна на то што Србија баштини и што је увек баштинила антифашистичку традицију.
 
Она је навела да и данашња конференција симболизује борбу против зла, насиља, неправде и страха које је фашизам изродио.
 
Желим да сви ми будемо глас оних којих више нема и који су свој живот положили за нашу срећнију и бољу будућност, за слободу коју ми данас уживамо. Никада не смемо да допустимо да тишина превлада и никада не смемо заборавити, навела је Брнабић.
 
Београд, 
27. јануар 2021. године
 


Селаковић и Гујон честитали Савиндан, јануар 2021. године
Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су Дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 
 
У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.
 
Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.
 
Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.
 
„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.
 
Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.
 
„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.
 
Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.
 
„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.
 
Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.
 
„Нека Дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.
 
 
27.01.2021.
Извор: Танјуг
 


Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
 
Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.
 
Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?
 
Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.
 
Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?
 
Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.
 
 

Oпширније...
Информација о успесима Владе Републике Србије у борби против COVID-19, јануар 2021.
Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија.
Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света. 
 
Мере које је Влада преузела:
 
Ванредно стање је проглашено 15. марта 2020. године и укинуто 6. маја 2020. године, формиран је Кризни штаб, донете су мере забране окупљања, социјалног дистанцирања, рада од куће, онлајн наставе, скраћивања радног времена, повратак држављана РС из иностранства, економске мере помоћи, отвaрање Ковид болница, улагања у здравствену инфраструктуру, грађани су скакодневно обавештавани о броју тестираних, заражених и умрлих, отворени су сајтови и кол центри за информисање грађана и др. Мере су се мењале у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.
 
Графикон 2. Кретање броја потврђених случајева COVID-19 по данима, Република Србија
(Извор: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, 
на основу података Министарства здравља)
 
 
 

Oпширније...
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у областси превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години, који ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. Право учешћа имају установе, уметничка и друга удружења и организације (правна лица), која су регистрована у Републици Србији и изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Репбулике Србије. 

 
 
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи, јануар 2021. године
Вучић: Србија по расту прва у Европи
 
 
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.
 
Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 
Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.
 
 
Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.
 

Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста, јануар 2021. године
3.1.2021.
 
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
 
Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
 
 
„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.
 
Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.
 
Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.
 
„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.
 
Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.
 
„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.
 
Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.
 
„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.
 
Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.
 
„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.
 
 
Извор: Танјуг


Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти, јануар 2021. године
2.1.2021.
 
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
 
Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
 
 
„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.
 
Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.
 
Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.
 
„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 
 
 
 
Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.
 
„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД. 
 
Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.
 
Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску. 
 
„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.
 
Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један. 
 
„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел. 
 
Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.
 
Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.
 
Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра. 
 
Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.
 
Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри. 
 
 
У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.  
 
Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.
 
Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.
 


Уручење уверења о српском држављанству госпођи Рели Пардо, рођене Ребеке Алфандари, децембар 2020.

Представници Амбасаде Републике Србије у Израелу имали су част да се у четвртак 24.12.2020. године сретну и разговарају са госпођом Рели Пардо и том приликом уруче јој прво уверење о српском држављанству издато у телавивској Амбасади. Госпођа Пардо (рођ. Ребека Алфандари) рођена је 1929. у Београду и као девојчица преживела је Холокауст, скривајући се од немачког окупатора помоћу српских породица. Због личне судбине у бројим текстовима домаће штампе названа је београдском Аном Франк. Године 2014. написала је мемоарску књигу под насловом То је био само пикник, у српском и хебрејском издању, у којој сведочи о ратним годинама и  свом искуству. 

 

Рели Алфандари Пардо и у својој 91. години живота Београд доживљава као родни и град своје младности, а српског држављанства се никада није одрекла, иако од 1949. године живи у Израелу где је засновала породицу чије млађе генерације настављају да негују српско-израелске везе. 

 

-------------

*Из архиве новинара Драгослава СимићаПредседница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину, децембар 2020.
 
 
 
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".
 
Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.
 
Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.
 
Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.
 
Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".
 
Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".
 
Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.
 
Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.
 
Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.
 
Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.
 
Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.
 
Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.
 
Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.
 
Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.
 
Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.
 
Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.
 
Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.
 
Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.
 
Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.
 
Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.
 
Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.
 
Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.
 


Саопштење МСП РС, децембар 2020.
 
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 23.12.2020.
 
Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 
 
Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије. 
 
Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.  
 
У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.
 


Од 20. децембра 2020. oбавезан PCR тест за странце при уласку у Србију, а за држављане Србије уколико немају тест одређује се кућни карантин од 10 данаОбележавање Хануке у меморијалној шуми краља Александра Карађорђевића и кибуцу Шаар Ха'амаким, децембар 2020.

Поводом првог дана јеврејског празника Ханука, на северу Израела, у меморијалној шуми краља Александра Карађорђевића, у заједничкој организацији житеља кибуца Шаар Ха'амаким и Министарства иностраних послова Израела, уприличено је традиционално паљење свећа на ханукији. Свечаности су присуствовали амбасадори Босне и Херцеговине и Албаније, отправници послова ad interim Северне Македоније и Србије. Испред Амбасаде Србије су присуствовали Михајло Трипић, о.п.a.i. почасни конзул Србије у Беер Шеви Александар Николић и саветник Душан Вујовић. 

Локација је изабрана са жељом да се обнови сећање на југословенске Јевреје осниваче кибуца Шаар Ха'амаким 1935. године, као и на меморијалну шуму засађену у част краља Александра Карађоревића, непосредно после марсељског атентата октобра 1934. године. У кибуцу, међу потомцима и даље живи сећање на југословенски (српски, босанско-херцеговачки, македонски и др.) завичај и припадност малобројној заједници која је по доласку у Израел дала значајан допринос новој јеврејској држави и израелском друштву.

 


Oпширније...
Министар спољних послова Никола Селаковић честитао Хануку, децембар 2020.
 
Министар спољних послова Републике Србије честитао је рабину Исаку Асиелу и свим припадницима јеврејске заједнице у Србији празник Хануку.
 
Поводом Хануке, празника светлости, једног од великих јеврејских празника, дозволите ми да Вама и свим члановима јеврејске заједнице у Србији, од срца упутим најискреније честитке, са жељом да се паљењем свећа подсетимо значења непролазне светлости Божје љубави која нас подстиче да чувамо сећање на своју веру и традицију, наводи се у честитки министра.
 
Селаковић је пожелео да верници радосни празник проведу са најдражима, осветљени Ханука свећама и надахнути Божјом топлином и љубављу.
 
Нека данашњи празник топлоте и светлости буде прилика да заједно освежимо мисао у свима нама да чувајући веру можемо одговорити свим изазовима савременог друштва. Нека је радосна Ханука! стоји у честитки шефа српске дипломатије.
 
 

 

 Међународни дан људских права, саопштење Министарства спољних послова, децембар 2020.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
 
Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.
 
Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права. 
 
Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                       
 
Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 

 

 Десета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону 29.12.2020. - ПОЗИВ

Удружење новинара Србије уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. 

Конференција ће због пандемије COVID-19 бити одржана преко ZOOM апликације. Тема конференције ће бити рад медија, организација и удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије COVID-19 и њен утицај на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону. 

У другом делу конференције ће бити предстaвљен пројекат Удружења новинара Србије и УСДСР umrezavanje.rs покренут са идејом да представља платформу за умрежавање српских медија и организација у иностранству са матичном државом. 

Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на ana.petronijevic@uns.rs до 17.12.2020. године. 


 Отварање Радионице српског језика, културе и историје у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, новембар 2020. године

 

Уз дружење деце и родитеља, у петак 20.11.2020. у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву је по први пут отворена Радионица српског језика, културе и историје. На наше задовољство уписано је 34 деце, узраста од 6  до 17 година, које ће похађати поподневну наставу сваког петка од 27. новембра 2020. године. 

На настави српског језика, ћириличног и латиничног писма, културе, историје, географије, ђаци ће научити више о земљи њихових родитеља и бака и дека. Такође, обележаваће се наши празници, организоваће се приредбе, као и излети у природи. 

Радио-телевизија Србије, 26.11.2020Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву 

БН Телевизија, 25.11.2020. - Почела са радом Радионица српског језика у Израелу

Управа за дијаспору и Србе у региону, 24.11.2020. - Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву

 


 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Израелу - полагање венаца на савезничким војним гробљима у Рамли и Беер Шеви, новембар 2020. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у среду 11.11.2020. године г. Михајло Трипић, отправник послова ad interim и изасланик одбране потпуковник Миломир Исаиловић одали су почаст страдалим српским војницима у Великом рату (1914-1918) полажући венац у име Амбасаде Републике Србије у Израелу на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива. У склопу војног гробља налази се десет гробова припадника Југословенске војске који су ратовали у саставу савезничких снага на Блиском истоку током Другог светског рата. 

Истим поводом г. Александар Николић, почасни конзул Републике Србије са седиштем у Беер Шеви, јурисдикционо задужен за Јужни дистрикт у Израелу, у име Конзулата положио је венац на савезничком војном гробљу у Беер Шеви

 

 


Oпширније...
Радионица српског језика, културе и историје, новембар 2020. године
 
 
 
Драги наши сународници и пријатељи,
 
Имамо задовољство да вас обавестимо да Амбасада Републике Србије у Тел Авиву, по први пут у Израелу покреће радионицу српског језика, културе и историје.
 
Циљ нам је да деца, уз вежбе читања и писања, савладају ћирилично и латинично писмо, те кроз наставу, разговор, певање и друштвене игре науче о нашој земљи и народу, култури и традицији, историјским догађајима, истакнутим личностима из области уметности, науке и друштва.
 
Током школске године у Амбасади би се, уз учествовање деце, обележавали наши празници, организовале приредбе и прославе, а радионица би такође укључивала излете у природу, приказивање домаћих филмова, посете музејима и остале активности.
 
На овај начин би се међу најмлађим нараштајем што очувао, што развио део идентитета њихових родитеља, бака и дека и ранијих предака рођених у Србији, а потом придошлих у Израел.
 
Радионицу ће, уз помоћ особља Амбасаде, водити Јелена Михаиловић Розенцвајг, наставница историје и географије у Гимназији Херцлија у Тел Авиву, која има богато искуство у предавању српског језика и наведених предмета.
 
Радионице су намењене за ђаке узраста од 6 до 17 година. С обзиром на мере заштите од COVID-19 у почетку ће се предавања организовати преко ZOOM платформе, а потом ће се, када се ситуација побољша, деца и родитељи упознати у Амбасади, где ће се радионица организовати сваког петка, од 13 до 15 часова.
 
Рок за пријаву је 16. новембар 2020, а почетак радионице 20. новембра 2020. године.
 
Уколико желите да ваша деца науче српски језик и ћирилицу, историју и географију наше земље, молимо вас да попуните пријаву на следећем линку, а за сва питања можете се обратити на наш мејл srpskizadecu.il@gmail.com Јелени Михаиловић Розенцвајг и Душану Вујовићу, конзулу у Амбасади. 
 

 

 SERBIA - Emerging tech development hub, October 2020

Executive summary

Serbia is an emerging tech hub in Europe, conveniently located and open for business.

An internationally acclaimed and growing engineering talent pool. Compulsory coding from the 5th grade, specialized IT streams in secondary schools, increased number of students in STEM programs, incentives to attract top talent.

• The most competitive corporate taxation in Europe. Companies can achieve 0% corporate income tax by combining the accelerated R&D deduction and IP box regimes. There is also a 30% tax credit for startup investments and attractive taxation of employee share plans.

• The Serbian Government as a partner committed to digitalization. The digitalization of public services and the growth of the tech private sector are number one national priorities.

• Top international tech companies, such as Microsoft, NCR, Epic Games, Continental and others, have already established R&D centers in Serbia with great success. Node, the first AI-as-a-service platform for businesses, recently opened in Serbia as a hub for its European expansion.

• Serbian tech companies are also making it big abroad. Nordeus is the world’s leading mobile gaming developer and publisher; Seven Bridges is a leading genetic research company and is rated as one of the world’s 50 smartest companies.

 

 

 


 Ауторски чланак председнице Владе Републике Србије у дневним новинама Jerusalem post, 30.08.2020.

У недељном издању Џерузалем поста објављен је ауторски чланак председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић о историји и перспективама развоја српско-израелских односа. 


 Меморијалне шуме краља Петра I Карађорђевића и краља Александра Карађорђевића на северу Израела, август 2020. године

Између два светска рата, у раздобљу формирања контура будуће израелске државе, масовније имиграције Јевреја у мандатну Палестину, као и појачане делатности ционистичких организација у Европи, долази до развоја веза између Србије, односно Краљевине Југославије и тадашњих јеврејских првака и институција у Палестини. У знак захвалности Краљу Петру I Карађорђевићу за његову подршку ционистичким идејама и наклоњености према Јеврејима, донацијама југословенских Јевреја и уз помоћ ККЛ-а (Јеврејског националног фонда, Jewish National Fund, Keren Keyemeth leIsrael), девет година по његовом упокојењу, априла 1930. године засађена је шума са 10.000 садница која носи име краља Петра. Шума је засађена међу првим у Палестини, непосредно после садње друге две шуме, у част британског министра иностраних послова Алфреда Балфура 1928. и првог чехословачког председника Томаша Масарика 1930. године.

 

Подсећања ради, ционистичка идеја о оснивању јеврејске државе први пут је од стране Србије званично поздрављена и призната децембра 1917. године. У време Великог рата, са Краљевском владом ван отаџбине, Србија је признала „Балфурову декларацију“ којом се подржава формирање „националног дома за јеврејски народ“ у Палестини. У личном писму краљевског посланика у Паризу и шефа Српске војне мисије у Сједињеним Америчким Државама Миленка Веснића, упућеном официру српске војске и ционистичком активисти капетану Давиду Албали изражене су симпатије и подршка Србије и њеног народа оживљавању јеврејске државе и оснивању Израела. 

Средином тридесетих година двадесетог века, после марсељског атентата 1934. године, на потезу између Хаифе и Назарета, а надомак кибуца Шаар Ха'амаким, основаног од стране југословенских и румунских Јевреја, априла 1935. године је одржана свечана церемонија садње шуме/горе краља Александра Карађорђевића, као израз јеврејске захвалности због његове подршке стварању израелске државе и пријатељству према домаћим Јеврејима. 

Делове извештаја о садњи шуме који је објављен у Јеврејском народном каленадру за 5696 јев. годину, преносимо у следећем тексту*: 

Смрт краља Александра значила је за југословенске Јевреје исто што и смрт најрођенијег. Исто што и смрт оца или рођеног брата... У срцима југословенских Јевреја роди се жеља да да се Краљу-Витезу подигне споменик, који ће кроз векове будућим генерацијама говорити о безграничној љубави једног дела великог јеврејског народа, расејаног широм света, према Великом Човеку, Градитељу Мира и Проповеднику Љубави међу људима...

И југословенско је јеврејство донело одлуку: да се у Ерец Јисраелу, на Израиљевој земљи, подигне Гора, која ће поносно носити име Блаженопочившег Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља. Ова одлука је примљена са одушевљењем не само од југословенских Јевреја, него су се акцији за подизање те Горе са не мање одушевљења прикључили и Јевреји ван Југославије.

Деветог априла 1935. године обављено је у Хартију, недалеко од Хаифе, на земљишту Керен кајемет лејисраела, свечано освећење Горе. На ту свечаност југословенских Јевреја дошли су Врховни комесар Палестине, представници енглеског парламента, представници палестинских Јевреја и званичних јеврејских корпорација. Југословенске Јевреје су представљали др Давид Албала, потпредседник Савеза јеврејских општина и г. Јулије Кениг, председник Макабија. ККЛ је био представљен по свом председнику г. Менахему Усишкину. Ту су били и југословенски Јевреји који стално живе у Ерецу, у земљи која се обнавља и њиховом помоћи...

Пре неколико година садили су Јевреји из Југославије, недалеко од овог места, шуму на име Краља Петра, оца Краља Александра Првог Ујединитеља. Ми Јевреји и Палестини, који смо дошли овамо да оживимо своју своју историјску прошлост и да живимо нормалним животом народа у својој земљи, особито смо повезани са Југославијом и њеном владом. Ова влада је прва службено признала Балфурову декларацију за обнову народног дома за јеврејски народ у земљи његових дедова. Кад се год у Друштву народа у Женеви повела реч о питањима Палестине, увек су заступници Југославије подупрли праведне захтеве Ционистичке организације и Већа палестинског јеврејства.

Јеврејски народни календар, 1935-1936. година, стр. 22-25

 

           Садња меморијалне шуме краља Александра Првог Карађорђевића, 1935. године*                                      др Давид Албала, потпредседник Савеза јеврејских општина Југославије

Садња меморијалне шуме краља Александра Карађорђевића, 1935. године 

Менахем Усишкин, председник ККЛ

Временом су меморијалне шуме пале у заборав, а спомен-плоче су прво биле оштећене, а онда и нестале са прилаза шумама. Међутим, 2013. године у сарадњи Амбасаде Србије и ККЛ-а спомен-табле са натписима  краљу Петру и краљу Александру (хебрејском, српском ћирилицом и енглеском) постављене су у парку "Јицака Рабина" у Мигдал ХаЕмеку. Такође, захваљујући житељима кибуца Гинигар који се налази на ободу шуме краљу Петру је постављена табла са натписом "Петрова шума", титулом и датумом садње. 

 

Оригинална спомен-плоча "Шума краља Петра" у кибуцу Гинигар, 

Фотографија добротом г. Душана Михалека

Оригинална спомен-плоча "Шума краља Александра" код кибуца Шаар Ха'амаким

Парк "Јицак Рабин", Мигдал хаЕмек, 2020. година**

Кибуц Гинигар, 2020. година**

Идеја Амбасаде је да у сарадњи са ККЛ-ом и кибуцима Гинигар и Шаар Ха'амаким у скоријој будућности у потпуности обнови спомен-плоче на прилазима меморијалним шумама, као и да на одговарајући начин обнови сећање на српско/југословенско-јеврејске везе и допринос Јевреја из Србије, односно Југославије изградњи израелског друштва и државе у првој половини двадесетог века. 

 

* Фотографија Јеврејског националног фонда - ККЛ Израел, извор часописа Дигитална Народна библиотека Србије, мапа Централни ционистички архив у Јерусалиму

** Фотографије Амбасаде РС у Израелу


 Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори, август - септембар 2020. године
 
У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у Израелу (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.
 
Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону. 
 
Сви заинтересовани предавачи могу се пријавити до 02.08.2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).
 
Почетак обуке планиран је за 17.08.2020. године, а завршетак за 20.09.2020. године. Након завршетка обуке учесници ће добити потврде о похађању обуке које издаје Академска српска асоцијација. Програм обуке одобрен је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије.
 
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-za-predavace/ 


Услови уласка у Израел за српске држављане, јул 2020. године

Сходно израелским прописима на снази због епидемије COVID-19,  држављанима Србије, као и свим другим страним држављанима, забрањен је улазак у Израел, осим у случајевима када имају регулисан боравак, уз претходну најаву преко Амбасаде Израела у Београду. Такође, у изузетним случајевима (нпр. ургентно лечење), наши држављани могу затражити дозволу од МИП Израела за улазак земљу. По уласку у Израел, сва лица су обавезна да иду у самоизолацију у трајању од 14 дана.

Детаљније информације о условима путовања и боравка у Израелу могу се наћи на интернет сајту Министарства здравља Израела

https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/Одлука о конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јул 2020. године

Обавештавамо да су донете одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, 

Одлуке се могу се наћи на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. 

 

 Опроштаји сусрети амбасадора Станојевића поводом завршетка мандату у Израелу, јун 2020. године
Поводом окончања мандата, амбасадор Милутин Станојевић имао је неколико опроштајних сусрета који су у његову част приредили израелски домаћини. Министарство иностраних послова Израела организовало је свечани ручак уз присуство амбасадора Албаније, Босне и Херцеговине и Северне Македоније, колега из МИП и почасних конзула Србије у Израелу. Представници МИП су у говору истакли да је током мандата амбасадора учињено много на унапређењу билатералних односа, те да су успешно реализоване бројне посете високих званичника Републике Србије који су били у посети Израелу. На свечаности у МИП Израела, М. Станојевићу је уручена и плакета Јеврејској националног фонда (KKL-JNF) о садњи дрвећа у његову част, што је вишедеценијски израелски обичај.
 
 
 
 
 
У име Удружења Јевреја из бивше Југославије (Hitahdut Olej Jugoslavija), амбасадора су на опроштајном сусрету испратили представници организације, захваливши се на пријатељству и подршци коју је пружао Удружењу у  њиховим напорима да се очувају успомене на југословенско порекло Јевреја који су после Другог светског рата и каснијих деценија емигрирали у Израел. 
 
У понедељак 29.06.2020. године патријарх јерусалимски Теофил III уприличио је опроштајни пријем за амб. Станојевића, захваљујући му због посредовања у одржавању одличних веза Србије са овом православном црквом, која је ранијих година у много прилика била домаћин српским званичницима који су посећивали Јерусалим. 
 


Хуманитарни фудбалски турнир за српску децу са Косова и Метохије, јун 2020. године
У Тел Авиву је 27. јуна 2020. године одржан други по реду Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Широко срце“, чији је циљ било прикупљање новчаних средстава за помоћ српској деци са Косова и Метохије.
Организатори турнира су били наши држављани који живе у Израелу, Горан Мекић, Сандра Јанићијевић и Срђан Златановић. Укупно је прикупљено 2060 евра. Цео приход ће бити уплаћен хуманитарној организацији „Косовско поморавље“.
 
 
 
 
 
Представници Амбасаде су присуствовали турниру и уручили пехар победничкој екипи. 
 
 
 
 


Амбасада Србије поново је отворена за пријем захтева за визе, мај 2020. године

22.05.2020.

Конзуларно одељење Амбасаде Србије поново је отворено за пријем нових захтева за издвање виза. Више о условима и потребним документима за подношење захтева могу се наћи на КОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ > УЛАЗАК У СРБИЈУ - ВИЗЕ

Љубазно молимо све странке које посећују Конзуларно одељење да се придржавају основних хигијенских правила због актуелне постепидемијске ситуације (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета и др.).Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију, мај 2020. године

22.05.2020.

Влада Републике Србије донела је више одлука којима се нормализује режим уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију. Од 22. маја 2020. године отворени су сви гранични прелази Републике Србије, те није потребна посебна сагласност/дозола за улазак домаћих нити свих категорија страних држављана у Републику Србију. 

Уместо ранијих мера самоизолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасоше контроле уручиваће се писмено обавештење - здравствено упозорење, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19. Избори за народне посланике - лажни интернет сајт за пријаву гласања у иностранству, мај 2020. године

Саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе поводом појављивања лажне интернет странице за гласање наших држављана из иностранства: 

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

 

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, мај 2020. године

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. 

Детаљне информације о конкурсу и обрасци за пријаву се могу наћи на интернет сајту

https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu-3/

као и путем контактирања Амбасаде Републике Србије у Израелу

 Наставак спровођења изборних радњи - Парламентарни избори 21. јуни 2020. године
Републичка изборна комисија је на седници 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних 4. марта 2020. године. Истовремено, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи по локалном времену у Србији).
 
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије ће се одржати 21. јуна 2020. године. 
 
У складу са наведеним, позивамо све држављане Републике Србије који живе или привремено бораве у Израелу да, како би остварили своје бирачко право, поднесу захтев за гласање у иностранству путем имејла, поште или лично у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву.


Поништавање конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, април 2020. године

У Министарству спољних послова Републике Србије је одлучено да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре пониште. Нови конкурси ће бити расписани по престанку ванредног стања у Републици Србији. 

 Евакуација држављана Републике Србије из Израела у Србију, март 2020. године

Обавештавамо све заинтересоване држављане Републике Србије да уколико желе да напусте Израел и отпутују у Србију, то могу да учине резервацијом и куповином авиокарте израелске авиокомпаније ISRAIR за директан лет Тел Авив - Београд који ће се обавити 1. априла 2020. године.

Препоручујемо нашим грађанима да одмах купе авиокарте с обзиром на расположива места. 

Куповина се може обавити преко интернет сајта ISRAIR 

https://www.israir.co.il/abroadFlight/search.do?destCode=BEG&departDate=01/04/20&adultsNum=1&depCode=TLV

или преко дежурног телефона 052 600 9529

Све додатне информације о детаљима лета, количини пртљага, преносу кућних љубимаца и сл. можете добити на број телефона 1 700 700 186.

Амбасада није у могућности да асистира у куповини авиокарата нити комерцијалним аранжманима путника са авиокомпанијом ISRAIR.Обустава пријема захтева за визе, март 2020. године

16.03.2020.

Имајући у виду увођење ванредног стања у Републици Србији 15.03.2020. године и мера на сузбијању ширења корона вируса, Амбасада Републике Србије у Тел Авиву неће вршити пријем нових захтева за издавање виза. 

Могућност подношења нових захтева и одобравања захтева који су тренутно у процедури уследиће после престанка актуелне ситуације са корона вирусом. 

 Режим рада Конзуларног одељења са странкама у светлу нових мера против COVID19, март 2020. године

15.03.2020.

Имајући у виду нове мере Владе Републике Србије и Владе Државе Израел на сузбијању ширења корона вируса, Конзуларно одељење Амбасаде, од 15.03.2020. неће примати странке уторком и петком, као што је до сада био случај. 

Уколико имате хитан конзуларни случај који би требало решити, молимо Вас да контактирате Амбасаду путем телефона +972 3 604 55 35 или consular.srb@013net.net како бисмо Вам заказали термин у најкраћем могућем року. 

 Мере српских власти на спречавању ширења и сузбијању заразне болести COVID 19, март 2020. године

Држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Италије, Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, обавезно се упућују у изолацију у трајању од 28 дана. 

Српским држављанима који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима)

При уласку у Србију, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена наведених мера стриктно ће се контролисати, те ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном.

Мере забране се односе на све стране држављане (и из трећих земља) који долазе из наведених држава и подручја. 

Двојни држављани могу ући у Србију само уколико прикажу пасош Републике Србије, а не државе која се налази на листи за које важи забрана. 

Одлука је ступила на снагу 14. марта 2020. године  

 

Детаљне информације и процедуре за сва лица на граничним прелазима приликом уласка у Републику Србију можете наћи на интернет страници https://covid19.rs/algoritam1/

 

 Нови термин парламентарних избора у Републици Србији 21. јун 2020. године

 

ПРОВЕРА УПИСА У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

 

Поступак пријављивања за гласање на парламентарим изборима 2020. године

1. Захтев за гласање у иностранству се може поднети путем емаила, поште или лично у Амбасади. Захтев за упис треба да садржи следеће податке бирача: 

- Име и презиме, име једног родитеља

- Датум и место рођења

- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

- Општину, град и адресу пребивалишта у Србији (општину на којој се налази бирачко место у Србији)*

- Општину, град и адресу боравишта у Израелу, према којој ће лице гласати на изборима

- Бирачко место у иностранству, односно дипломатско-конзуларно представништво Србије

- Потпис подносиоца захтева

Обавезно је, уз потписани захтев, приложити скенирани или копију важећег личног документа РС - лична карта или пасош.

2. Амбасада захтев прослеђује јединици локалне самоуправе (општини) ради измене бирачког места. Општина доноси решење о упису података да ће лице гласати према боравишту у иностранству и о новом бирачком месту (Амбасада РС у Тел Авиву).

3. По добијању решења од општине из Србије, Амбасада обавештава лице да је учињена измена и да грађанин може приступити гласању на парламентарним изборима 21. јуна 2020. године у Амбасади РС у Тел Авиву.

Уколико грађанин уопште није уписан у бирачки списак, потребно је истовремено са захтевом за гласање у иностранству поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

РОК за пријаву ради гласања у Амбасади Србије у Тел Авиву је поноћ 30. маја 2020. године (по локалном времену у Србији). 

За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву,

на телефоне +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72. 

или емаил srbambil@netvision.net.il 

 

--------------------

 

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 21. јуни 2020.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

"Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. маја 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/." 

 Република Србија усвојила дефиницију антисемитизма Међународне алијансе за сећање на Холокауст, фебруар 2020. године

Влада Републике Србије на седници 26. фебруара 2020. године усвојила је Закључак о прихватању правно необавезујуће дефиниције антисемитизма Међународне алијансе за сећање на Холокауст. Према дефиницији, "антисемитизам је одређено виђење Јевреја, које се може изразити као мржња према Јеврејима. Реторичке и физичке манифестације антисемитизма усмерене су према Јеврејима и појединцима који нису Јевреји, односно њиховој имовини, институцијама и религијски објектима јеврејске заједнице". Народна скупштина Републике Србије усвојила Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште", фебрауар 2020. године

Народна скупштина Републике Србије 24. фебруара је усвојила Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште" чиме се оснива установа која ће у свом делокругу послова имати музеолошку, образовно-васпитну и научно истраживачке делатности, с циљем неговања сећања на жртве нацистичког концентрационог логора, Јеврејског пролазног логора Београд - Топовске шупе и на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун. Пријем поводом Дана државности Републике Србије, фебруар 2020. године

У четвртак 20.02.2020. године Амбасада Републике Србије организовала је у Тел Авиву свечани пријем поводом обележавања Дана државности и Дана Војске Србије. Пријему су присуствовале бројне званице из израелске политике и пословног света, дипломатског кора, војно-дипломатског кора, медија, као и почасни конзули Србије у Израелу, јеврејски исељеници пореклом Србије и пријатељи амбасаде. Посебну част својим присуством указао је и патријарх јерусалимски Теофил III.

Почасни гост, званични представник Владе Израела на пријему била је Ципи Хотовели која је у свом говору истакла традицију добрих односа између две државе и две нације, што је потврђено посетом израелског председника Ривлина Београду 2018. године и недавним учешћем српског председника Вучића на Светском Холокауст форуму у Јерусалиму. Амбасадор Србије Милутин Станојевић поздравио је све присутне и нагласио врло добре и историјске односе две нације, истакао захвалност Израелу на подршци територијалног интегритета Србије и указао на позитиван развој економских везе две државе. Амбасадор је подсетио госте на симболичан потез и подршку јеврејском народу пружену од стране председника Србије Александра Вучића, истицањем до државне заставе Србије, жуте заставе, односно ознаке са Давидовом звездом коју су Јевреји били принуђени да носе током нацистичке окупације Србије.   

Министарка за дијаспору Ципи Хотовели и амбасадор Србије Милутин Станојевић

Војно-дипломатски корВече срспке књижевности у Тел Авиву, фебруар 2020. године

У музеју Бет Бијалик у Тел Авиву 13. фебруара 2020. године одржано је књижевно вече посвећено литератури на српском језику са простора бивше Југославије. Организатор овог културног догађаја била је градска општина Тел Авив-Јафо, а њен повод било је скорашње објављивање неколико преведених дела, међу којима опсежни избор песама из опуса Васка Попе у Издању „Кешев ПХ“ преводиоца др Дине Катан Бен Цијон. Књижевно вече је отворио амбасадор Милутин Станојевић, који је између осталог истакао значај двојице великих реформатора језика из XIX века - Вука Стефановића Караџића, када је реч о српском језику и Елиезер Бен-Јехуде, као творца модерног хебрејског језика - како на националном нивоу на литералном плану, тако и кроз допринос блиском повезивању на пољу литералне размене два народа и државе. Истакао је преводилачки рад Дине Катан Бен Цијон, која је на том плану ангажована од 1985. године до данас. Указао је на њен допринос упознавања шире израелске публике са делима Иве Андрића, Милорада Павића, Данила Киша, Давида Албахарија и других највећих српских писаца. 

 

Хебрејски превод Васка Попе, Дина Катан Бен Цијон

На књижевној вечери такође су говорили професор историје др Рафи Ваго, који се осврнуо на друштвено-политичку конотацију простора бивше Југославије и њену импликацију на језик, књижевност и културу у целини, као и проф. Рафи Вајхарт, који је на академски начин, уз најпозитивније оцене излагао о делу Васка Попе, цитирајући делове његових песама. У свом обраћању др Дина Катан Бен Цијон говорила је о значају књижевних дела која је преводила током своје дугогодишње каријере, као и културолошком утицају великих писаца који долазе из тзв. малих језика. Књижевно вече било је веома посећено са око стотину гостију из овдашње јавне, културне и академске средине и од стране Јевреја пореклом из Србије или са простора бивше Југославије.

* Фотографије Општине Тел АвивМеђународни сајам туризма у Тел Авиву, учешће туристичких организација из Србије, фебруар 2020. године

Од 11.02. до 13.02.2020. у Тел Авиву је одржан Међународни сајам туризма International Mediterranean Tourism Market 2020 на којем су, као и протеклих година, учествовале туристичке организације из Србије. Представници Амбасаде Србије у Израелу, посетили су штанд Србије и разговарали могућностима даљег унапређења туристичке размене између Србије и Израела. 

Вест Туристичке организације Београда о учешћу на Међународном сајму туризма у Тел Авиву:

ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ ПОНОВО МЕЂУ НАЈБРОЈНИЈИМА У БЕОГРАДУ       

Да је Београд пожељна дестинација за израелске туристе потврдило је велико интересовање на управо завршеном сајму туризма у Тел Авиву, на ком је Туристичка организација Београда промовисала понуду за кратки градски одмор, атракције, културу и фестивале у нашем граду. Током сајма на штанду Србије је одржан велики број пословних састанака са туроператерима, агентима, организаторима путовања, као и новинарима и блогерима заинтересованим да промовишу Београд и Србију израелској публици. Штанд је посетио и Милутин Станојевић, амбасадор Републике Србије у Израелу, који је том приликом истакао да је Израелцима изузетно важна гостопримивост коју они у нашој земљи осећају. На самом штанду је приређен и happy hour на ком су пословни посетиоци дегустирали српску ракију и вина. Почетком прошле године најзначајнији израелски портал о путовањима Lametayel је препоручио Београд као дестинацију коју треба посетити у 2019. години, што је резултирало тиме да су се гости из ове земље са око 76 хиљада остварених ноћења поново нашли на ТОП 10 листи у Београду.     

Како би информације о Београду дошле до што већег броја потенцијалних израелских туриста, Туристичка организација Београда је недавно реализовала маркетинг кампању на друштвеним мрежама на хебрејском језику, коју је видело око 1.400.000 корисника. Онлајн кампања ће, сходно преференцама овог туристичког тржишта, бити настављена и у овој години, посебно током летње сезоне и наредних зимских новогодишњих празника.     

Имајући у виду да је у питању тржиште са великим потенцијалом раста, Туристичка организација Београда ће и у овој години наставити са организацијом студијских путовања за израелске туроператоре и новинаре у сарадњи са ТОС и националном авио компанијом Ер Србија, а планирају се посебни промотивни догађаји намењени израелској туристичкој привреди.     IMTM је једини и најзначајнији сајам туризма у Израелу који је ове године одржан 26. пут, под покровитељством Министарства туризма Израела. Сајам представља место сусрета за умрежавање представника међународне туристичке индустрије, са фокусом на израелске туристе који остваре око 4.000.000 високобуџетних путовања годишње.

* Фотографије ТОБQuality Innovation Award - Институт за експерименталну фонетику и патологију говора "Ђорђе Костић", фебруар 2020. године

Петог фебруара 2020. године у Ришон ле Циону одржана је свечана годишња церемонија доделе награда за квалитет иновација - Quality Innovation Award, у међународној конкуренцији од 520 иновација из 19 држава. Награду у области здравства освојио је Институт за експерименталну фонетику и патологију говора "Ђорђе Костић" из Београда. У име Института награду је примио др Јово Лојаница, председник Удружења за менаџмент квалитетом и пословну изврсност Србије (СРМЕК). Амбасадор Србије Милутин Станојевић присуствовао је свечаности и обратио се присутнима захваљујући на подршци нашим иноваторима. 

Другог дана скупа на састанку председника националних удружења за квалитет иновација, Београд је изабран за следећег домаћина годишње свечаности доделе награда, фебруара 2021. године. Учешће председника Србије Александра Вучића на Светском Холокауст форуму 2020. у Јерусалиму, јануар 2020. године

Поводом обележавања 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Аушвиц - Биркенау у Јерусалиму је одржан 5. Светски Холокауст форум на којем је учествовало око педесет шефова држава, укључујући и председника Републике Србије Александра Вучића. 

Догађај под називом "Сећање на Холокауст: бобра против антисемитизма" организован је Меморијалном центру Холокауста - Јад Вашем 23. јануара 2020. године. 

Програм за шефове делегација састојао се из два дана, 22.01. и 23.01.2020. године. Првог дана приређен је свечани пријем код председника Израела Рувена Ривлина, током којег је председник Вучић имао низ неформалних сусрета са другим највишним званичницима из Европе, Северне Америке и Аустралије. Истог дана, предедседник је дао интервју за једну од три највеће ТВ станице у Израелу, Канал 12. 

Другог дана, током комеморативног програма у Јад Вашему, председник је положио венац у Републике Србије у знак сећањa на страдање јеврејског народа током Другог светског рата. 

*Извор фотографија Government Press Office of IsraelИнтервју са амбасадором Станојевићем на новинском порталу YNET, јануар 2020.

У уторак 22. јануара 2020. амбасадор Милутин Станојевић дао је интервју за новински портал YNET, уочи одржавања Светског Холокауст форума 2020 у Јерусалиму- У изјави за YNET, амбасадор Станојевић је нагласио заједничку историју и борбу српског и јеврејског народа против нацизма и фашизма у Другом светском рату, али и данас против неутемељене ревизије историје и нових облика антисемитизма. У том контексту, заједништво је на симболичан начин приказано у Београду, иницијативом председника Републике Србије Алексанадра Вучића да се на зграду Кабинета, уз државну заставу, истакне и застава, односно обележје које су Јевреји носили током нацистичке окупације Србије (жута трака са Давидовом звездом). 

 Истицање јеврејске (ознаке) заставе за време нацистичке окупације Србије

Уочи доласка председника Републике Србије Александра Вучића у Израел и његовог учешћа на Светском Холокауст форуму, 22.01.-23.01.2020. у Јерусалиму, на згради Кабинета председника на Андрићевом венцу у Београду истакнута је застава са Давидовом звездом и натписом "Jude Јеврејин" на жутој позадини. Наведеним симболом су означавани припрадници јеврејског народа током нацистичке окупације. 

Истицање заставе прати коментар председника Вучића: 

Овај знак био је симбол покушаја уништења јеврејског народа од стране нациста. Данас је симбол части. 75 година касније. Никада више.

https://twitter.com/predsednikrs?ref_src=twsrc%5Etfw

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јануар 2020. године
 
Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспор&#