| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време Амбасаде

Понедељак - петак: 08:00 – 16:00 часова

Радно време Конзуларног одељења    (пријем странака)

Уторак и петак од 10:00 до 12:00 часова

 

 

Празници

Адреса

10 Dr Bodenheimer Street
62008 Tel Aviv
Israel

Телефон:  +972 3 604 55 35 Локација/Мапа
Телефон:  +972 3 604 93 72 Конзуларна надлежност
Факс:        +972 3 604 94 56 Почасни конзули

Амбасада: srb.emb.israel@mfa.rs

Конзуларно одељење: consular.srb@013net.net

 
 
 
Обавештење за држављане Републике Србији који планирају путовање у Израел
 
За посету Израелу није потребна виза, у том смислу српским држављанима је дозвољен туристички боравак до 90 дана. За другу сврху боравка и подношење захтева за друге врсте виза (школовање, спајање породице, посао, свештеничка служба и др.) потребно је обратити се Амбасади Израела у Београду, а више информација се може наћи на Порталу Владе Израела, Министарства иностраних послова.
 
Такође, за улазак у Израел није потребан доказ о вакцинацији против COVID-19, нити доказ о прележаној болести, као ни PCR или антигенски тест. Међутим, потребно је путно здравствено осигурање које покрива евентуално лечење од COVID-19.
 
Приликом уласка у Израел, погранични органи не стављају штамбиљ у пасош, већ се аутоматски издаје плава картица са основним подацима о носиоцу пасоша, фотографијом, датумом уласка, дозвољеном периоду боравка и др. Картицу је потребно чувати током целокупног боравка у Израелу, а нарочито је потребно показати уколико лице путује у Палестину прелазећи граничне пунктове (Зона А). 
 
Током пасошке контроле, при уласку, али и при одласку из Израела, може се очекивати дуже испитивање и детаљан преглед пртљага од стране израелских органа. Такође, могуће је да израелски органи затраже и увид у и личне електронске ствари, телефоне и преносиве рачунаре, како би проверили да ли је намеравана сврха боравка у складу са прописаном израелском визом, односно да ли постоје ризик по безбедност државе. 
 
Израелски погранични органи имају искључиву надлежност у одлучивању о уласку или забрани уласка страних држављана у земљу. Уколико постоји основана сумња да странац неће користити боравак у дозвољену сврху, на пример да уђе као туриста, а потом планира нелегално да се запосли или поднесе захтев за „лажни“ азил како би се у на одређени период легално запослио, израелски органи могу лицу да не одобре улазак, са изрицањем вишегодишње забране уласка у земљу. 
 
У случају негативног исхода, односно забране уласка, Амбасада Републике Србије у Израелу није у могућности да од израелских органа затражи укидање забране и одобравање уласка српским држављанима у земљу. У том смислу, Амбасади поступа у складу са домаћим прописима, те јој није дозвољено да утиче на имиграционе прописе и процедуре Израела. 
 
У наведеним случајевима, лица углавном истог или уз краткотрајни боравак у притворској јединици аеродрома следећег дана буду депортована назад у Србију. Уколико су им одузете личне ствари, укључујући мобилни телефон, српски грађани могу од израелских органа (из притворске јединице) затражити да телефонским путем ступе у контакт са Амбасадом, како би иста била информисана о њиховом положају и потреби да се обавести породица и пријатељи у Србији. 
 
По повратку у Србију, депортовани грађани могу затражити појашњење ситуације и забране уласка од Амбасаде Израела у Београду, с обзиром да је реч о искључивој надлежности израелских (пограничних и имиграционих) органа. 
 
 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Национална признања за изузетан допринос у области сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, јавни позив за доделу одликовања, новембар 2022. године

ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Циљ јавног позива је додела националних признања:

 Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијања и јачања међусобних веза, унапређивања економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

 Награда „Слободан Јовановић“ у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; - промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

 Награда „Михајло Пупин“ у области информационо - комуникационих технологија - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационокомуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - развоју информационо – комуникационих технологија у Републици Србији.

 Награда „Никола Тесла“ у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

 Награда „Доситеј Обрадовић“ у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим деловањем доприноси: - очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; - остваривању културне, просветне и спортске сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом; - унапређивању сарадње са верским заједницама.

 Награда „Вук Караџић“ у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

 

Предлог за доделу националног признања може поднети:

 организација дијаспоре и организација Срба у региону,

 удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

 дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

 цркве и верске заједнице,

 предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

 

Јавни позив се објављује на интернет страници министарства надлежног за дијаспору и Србе у региону www.mfa.gov.rs и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs, заједно са припремљеним формуларом, 18. новембра 2022. године.

Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs, најкасније до 2. децембра 2022. године, са назнаком: „ Јавни позив за доделу националних признања“.


Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Израелу - полагање венаца на савезничким војним гробљима у Рамли и Беер Шеви, новембар 2022. године

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (11.11.1918.) у недељу 13.11.2021. године г. Михајло Трипић, отправник послова ad interim, изасланик одбране потпуковник Миломир Исаиловић и почасни конзул Републике Србије у Израелу г. Александар Николић, одали су почаст страдалим српским војницима у Великом рату (1914-1918) полажући венац у име Амбасаде Републике Србије у Израелу на војни меморијал - савезничко гробље у Рамли код Тел Авива. Полагање венца је учињено у склопу церемоније одавања почасти коју је организовала Амбасада Уједињеног Краљевства у Израелу. У склопу војног гробља налази се десет гробова припадника Југословенске војске који су ратовали у саставу савезничких снага на Блиском истоку током Другог светског рата. 

 

 

Oпширније...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК, октобар 2022. године
 
18. окт 2022.
 
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице, 
 
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији. 
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену. 
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине. 
 
Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба. 
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.   
 
Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова