| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт שנה טובה משגרירות סרביה

 

Радно време Амбасаде

Понедељак - петак: 08:00 – 16:00 часова

Радно време Конзуларног одељења    (пријем странака)

Уторак и петак од 10:00 до 12:00 часова

 

Празници

Адреса

10 Dr Bodenheimer Street
62008 Tel Aviv
Israel

Телефон:  +972 3 604 55 35 Локација/Мапа
Телефон:  +972 3 604 93 72 Конзуларна надлежност
Факс:        +972 3 604 94 56 Почасни конзули

Амбасада: srb.emb.israel@mfa.rs

Конзуларно одељење: consular.srb@013net.net

 
 
 
 
 
Обавештење за држављане Републике Србији који планирају путовање у Израел
 
За посету Израелу није потребна виза, у том смислу српским држављанима је дозвољен туристички боравак до 90 дана. За другу сврху боравка и подношење захтева за друге врсте виза (школовање, спајање породице, посао, свештеничка служба и др.) потребно је обратити се Амбасади Израела у Београду, а више информација се може наћи на Порталу Владе Израела, Министарства иностраних послова.
 
Такође, за улазак у Израел није потребан доказ о вакцинацији против COVID-19, нити доказ о прележаној болести, као ни PCR или антигенски тест. Међутим, потребно је путно здравствено осигурање које покрива евентуално лечење од COVID-19.
 
Приликом уласка у Израел, погранични органи не стављају штамбиљ у пасош, већ се аутоматски издаје плава картица са основним подацима о носиоцу пасоша, фотографијом, датумом уласка, дозвољеном периоду боравка и др. Картицу је потребно чувати током целокупног боравка у Израелу, а нарочито је потребно показати уколико лице путује у Палестину прелазећи граничне пунктове (Зона А). 
 
Током пасошке контроле, при уласку, али и при одласку из Израела, може се очекивати дуже испитивање и детаљан преглед пртљага од стране израелских органа. Такође, могуће је да израелски органи затраже и увид у и личне електронске ствари, телефоне и преносиве рачунаре, како би проверили да ли је намеравана сврха боравка у складу са прописаном израелском визом, односно да ли постоје ризик по безбедност државе. 
 
Израелски погранични органи имају искључиву надлежност у одлучивању о уласку или забрани уласка страних држављана у земљу. Уколико постоји основана сумња да странац неће користити боравак у дозвољену сврху, на пример да уђе као туриста, а потом планира нелегално да се запосли или поднесе захтев за „лажни“ азил како би се у на одређени период легално запослио, израелски органи могу лицу да не одобре улазак, са изрицањем вишегодишње забране уласка у земљу.
 
Имајући у виду наведено, Амбасада саветује грађанима Србије да са собом имају сву неопходну документацију из које се може закључити да ће боравак у Израелу користити у туристичке сврхе (резервацију хотела или приватног смештаја, позивно писмо израелског држављанина, итинерер путовања и др.). Такође, препорука је и да се понесе потврда о (сталном) запослењу у Србији, с обзиром да се улазак у Израел забрањује због опасности од илегалне имиграције, односно запослења.
 
У случају негативног исхода, односно забране уласка, Амбасада Републике Србије у Израелу није у могућности да од израелских органа затражи укидање забране и одобравање уласка српским држављанима у земљу. У том смислу, Амбасада поступа у складу са домаћим прописима, те јој није дозвољено да утиче на имиграционе прописе и процедуре Израела. 
 
У наведеним случајевима, лица углавном истог или уз краткотрајни боравак у притворској јединици аеродрома следећег дана буду депортована назад у Србију. Уколико су им одузете личне ствари, укључујући мобилни телефон, српски грађани могу од израелских органа (из притворске јединице) затражити да телефонским путем ступе у контакт са Амбасадом, како би иста била информисана о њиховом положају и потреби да се обавести породица и пријатељи у Србији. Такође, у случају губитка пртљага, потребно је обратити се авиокомпанији и хендлинг компанији на Аеродрому "Бен Гурион" која обавља услуге за одређену авиокомпанију. 
 
По повратку у Србију, депортовани грађани могу затражити појашњење ситуације и забране уласка од Амбасаде Израела у Београду, с обзиром да је реч о искључивој надлежности израелских (пограничних и имиграционих) органа. 
 
 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Е-грађанин - регистровање корисника портала е-Управа и издавање параметара за апликацију Consent ID
 
 
Обавештавамо све наше грађане у Израелу да Амбасада Републике Србије у Тел Авиву од 1. фебруара 2023. године почиње са издавањем параметара за инсталирање мобилне апликације ConsentID e-Управе. За издавање параметара и QR кода, обавезно је лично присуство у Амбасади (лица старија од 16 година), подношење захтева уз важењу личну карту или пасош Републике Србије. Од техничких услова, потребно је да подносиоци захтева имају инсталирану апликацију на моблилном телефону или таблету са Android или iOS оперативним системом, те приватну имејл адресу. Услуга се не наплаћује.
 
Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно пријави се на портал еУправе. Апликација ConsentID је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости. Пријава на порталу еУправе преко мобилнe апликације ConsentID омогућава коришћење свих електронских услуга на порталу, што није случај уколико се пријава врши на основу корисничког имена тј. и-мејла и лозинке.
 
У Србији параметри се добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Р. Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
 
 

Одлука о конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, јануар 2023. године

Обавештавамо да је министар спољних послоав Ивица Дачић донео Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре бр. 18/30-2023/01, 16. јануара 2023. године 

Пројекти имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређења економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

 

Више информација о конкурсу заинтересовани могу наћи на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. 

 

 


Министар Весић позвао израелске инвеститоре да наставе улагања у Србију, јануар 2023. године

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се у Јерусалиму са Ниром Баркатом, министром економије и индустрије Израела, и том приликом позвао израелске инвеститоре да наставе да улажу у Републику Србију.

Министар Весић, који борави у приватној посети Израелу, честитао је министру Баркату избор на функцију министра економије и индустрије у новој Влади Израела и поручио да ”економски односи Србије и Израела имају стабилан раст, али да постоји још много простора за њихово унапређење”.

”Министар Нир Баркат је мој драги пријатељ, али и велики пријатељ Србије. Наше познанство и сарадња потичу од пре 2018. године када је Баркат обављао функцију градоначелника Јесрусалима. Некако смо обојица, скоро у исто време, са искуством из локалне самоуправе, постали министри који воде важне ресоре у својим државама”, рекао је Весић.

Министар је изразио задовољство због раста трговинске размене између Србије и Израела. ”У 2021. години наша трговинска размена износила је 107,7 милиона долара, што је раст од 26,45 одсто у односу на 2020. За првих осам месеци 2022. године српски извоз у Израел порастао је за 45 одсто”, навео је Весић.

Он је упознао Барката са најзначајнијим инвестицијама израелских компанија у Републици Србији, посебно у области грађевинске индустрије.

”Србија пружа бројне подстицаје за долазак страних инвеститора, због чега смо једна од земаља са највишим нивоом директних страних инвестиција по глави становника у Европи. У прошлој години оборили смо рекорд по привлачењу директних страних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарде евра”, рекао је Весић.

Он је додао да је 2022. година у целој Европи оцењена као кризна, а да је Србија, упркос томе, остварила одличне економске резултате.

”То говори о економској стабилности и незаустављивом тренду раста српске економије”, навео је Весић и додао да ће Србија наставити са улагањима у развој капиталне инфраструктуре за шта су у 2023. години опредељена рекордна средства од преко 3,6 милијарди евра.

”Постоји потреба за већим бројем грађевинских компанија од оног којим Србија данас располаже. Позивам израелске компаније да у већем броју учествују на јавним конкурсима за изградњу грађевинских објеката и инфраструктуре у Републици Србији”, рекао је Весић.

Министар Весић је истакао да министар Баркат долази из сектора иновација и високих технологија, те да је Израел заинтересован за чвршће повезивање и сарадњу између стартап компанија, научних института, иновационаних паркова и факултета из Републике Србије и Израела.

”Желимо да чвршће повежемо науку и привреду, али и да користимо иновативне идеје стартап компанија како бисмо дигитализовали и модернизовали индустрију у Републици Србији”, закључио је Весић.

Извор текста и фотографија: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова