| |     ћирилица | english  
Naslovna
Nastavak sprovođenja izbornih radnji - Parlamentarni izbori 21. juni 2020. godine
Republička izborna komisija je na sednici 11. maja 2020. godine, donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih 4. marta 2020. godine. Istovremeno, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći po lokalnom vremenu u Srbiji).
 
Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije će se održati 21. juna 2020. godine. 
 
U skladu sa navedenim, pozivamo sve državljane Republike Srbije koji žive ili privremeno borave u Izraelu da, kako bi ostvarili svoje biračko pravo, podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu putem imejla, pošte ili lično u Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu.


Novi termin parlamentarnih izbora u Republici Srbiji 21. juni 2020. godine - PRIJAVA GLASANJA
Postupak prijavljivanja za glasanje na parlamentarim izborima 2020. godine
 
1. Zahtev za glasanje u inostranstvu se može podneti putem emaila, pošte ili lično u Ambasadi. Zahtev za upis treba da sadrži sledeće podatke birača: 
 
- Ime i prezime, ime jednog roditelja
 
- Datum i mesto rođenja
 
- Jedinstveni matični broj građana (JMBG)
 
- Opštinu, grad i adresu prebivališta u Srbiji (opštinu na kojoj se nalazi biračko mesto u Srbiji)*
 
- Opštinu, grad i adresu boravišta u Izraelu, prema kojoj će lice glasati na izborima
 
- Biračko mesto u inostranstvu, odnosno diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije
 
- Potpis podnosioca zahteva
 
- Obavezno je, uz potpisani zahtev, priložiti skenirani ili kopiju važećeg ličnog dokumenta RS - lična karta ili pasoš.
 
2. Ambasada zahtev prosleđuje jedinici lokalne samouprave (opštini) radi izmene biračkog mesta. Opština donosi rešenje o upisu podataka da će lice glasati prema boravištu u inostranstvu i o novom biračkom mestu (Ambasada RS u Tel Avivu).
 
3. Po dobijanju rešenja od opštine iz Srbije, Ambasada obaveštava lice da je učinjena izmena i da građanin može pristupiti glasanju na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine u Ambasadi RS u Tel Avivu.
 
Ukoliko građanin uopšte nije upisan u birački spisak, potrebno je istovremeno sa zahtevom za glasanje u inostranstvu podneti i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
 
ROK za prijavu radi glasanja u Ambasadi Srbije u Tel Avivu je ponoć 30. maja 2020. godine (po lokalnom vremenu u Srbiji). 
 
Za dodatne informacije možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu,
 
na telefone +972 3 604 55 35, +972 3 604 93 72. 
 
 
--------------------------
 
Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji su raspisani za 21. juni 2020.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:
 
"Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (30. maja 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.
 
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
 
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.
 
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
 
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
 
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/." 

 Мере српских власти на спречавању ширења и сузбијању заразне болести COVID 19, март 2020. године

Држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Италије, Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, обавезно се упућују у изолацију у трајању од 28 дана. 

Српским држављанима који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима)

При уласку у Србију, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена наведених мера стриктно ће се контролисати, те ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном.

Мере забране се односе на све стране држављане (и из трећих земља) који долазе из наведених држава и подручја. 

Двојни држављани могу ући у Србију само уколико прикажу пасош Републике Србије, а не државе која се налази на листи за које важи забрана. 

Одлука је ступила на снагу 14. марта 2020. године  

 

Детаљне информације и процедуре за сва лица на граничним прелазима приликом уласка у Републику Србију можете наћи на интернет страници https://covid19.rs/algoritam1/

 

 Predstavnici "Peštana" i "Grupe Gaon" u poseti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, septembar 2019. godine
 
Ambasador Republike Srbije u Državi Izrael Milutin Stanojević primio je 26.09.2019. predstavnike kompanije "Peštan" iz Aranđelovca i "Grupe Gaon" sa sedištem u Or Jehudi (Or Yehuda) u Izraelu.
 
Firma "Peštan" proizvodi, plasira i izvozi cevna, kupatilska, te rešenja za potebe navodnjavanja i domaćinstava. Izvozi u 64 zemlje širom sveta, pri čemu je ove godine plasman pokrenut i u Izrael. Cevovodi su orijentisani kako na niskogradnju, tako i na visokogradnju, odnosno potrebe snabdevanja vodom, grejanjem, kanalizacionog tretmana, drenaže i zaštite kablova, a proizvedeni su od polietilena, polipropilena i PVC.
 
"Grupa Gaon" je vodeća izraelska javna kompanija u oblasti infrastrukture za potrebe voda i energenata, visokog finansijskog kredibiliteta. Druga po veličini, među njenih osam fabrika, odnosno proizvodnih pogona, je "Plasim" (Plassim) iz kibuca Merhavija (Merchavia), pokraj Afule (Afula) u Donjoj Galileji, koja neposredno nabavlja od "Peštana". 
 
Kontakti između dve kompanije su uspostavljeni tokom prethodne, a od februara 2019. godine krenule su kontejnerske isporuke iz Srbije. Zacrtan je obim saradnje u proizvodim asortimanima i visini transakcija, postepeno osvajajući izraelsko tržište. 
 
Ispred "Peštana" u poseti Ambasadi su bili Marko Bogdanović, direktor izvoza i cevnih rešenja i Veljko Gusić iz prodaje Izvoznog odeljenja, a "Grupu Gaon" su predstavljali Nisim Laham CFO i Aleksandar Nikolić, direktor nabavke. Jedna od tema razgovora je bila i sagledavanje implementiranja već potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao perspektive sveukupnog pospešivanja trgovinskih i logističkih aspektata privredne razmene između Srbije i Izraela. 
 


Poseta Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša, septembar 2019. godine

Ambasadu Republike Srbije u Tel Avivu posetila je delegacija Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša koja je u septembru 2019. nekoliko dana boravila u Izraelu, upoznajući se sa izraelskim modelom decentralizacije i njihovim iskustvom u regionalnom razvoju. Humanitarni fudbalski turnir za decu sa Kosova i Metohije, septembar 2019. godine
U subotu 14. septembra 2019. godine u Tel Avivu održan je humanitarni fudbalski turnir radi prikupljanja novčanih sredstava za pomoć đacima Osnovne škole "Miladin Popović" u Bostanu, Novom Brdu na Kosovu i Metohiji. Organizator turnira je grupa "Partizanovih" navijača "Grobari - Izrael", koja je uz učešće navijača "Makabija" iz Tel Aviva, "Zenita" iz Sankt Petreburga, navijača drugih srpskih klubova i ostalih ljudi dobre volje, inicirala ovu akciju, sa namerom da ovaj humanitarni turnir preraste u tradiciju. 
 
Među stotinak učesnika bilo je Srba iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Rusa i Makedonaca koji žive u Izraelu, kao i domaćih Izraelaca iz Tel Aviva, Haife i drugih mesta. Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Tel Avivu su takođe učestovali u fudbalskim utakmicama, a ambasador Milutin Stanojević je na kraju turnira uručio trofej pobedniku - timu najvijača "Partizana". 
 
Glavni organizatori Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović su se na kraju zahvalili svim učesnicima koji su podržali akciju i obavestili da je prikupljeno preko 3000 evra koje će biti uplaćeno OŠ "Miladin Popović" u Novom Brdu. 
 
 
 
 
 


Kandidatura Republike Srbije za Izvršni Savet Uneska

Republika Srbija se kandidovala za reizbor u Izrvšni Savet Uneska za period 2019-2023 u vezi sa čim je pripremljena prigodna brošura koja može da se preuzme ovdePoseta Skupštini grada Ašdoda, jul 2019. godine

Na inicijativu zamenika gradonačelnika grada Ašdoda dr Elija Nahta 25. jula 2019. godine grupa ambasadora sa Balkana posetila je Skupštinu grada gde je razgovarala sa Nahtom i drugim gradskim zvaničnicima. Pored ambasadora Srbije, u poseti gradu Ašdodu učestvovali su i ambasadori Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti za razvoj saradnje, kako kroz zajedničke aktivnosti, tako i na bilateralnom planu sa svakom pojedinačnom zemljom, putem čvršćeg povezivanja između gradova, za šta Ašdod kao šesti najveći izraelski grad i strateška luka, kao i industrijski i kulturni centar ima velike potencijale. Prilikom razmatranja mogućnosti zajedničkog nastupa balkanskih zemalja, posebno su istaknute mogućnosti na planu ekonomije, u sferi visoke tehnologije i inovacija, kao i na polju kulture, u formi organizacije manifestacija poput “Dani Balkana” i sl. Seminar o Holokaustu za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije u Jad Vašemu

U organizaciji Međunarodne škole za studije Holokausta Jad Vašema u Jerusalimu je 21. jula 2019. godine otvoren jednonedeljni seminar o Holokaustu za grupu od 25 prosvetnih radnika iz Srbije. Ovo je jedanaesti seminar za učesnike iz Srbije, koji se održava u redovnim godišnjim intervalima i organizuje u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Jad Vašema.

Učesnike su ispred domaćina pozdravili director Odeljenja za Evropu Međunarodne škole za studije Holokausta Jad Vašema Rišel Bad Kaplan i načelnica Sekcije za Balkan u ovoj školi Lia Miha, kao i ambasador Srbije Milutin Stanojević.

Ambasador Stanojević je izrazio zahvalnost domaćinima na organizaciji seminara I pozdravio napore Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na održavanju kontinuiteta učešća predstavnika iz Srbije na ovoj aktivnosti, kao veoma značajnom segment saradnje dve zemlje ne samo na ovom polju, već i na širem planu. Poseta ministra Popovića Izraelu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović boravio je u poseti Izraelu 25-26. juna 2019. godine radi učešća na međunarodnoj stručnoj konferenciji posvećenoj kibernetičkoj bezbednosti Cyber Week 2019 u Tel Avivu. On je aktivno učestvovao u radu dva panela Promocija kibernetičkih inovacija – uloga vlade i Označavanje kritične infrastrukture. Na marginama konferencije imao je niz susreta sa stručnjacima u ovoj oblasti iz Izraela i inostranstva.

Tokom posete ministar Popović se u prostorijama Ministarstva privrede i trgovine u Jerusalimu sastao sa glavnim izraelskim naučnikom i predsedavajućim Odbora izraelske uprave za inovacije Amiramom Apelbaumom, sa kojim je dogovorio formalizaciju saradnje u vidu potpisivanja memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija i novih tehnologija. 

Ministar Popović je posetio i Peresov centar za mir i inovacije u Jafi, kao i Univerzitet Bar-Ilan u Ramat Ganu, gde je obišao Cyber Center i Smart City Center, a sastao se i sa predstavnicima nekoliko izraelskih investicionih fondova sa kojima je razmatrao moguća ulaganja u srpske startapove. Objavljeni rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza Srbije i njene dijaspore i Srba u regionu

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, objavila je dve odluke prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova g. Ivice Dačića o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, odnosno veza između Srbije i Srba u regionu. 

U pogledu sufinansiranja projekata između Srbije i dijaspore odobreno je 50.201.000 dinara (pedeset miliona dvestajedna hiljada dinara) za 184 projekata, dok je za 230 projekata jačanja veza između matice i Srba u regionu izdvojeno takođe 50.201.000 dinara (pedeset miliona dvestajedna hiljada dinara).

Na pratećim linkovima se nalaze tekstovi odluka sa spiskom projekata. 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 Književno veče u znaku srpskog autora

U organizaciji Udruženja hebrejskih pisaca u Izraelu i uz podršku Ambasade Srbije, u prostorijama ovog udruženja u Tel Avivu 3. aprila 2019. godine održano je književno veče na kome je srpski pisac Miodrag Jakšić, kao glavni gost, predstavio izraelskoj publici  svoje poetsko i prozno delo.

Na književnoj večeri je učestvovao i ambasador Milutin Stanojević, koji je prethodno u Ambasadi primio našeg pisca, inače člana Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Srbije. Ministarstvo spoljnih poslova sufinansira projekte jačanja veza između Srbije i Srba u dijaspori

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza između Srbije i Srba u dijaspori. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.  Svečano otkrivanje ploče na srpskom jeziku u Jardenitu, mestu Hristovog krštenja na reci Jordan

U Jardenitu, lokaciji na reci Jordan označenoj u Izraelu kao mesto Hristovog krštenja, 1. marta 2019. godine svečano je otkrivena ploča sa ćiriličnim natpisom na srpskom jeziku - citatom iz Novog zaveta.

Izrada i postavljanje natpisa omogućena je donacijama hodočasnika iz Srbije, posebno prilozima poklonika iz Šapca, uz podršku starešine hrama SPC "Sv. Apostola Patra i Pavla" prote Tomislava Lukića. U prisustvu nekoliko desetina poklonika iz Srbije, ploču sa natpisom svečano su otkrili, uz kraću ceremoniju i prigodne govore, direktorka Jardenit-centra Sarit Gani, ambasador Srbije Milutin Stanojević i prota Tomislav Lukić. Ovo je 112. ploča otvorena u Jardenitu, na isto toliko jezika i sa istim citatom iz Jevanđelja po Marku - poglavlje 1:9-11 - koji se odnosi na čin svetog krštenja u reci Jordan.

U svom obraćanju ambasadaor Stanojević pozdravio je postavljanje srpskog ćiriličnog natpisa među toliko drugih iz sveta, čestitajući proti Tomislavu, donatorima i poklonicima na ovom činu. Kako je istakao, iako nije izvesno da li je ova lokacija autentično mesto Hristovog krštenja, sama činjenica da se radi o reci Jordan koja ima tretman svetilišta za sve hrišćane u svetu i mestu koje godišnje posećuje više od pola miliona hrišćanskih hodočasnika, svedoči o velikom značaju postavljanja srpskog natpisa, a posebno za srpske vernike i poklonike. Učešće gradonačelnika iz Srbije na međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Izraelu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojević i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović učestvovali su na 33. međunarodnoj konferenciji gradonačelnika (Jerusalim, Tel Aviv, 24-28. februara 2019. godine), na kojoj su učešće uzela ukupno 25 gradonačelnika iz sveta. 

Tema konferencije - organizovane od strane Američkog jevrejskog kongresa, Američkog saveta za svetsko jevrejstvo, Federacije lokalnih samouprava Izraela i Ministarstva spoljnih poslova Izraela - bila je "Inovativni gradovi", kao i aktuelni problemi i izazovi sa kojima se suočavaju urbani centri, te pitanja održivog razvoja gradova, korišćenje inovacija, visoke tehnologije, energije i kibernetike. U okviru programa goste je primio i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.  Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije

Povodom Dana državnosti, Ambasada je 19. februara 2019. godine organizovala prijem u hotelu Karlton u Tel Avivu, kojim je istovremeno obeležen i Dan Vojske Srbije.

Među gostima su bili predstavnici izraelskih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnih krugova, medija, Jerusalimske patrijaršije, verske zajednice, kao i jevrejske zajednice poreklom iz Srbije.

Prisutne goste pozdravio je ambasador Milutin Stanojević, koji je tom prilikom istakao tradiciju dobrih odnosa dva naroda, iskovanu u najtežim istorijskim okolnostima, kao i dobre aktuelne bilateralne odnose dve zemlje. Posebno se zahvalio za izraelsku poziciju po pitanju Kosova i Metohije i istakao da dve zemlje danas čvrsto stoje u zajedničkoj borbi protiv revizionizma i izvrtanja istorije. Istakao je razvoj bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima poslednjih godina, koji se manifestuju i kroz rast intenziteta poseta u oba pravca. U tom smislu, posebno je istakao dve posete realizovane protekle godine, istorijskog karaktera: prvu posetu jednog izraelskog predsednika Srbiji i prvu posetu predsednika Narodne skupštine Srbije Izraelu.

Glavni gost ispred vlade Izraela bila je zamenica ministra spoljnih poslova Cipi Hotoveli. U svom izlaganju Hotoveli je istakla da su dobri odnosi dve zemlje u mnogim oblastima zasnovani na odličnim odnosima pripadnika dva naroda. Podsetila je na zajedničko stradanje dve naroda u Drugom svetskom ratu i ukazala na značaj podučavanja mladih pokolenja o tome. Još jednom je prenela zahvalnost izraelske strane vladi Srbije na preduzetim koracima u cilju usvajanja i implementacije zakona o povraćaju jevrejske imovine i izrazila nadu da će u narednom periodu u Beogradu biti izgrađen i muzej Holokausta. Na političkom planu istakla je značaj istorijske posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina Srbiji, tokom koje je ulica u Zemunu dobila ime po Teodoru Herclu. Poželela je Srbiji mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, izrazivši uverenje da će prijateljstvo između naših dveju zemalja sve više da jača u narednom periodu. Zapaženo učešće Srbije na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu - IMTM 2019

U Tel Avivu je 12-13. februara 2019. godine održan Međunarodni sajam turizma - IMTM 2019, na kome su, u okviru veoma posećenog štanda Srbije, turističke potencijale zemlje predstavile Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Subotice, Er Srbija i nekoliko agencija. Prvog dana sajma Beograd je dobio priznanje kao jedna od najpopularnijih destinacija izraelskih turista u 2018. godini, prema rang listi najznačajnijeg izraelskog portala za putovanja Lametayel. Priznanje je, u formi plakete, uručeno zameniku direktora TOB-a Slobodanu Unkoviću. Turisti iz Izraela su u 2018. godini bila na 7. mestu po broju ostvarenih noćenja u Beogradu i u prvih 15 po broju dolazaka u Beograd.

Učešće turističkog sektora Srbija na sajmu u Tel Avivu svojim prisustvom su podržali ambasador Milutin Stanojević i savetnik Dejan Blagojević. Otkrivanje spomen obeležja „Kladovskog transporta“ u Kfar Sabi

U Kfar Sabi je, u organizaciji gradske uprave, 1. februara 2019. godine otkriveno spomen obeležje „Kladovo Šabac“ posvećeno postradalim jevrejskim izbeglicama iz „Kladovskog transporta“. Prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika Kfar Sabe Amir Kolman, ambasador Srbije Milutin Stanojević, ambasador Austrije Martin Vajs, direktorka osnovne škole „Ben Gurion“ Maja Ganon, kao i predstavnik udruženja „Kladovo-Šabac“ Ofer Rot ispred rodbine i potomaka preživelih.

U svom obraćanju ambasador Milutin Stanojević je istakao značaj čuvanja uspomene na ovu tragediju u kojoj je ubijena većina od oko 1200 jevrejskih izbeglica, kao i neophodnost negovanja sećanja na sve ubijene Srbe, Jevreje i Rome tokom nemačke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu. U tom smislu pohvalio je aktivnosti koje su u tom cilju prethodnih godina organizovali grad Kfar Saba i njegovi žitelji, posebno istakavši aktivnosti škole „Ben Gurion“, njenog nastavnog osoblja, đaka i roditelja. Ukazao je da u Srbiji na nekoliko lokacija, u Beogradu, Šapcu i lokaciji Zasavica u njegovoj blizini, kao i samom Kladovu, postoje spomen obeležja posvećena „Kladovskom transportu“, na kojima se svake godine organizuju komemorativni skupovi. Takođe, prisutne je upoznao i da opština Kladovo svakog maja organizuje „Seminare o Jevrejskim porodicama“ posvećene čuvanju uspomene na žrtve konvoja. Ambasador je istakao da je ponosan na tadašnje žitelje Kladova i Šapca koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći u datim okolnostima da olakšaju patnje ovih Jevreja i spasu ih. Posebno je istakao značaj sećanja na tragediju Holokausta i obrazovanja navih pokoljenja o njoj, jer se jedino na taj način može sprečiti da se ona ponovi.   Državljani Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau bez vize u Srbiju

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, počev od 25. januara 2019. godine, državljani Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioci svih vrsta pasoša, mogu da bez vize ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u zemlju, u periodu od 180 dana. Mladi ambasadori Srbije u poseti Izraelu

Trinaestoro učenika 3. i 4. razreda XIII beogradske gimnazije, u pratnji direktora Bojana Vučkovića i dvoje profesora, posetilo je Izrael u periodu od 20. do 24. decembra 2018. godine. Poseta mladih ambasadora Srbije, realizovana u okviru uspostavljene saradnje gimnazije sa Izraelskim centrom za mlade lidere, imala je za cilj propagiranje razvoja liderskih veština, socijalnog uticaja, ohrabrivanje volonterizma i društvenog angažmana. Tokom boravka, učenici su imali priliku da se upoznaju sa izraelskom i jevrejskom tradicijom i kulturom, kao i sa specifičnostima Tel Aviva i Jerusalima.

U nedelju 23. decembra 2018. godine posetili su Ambasadu u Tel Avivu, gde ih je ambasador Milutin Stanojević upoznao sa osnovnim zadacima Ambasade, istorijom prijateljskih veza Srba i Jevreja i aktuelnim bilateralnim odnosima Srbije i Izraela, kao i sa specifičnostima diplomatskog života u Izraelu.   Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović posetio Izrael

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović boravio je u radnoj poseti Izraelu, gde je 17. decembra 2018. godine učestvovao na promociji turističkih potencijala Vojvodine, koju je u Tel Avivu priredila Turistička organizacija Vojvodine pred više od trideset predstavnika agencija i novinara iz Izraela.

Na ovoj promociji predstavljeni su potencijali i mogućnosti za dolazak turista iz Izraela u našu zemlju.

Istog dana predsednik Mirović imao je bilateralni sastanak sa generalnim direktorom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela Šlomom Ben Elijahuom, s kojim je razgovarao o saradnji u oblasti poljoprivrede i ekonomskog razvoja.Učešće dr Milorada Mijatovića, poslanika Narodne skupštine Srbije na Seminaru o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Jerusalimu

Poslanik Narodne skupštine Srbije dr Milorad Mijatović, član delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji, učestvovao je na Seminaru o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, koji je u saradnji Kneseta i Interparlamentarne unije, održan u Jerusalimu 20-22. novembra 2018. godine.

U realizaciji jednog dela zvaničnog programa Seminara učestvovao je i ambasador Srbije u Tel Avivu Milutin Stanojević. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeleževanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2018. godine, na groblju Komonvelta u Ramli održana je komemorativna ceremonija, u organizaciji britanske ambasade.

Ispred Ambasade Republike Srbije venac su položili ambasador Milutin Stanojević i izaslanik odbrane pk Predrag Kostić.Državljani Antigve i Barbuda, Grenade, Komonvelt Dominikane, kao i Trinidada i Tobaga bez vize u Srbiju

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije od 25. oktobra 2018. godine, državljani Antigve i Barbuda, Grenade, Komonvelt Dominikane, kao i Trinidada i Tobaga, nosioci svih pasoša, mogu da bez vize ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u zemlju, u periodu od 180 dana.

Državljani navedenih zemalja, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislava Nedimovića Izraelu

Ministar Nedimović posetio je Izrael 11. oktobra 2018. godine na poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Urija Ariela. 

Dva ministra su na bilateralnom sastanku obostrano konstatovali zadovoljstvo prijateljskim odnosima dveju zemalja i stepenom političke saradnje. Dogovoreni su konkretni koraci u cilju unapređenja saradnje - usaglašavanje i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, kao i osavremenjavanje i proširenje postojećeg sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti poljoprivrede potpisanog 2009. godine. Takođe, razmatrane su i mogućnosti zajedničkog nastupa na realizaciji projekata iz oblasti poljoprivrede u trećim zemljama.

Ministar Nedimović je pored sastanka sa ministrom Arielom, tokom posete Izraelu, imao i niz sastanaka sa predstavnicima izraelskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju i za realizaciju zajedničkih projekata.Poseta pomoćnika ministra zdravlja Srbije Izraelu

Pomoćnik ministra zdravlja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srbije Danijela Urošević posetila je Izrael, gde je u Tel Avivu učestvovala na sastancima Svetske zdravstvene organizacije i Zdravstvene mreže Jugoistopčne Evrope.

Prvog dana 10. jula 2018. godine, održan je ministarstki sastanak u organizaciji SZO, Ministarstva zdravlja Izraela i Zdravstvene mreže JIE, čija centralna tema je bila unapređenje zdravog starenja. Skup su svojim izlaganjima otvorili pomoćnik ministra zdravlja Izraela Jakov Licman i regionalni direktor SZO za Evropu Žužana Jakab. Narednog dana održan je 40. Plenarni sastanak Zdravstvene mreže JIE, čija je tema bila obezbeđenje primarne zdravstvene zaštite za populaciju koja stari.

Danijela Urošević je aktivno učestvovala na oba skupa, gde je u nekoliko istupanja i prezentacija upoznala učesnike sa situacijom u Srbiji po navedenim pitanjima, kao i sa saradnjom naše zemlje sa SZO u ovim i drugim oblastima. Takođe, predsedavala je sastankom Izvršnog odbora Zdravstvene mreže JIE. Marinković u izraelskom Knesetu povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja Države Izrael

Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković prisustvovao je konferenciji povodom obeležavanja 70 godina osnivanja Države Izrael koja je održana 11. jula 2018. godine u izraelskom Knesetu.

Domaćin konferencije je bio predsednik Kneseta Juli Edelštajn, a prisustvovali su predsednici parlamentarnih grupa prijateljstva sa Izraelom iz 32 zemlje. Marinković je u obraćanju prisutnima posebno naznačio odlične odnose Izraela i Srbije, veliko prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda, koja veže teška zajednička sudbina i borba tokom Drugog svetskog rata.  Dobri odnosi dve zemlje ogledaju se u sve većoj ekonomskoj razmeni, investicijama izraelskih kompanija u Srbiju i ogromnom prilivu turista iz Izraela u Srbiju. On je pozvao predsednika Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom u izraelskom Knesetu Odeda Forera da poseti Srbiju i da se na taj način maksimalno intenzivira parlamentarna saradnja, koja je od velikog značaja za sveukupne odnose dve zemlje.

Ova poseta je realizovana posle veoma uspešne posete predsednice Narodne skupštine Maje Gojković Knesetu, u februaru ove godine, koja je širom otvorila vrata za saradnju parlamentaraca i parlamentarnih odbora.Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović posetila Izrael

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović posetila je Izrael, gde je u Jerusalimu učestvovala u radu Međunarodnog ministarskog foruma o unutrašnjoj bezbednosti.

U svom istupanju, Hrkalović je upoznala učesnike foruma sa aktivnostima Srbije na očuvanju bezbednosti i što efikasnije borbe protiv terorizma kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, kroz saradnju i koordinaciju sa zemljama regiona, ali i širom sveta. Ona je istakla da je cilj Srbije sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista i presecanje kanala njihovog finansiranja i komunikacija.

Forum je održan u periodu od 12. do 14. juna 2018. godine, uz učešće ministara unutrašnjih poslova iz preko 20 zemalja širom sveta. Poseta ministra Nenada Popovića Izraelu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović boravio je od 29. do 30. maja 2018. godine u Izraelu, gde je u Jerusalimu učestvovao na međunarodnoj konferenciji na nivou ministara zaduženih za nauku i tehnologiju „Thinking out of the box“.

Ministar Popović se, na marginama konferencije 29. maja sastao sa ministrom nauke i tehnologije Izraela Ofirom Akunisom, imao bilateralne razgovore sa predstavnicima Nemačke, Češke i Japana i niz susreta sa predstavnicima drugih zemalja učesnika.  Uzeo je aktivno učešće na jednom od panela naslovljenom „Od razvoja proizvoda do globalnog uspeha“.

Narednog dana, 30. maja u Knesetu se sastao sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela Urijem Arijelom, a u Jerusalimskoj patrijaršiji ga je primio patrijarh Teofil III.

Na sastanku sa ministrom Akunisom, razgovarano je o nastavku saradnje Srbije i Izraela u oblastima kosmičke tehnologije i inovacija, a dogovorena je i saradnja u oblasti start-up zajednica i naučno-istraživačkih instituta.

Tokom sastanka sa ministrom Arijelom, razgovarano je o digitalizaciji i primeni IT u poljoprivredi i dogovoreno intenziviranje saradnje srpskih i izraelskih eksperata iz poljoprivrednih instituta putem realizovanja zajedničkih programa u oblastima precizne poljoprivrede i hortikulture.       Poseta Izraelu direktora Agencije za restituciju Srbije

Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić boravio je 14-17. maja 2018. godine u poseti Izraelu. Poseta je organizovana od strane Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za socijalnu jednakost Izraela, gde je imao radne sastanke. Ovom prilikom izraelska strana je ponovila ocenu da su zakonska rešenja koja je Srbija usvojila model za regulisanje pitanja povraćaja imovine žrtvama Holokausta bez naslednika, o čemu su Izrael i relevantne jevrejske organizacije i ranije iznosile javne pohvale, uz poziv drugim zemljama da slede primer Srbije. Tokom posete, gospodin Sekulić imao je razgovore i sa predstavnicima Svetske jevrejske organizacije i Svetskog jevrejskog kongresa, a sastao se i sa predstavnicima Udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo APV Mr Vuk Radojević posetio Agriteh 2018

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo APV Mr Vuk Radojević posetio je Izrael u periodu od 7. do 9. maja 2018.g. radi učešća na sajmu poljoprivrede Agriteh 2018. U delegaciji su bili i direktor JVP "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić i podsekretar u pokrajinskom sekretarijatu Ljiljana Andrić. 

Tokom posete, pored obilaska sajamskih sadržaja, gospodin Radojević se sastao sa generalnim direktorom u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela Šlomom Ben Elijahuom, a imao je i odvojene sastanke sa predstavnicima eminentnih izraelskih kompanija Avital, Netafim, Rimon i Tahal i posetio najveći poljoprivredni istraživački centar u Izraelu "Volkani".Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević posetio Izrael

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević posetio je Izrael u cilju razgovora sa predstavnicima "Jad Vašema" o unapređenju saradnje u oblasti izučavanja Holokausta i mogućnostima realizacije zajedničkih aktivnosti na tom planu. Tokom posete sastao se sa Josijem Gevirom, direktorom za spoljne poslove i višim asistentom Direktorata "Jad Vašema", dr Haimom Gertnerom, direktorom Arhiva i Rišel Bad Kaplan, direktorom međunarodne škole za izučavanje Holokausta. Ministar Šarčević je prilikom obilaska položio venac u "Dvorani sećanja" odavši poštu žrtvama Holokausta, a posebno se poklonio žrtvama ustaškog logora Jasenopac. Tokom posete ministar Šarčević sastao se i sa Teofilom III, patrijarhom Jerusalima i sve Palestine.  

 Konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu raspisuje se jednom godišnje, a ove godine će trajati do 30. marta.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa mogu se naći na sledećim linkovima:

Za dijasporu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

Za Srbe u regionu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Državi Izrael

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravila je, na poziv predsednika Kneseta Julija Edelštajna, u zvaničnoj poseti Državi Izrael 13-14. februara 2018. godine.

Gojković i Edelštajn imali su veoma sadržajan sastanak na kome su obostrano potvrđeni dobri odnosi Srbije i Izraela bazirani na tradiciji prijateljstva dva naroda i istaknuta spremnost i otvorenost za saradnju, kako u okviru odbora dva parlamenta i parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i na multilateralnom planu u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija. Predsednici dvaju parlamenata su razgovarali i o produbljivanju saradnje u oblastima ekonomije, informacionih tehnologija, inovacija, građevine, poljoprivrede i turizma. 

Pored sastanka sa Edelštajnom, predsednica Narodne skupštine imala je i odvojene sastanke sa liderom opozicije u Knesetu Isakom Hercogom i liderom stranke "Ješ Atid" poslanikom Jairom Lapidom. 

Tokom posete, predsednica Narodne skupštine obišla je memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, gde je u "Dvorani sećanja" polaganjem venca odala poštu žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu, posebno se poklonivši žrtvama ustaškog logora Jasenovac. 

 

Ova poseta imala je i poseban istorijski aspekt, s obzirom da se radilo o prvoj poseti predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Državi Izrael. Obostrano je ocenjena kao izuzetno značajna za dalji razvoj parlamentarne saradnje, ali i šire za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Njenoj uspešnoj realizaciji, svojim učešćem, doprineli su i predsednici parlamentarnih grupa prijateljstva potpredsednik NS RS prof. dr Vladimir Marinković i Oded Forer.Prezentacija turističkih potencijala Srbije u Izraelu

Uz podršku Ambasade RS u Izraelu, 7. februara 2018. u Tel Avivu, u hotelu Hilton, održana je prezentacija turističkih potencijala Srbije. Prezentacija je organizovana od strane Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda, u partnerstu sa izraelskom agencijom OpenSky, uz učešće predstavnika turističkih organizacija iz Srbije koji su učestvovali na Međunarodnoj turističkoj izložbi IMTM 2018, većeg broja turističkih predstavnika iz Izraela, kao i predstavnika medija (kako naših, tako i izraelskih).

U prigodnom obraćanju, ambasador Milutin Stanojević je istakao visok stepen turističke razmene, posebno iz pravca Izraela ka Srbiji, ostvaren poslednjih godine, uz isticanje da je rastući trend posebno prisutan u protekloj godini kada je zabeležen rast od 195% u broju noćenja izraelskih turista (Izrael drugi po broju noćenja u Beogradu, a 11. u Srbiji). Tom prilikom, naglasio je da je Srbija oduvek imala prijateljske odnose i veze sa Izraelom, ali da je u poslednjih nekoliko godina, više nego ikad, postala veoma atraktivna lokacija za izraelske turiste, zahvaljujući, između ostalog, i promociji ovakve vrste – kroz okupljanje najznačajnijih turističkih predstavnika obe zemlje na jednom mestu na prezentacijama i sajmovima, ali i aktivnu i kontinuiranu promociju turističkih prednosti Srbije koja se odvija tokom čitave godine. Pozdravio je dosadašnje napore obe strane u cilju daljeg unapređenja turističke saradnje i uputio poziv izraelskoj strani da nastavi da promoviše i otkriva Srbiju kao pogodnu turističku destinaciju, podržavajući pozitivan trend u turističkoj razmeni.

Prezentacije o turističkoj ponudi Srbije su održale Marija Labović, direktor TOS i Jelena Stanković, iz Odeljenja za odnose sa javnošću pri TOB. Ovom prilikom su održani i direktni razgovori (B2B sastanci) izraelskih i srpskih turističkih predstavnika, u cilju konkretizovanja predloga unapređenja saradnje u oblasti turizma.Međunarodna turistička izložba IMTM 2018 – učešće delegacije iz Srbije

U Tel Avivu je 6. februara o.g. otvoren Međunarodni turistički sajam – Turistička izložba IMTM 2018, na kojoj svoj izložbeni prostor imaju i predstavnici turističkog sektora Srbije (Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Subotice, Serbia Tour Operator, Omniturs, S-Travel DMC, Atomska banja iz Gornje Trepče i JP Stara planina). Na poziv izraelske strane, a u cilju uspostavljanja još čvršće saradnje u oblasti turizma, u Izraelu povodom sajma boravi državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija R. Srbije dr Miroslav Knežević. Ispred Turističke organizacije Srbije, na sajmu učestvuje i direktorka TOS Marija Labović.
Uoči svečanog otvaranja sajma, na marginama ove manifestacije, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija RS dr M. Knežević i ambasador M. Stanojević imali su susret i razgovor sa ministrom turizma Izraela Jarivom Levinom. Obostrano je ocenjeno da je turizam jedna od oblasti u kojoj postoje najveći potencijali za dalji razvoj saradnje, što može da ima pozitivan efekat na ukupne bilateralne odnose i veze.Novi počasni konzulat Srbije u Izraelu, na čelu sa Borisom Krasnim

Na prigodnoj svečanosti organizovanoj 10. januara 2018. godine u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, šef državnog Protokola Meron Ruven uručio je Borisu Krasnom egzekvaturu, a ambasador Milutin Stanojević original patentnog pisma, čime je on postao novi počasni konzul Srbije u Izraelu, sa sedištem u Jerusalimu.

Tom prilikom, ambasador Milutin Stanojević istakao je da je otvaranje još jednog počasnog konzulata u Izraelu samo po sebi potvrda dobrih odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će Boris Krasni, kao ugledni konsultant i poslovni čovek, cenjen i van Izraela, doprineti njihovom daljem unapređenju.Ambasadoru R.Srbije uručena Povelja Države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije

U Knesetu je 26. decembra 2017. godine održana svečana ceremonija dodele povelja za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije u organizaciji predsednika Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, poslanika Odeda Forera.

Među dobitnicima je i ambasador Republike Srbije u Državi Izrael Milutin Stanojević, koji je tom prilikom, zahvalivši se na ovom značajnom priznanju, istakao dugogodišnju tradiciju prijateljstva dva naroda, iskovanu u najtežim istorijskim okolnostima, na osnovu koje dve zemlje mogu sa velikim optimizmom da gledaju na razvoj odnosa u budućnosti. Naglasio je da mu je, kao ambasadoru Srbije u Izraelu, angažman značajno olakšan zahvaljujući doprinosu istaknutih pojedinaca, dobitnika povelje, od kojih su mnogi čitavu svoju profesionalnu karijeru posvetili građenju mostova  između dve naroda i dve zemlje, a da mu je kao dobitniku ovog priznanja izuzetna čast što se našao u grupi sa njima.

Dobitnici priznanja su i novinar i predsednik Asocijacije izraelsko-srpskog prijateljstva Majkl Frojnd, dizajner Dan Rajzinger, muzikolog Dušan Mihalek, književnica Ana Šomlo, prevodilac Dina Katan Ben Cion, kao i drugi istaknuti članovi Udruženja Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije Mirijam Aviezer, Aleksandar Nikolić, dr Eliezer Papo, Ivan Čerešnječ i urednik biltena "Most" Milan Fogel.

Učesnicima su se obratili i domaćin Oded Forer, direktor za Balkan u MIP Izraela mab. Dan Orijan i inženjer Joseš Žamboki, inicijator osnivanja Izraelsko-srpskog privrednog društva i nekadašnji predsednik Udruženja Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije. Njin trojica su, kao potpisnici povelje ispred pomenutih institucija svečano uručivali ova priznanja. Poseta ministra Nenada Popovića Izraelu

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović boravio je 23-25. decembra 2017. godine u zvaničnoj poseti Državi Izrael. Tokom posete imao je odvojene sastanke sa ministrom nauke, tehnologije i svemira Ofirom Akunisom, generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Juvalom Rotemom, čelnim ljudima Izraelske agencije za inovacije, naučno-istraživačkog centra Volkani pri Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Univerziteta Bar-Ilan, kao i predstavnicima nekih od vodećih kompanija IT sektora. Ministar Popović posetio je i Memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, gde je položio venac. 

Na sastanku sa ministrom Akunisom dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija i digitalne ekonomije između dve zemlje, kao i formiranje međuvladinog komiteta za saradnju. Ovaj susret je obostrano ocenjen kao veoma značajan za dalji razvoj inovacione i naučno-tehnološke saradnje Srbije i Izraela. Seminar u "Jad Vašemu" za arhiviste i bibliotekare iz Srbije

U organizaciji Međunarodne škole pri Memorijalnom centru Holokausta „Jad Vašem“, 4. decembra je otvoren seminar za arhiviste i bibliotekare iz Srbije na kojem učestvuje 25 predstavnika najznačajnijih arhivskih i bibliotekarskih  institucija iz Srbije. Ovo je prvi seminar takve vrste organizovan u „Jad Vašemu“, što samo po sebi govori o visokom stepenu saradnje između relevantnih institucija u Srbiji i ovog memorijalnog centra. Fokusiran je na specifična pitanja vezana za arhivski i bibliotekarski rad u oblasti Holokausta i načinima korišćenja raspoložive dokumentacije za širenje znanja o Holokaustu.

Povodom početka seminara, učesnike su ispred domaćina pozdravili direktorka Odeljenja za Evropu Rišel Bad Kaplan, direktor za spoljne poslove i pomoćnik predsednika dr Josi Gevir, direktor biblioteka dr Robert Rozet i predstavnici Arhiva „Jad Vašema“. Ispred učesnika, govorio je Miško Stanišić, direktor „Terraforming“, NVO iz Srbije koja je bila angažovana na realizaciji ovog projekta. S naše strane, učesnicima se obratio ambasador Milutin Stanojević, koji je izrazio zahvalnost domaćinima na organizaciji seminara i istakao značaj saradnje u oblasti izučavanja Holokausta.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeleževanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 12. novembra 2017. godine, na groblju Komonvelta u Ramli održana je komemorativna ceremonija, u organizaciji britanske ambasade.

Ispred Ambasade Republike Srbije venac su položili ambasador Milutin Stanojević i izaslanik odbrane pk Predrag Kostić.Prijem povodom Jevrejske nove godine

Povodom Jevrejske nove godine, predsednik Države Izrael Ruven Rivlin ugostio je, na prijemu u Jerusalimu, predstavnike ovdašnjeg diplomatskog kora.

Tom prilikom ambasador Republike Srbije u Državi Izrael Milutin Stanojević imao je kraći susret i razgovor sa predsednikom. Republika Srbija ukinula vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Kraljevine Tajland

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupio je na snagu 8. septembra 2017. godine. Od ovog datuma, državljani obe zemlje, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez vize u trajanju do 90 dana od datuma ulaska.  Republika Srbija ukinula vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Republike Indonezije

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupio je na snagu 2. septembra 2017. godine. Od ovog datuma, državljani obe zemlje, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez vize u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.  Dan sećanja na prognane i stradale Srbe

Ambasada Republike Srbije u Državi Izrael obeležila je Dan sećanja na prognane i stradale Srbe održavanjem parastosa u Ruskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Petra i Svete Tabite u Tel Avivu (Jafa) 5. avgusta 2017. godine.Potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva prosvete Srbije i Jad Vašema

U prostorijama Memorijalnog centra „Jad Vašem“ u Jerusalimu 31. jula 2017. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i „Jad Vašema“.

Memorandum koji je prethodno potpisao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ispred „Jad Vašema“ potpisao je direktor Međunarodne škole dr Ejal Kaminka, a u prisustvu pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije dr Aleksandra Pajića. Potpisivanje memoranduma je plod višegodišnje uspešne saradnje ove dve institucije, pre svega kroz realizaciju seminara za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije o Holokaustu, koji se već deset godina u nizu organizuje u Međunarodnoj školi „Jad Vašema“. Seminar u „Jad Vašemu“ za nastavnike i prosvetne radnike iz Republike Srbije i Republike Srpske

U organizaciji Međunarodne škole pri Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu od 24. do 31. jula 2017.g. održan je seminar o Holokaustu za prosvetne radnike iz Republike Srbije i Republike Srpske. Ovo je jubilarni deseti po redu godišnji seminar za učesnike iz Srbije (šesti za učesnike iz Srpske), organizovan kao „Seminar for Serbian Speaking Teachers and Educators“.

Otpravnik poslova a.i. Dejan Blagojević prisustvovao je formalnom završetku seminara 31. jula kojom prilikom se u svom obraćanju zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji i višegodišnjoj uspešnoj saradnji. Ukazao je na značaj izučavanja Holokausta i čuvanja sećanja na njegove žrtve, kao i prenošenja znanja na naredna pokolenja u čemu prosvetni radnici imaju ključnu ulogu. Poseta ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina Državi Izrael

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin boravio je u zvaničnoj poseti Državi Izrael 24-25. jula 2017. godine, tokom koje se sastao sa ministrom odbrane Avigdorom Libermanom sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dve zemlje.

Tokom posete ministar Vulin sastao se i sa Teofilom III, patrijarhom Jerusalima i sve Palestine, a posetio je i Memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Jad Vašem, gde je položio venac. 8. Konferencija srpske medicinske dijaspore

http://www.sdm.rs/Međunarodni seminar o integralnom menadžmentu zaštite biljaka

Prošle nedelje, 6. aprila 2017, u Tel Avivu je održana završna ceremonija Međunarodnog seminara o integralnom menadžmentu zaštite biljaka.

Seminar je organizovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Izraela, Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju - MASHAV, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela, Centra za međunarodnu razvojnu saradnju u oblasti poljoprivrede i Istraživačke organizacije za poljoprivredu. 

Učesnici seminara su imali priliku da se sretnu sa stručnjacima iz date oblasti, posebno po pitanju zaštite bilja - integralnog menadžmenta zaštite, kao i da istraže, kroz konkretne projekte, mogućnosti za primenu izraelske tehnologije u našim uslovima.

Predstavnici iz Srbije - dr Sonja Tančić Živanov, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, dr Milan Brankov iz Instituta za kukuruz Zemun polje i Miloš Petrović, asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dobili su diplome-sertifikate o završenom kursu. U ime Ambasade, konzul dr Sonja Stoiljković je uručila diplome našim učesnicima.  Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen- obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.

Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.

Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Detaljnije informacije o konkursu možete pronaći na linku: SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆUIzbori za predsednika Republike Srbije - glasanje u inostranstvu

Obaveštavamo da su izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 2. april 2017. godine. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ukoliko se blagovremeno, tj. do 11. marta 2017. godine prijave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

Zahtev zа upis u jedinstveni birаčki spisаk podаtkа o tome dа će birаč glаsаti u inostrаnstvu (možete preuzeti ovde) obаvezno morа dа sаdrži sledeće podаtke: ime, prezime i ime jednog roditeljа birаčа; jedinstveni mаtični broj birаčа; opštinu, odnosno grаd i аdresu prebivаlištа birаčа u zemlji, kаo i podаtke o opštini, odnosno grаdu i аdresi borаvištа u inostrаnstvu premа kojoj će birаč glаsаti nа predstojećim izborimа.

Uz popunjen i potpisan zahtev potrebno je Ambasadi Republike Srbije u Izraelu – Tel Aviv, lično ili redovnom poštom na adresu Bodenheimer 10, 62008 Tel Aviv, na e-mail: srbambil@netvision.net.il ili na faks: +972 3604-94-56, dostaviti i kopiju važećeg pasoša R. Srbije, lične karte ili vozačke dozvole.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak (možete preuzeti ovde), istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Izraelu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio Izrael

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je, tokom svoje radne posete Izraelu 5.januara 2017.godine, sa najvišem zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova, sa ministrom za regionalnu saradnju Izraela Cahijem Hanegbijem i zamenikom ministra spoljnih poslova pri Kabinetu premijera Majklom Orenom.

Tom prilikom konstatovan je visok stepen prijateljstva dve zemlje i dva naroda, posebno potvrđen u najtežim momentima istorije. Ministar Dačić posebno je zahvalio za podršku i razumevanje Izraela po pitanju KiM, a izraelska strana potvrdila je čvrsto opredeljenje da ostane na toj poziciji. Sagovornici ministra Dačića su i ovom prilikom izrazili zahvalnost zbog usvajanja Zakona o restituciji žrtvama Holokausta u Srbiji i opredeljenje Srbije da okonča projekat izgradnje Memorijalnog centra Staro sajmište. 

Ova poseta, kako je zajednički konstatovano, predstavlja još jednu potvrdu veoma dobrih odnosa dve zemlje i sve boljeg međusobnog razumevanja po pitanjima od obostranog interesa. 

 

Tokom posete, ministar Dačić obišao je Memorijalni centar Holokausta Jad Jašem u Jerusalimu, gde je položio venac u Dvorani sećanja i poklonio se žrtvama stradalih u Jasenovcu. Posetio je i grob Šimona Peresa, bivšeg predsednika Izraela, gde je položio venac. Nastup ansambla za novu muziku „Gradilište“ u Tel Avivu

Ansambl za modernu muziku „Gradilište“ iz Beograda otvorio je, svojim nastupom 13.decembra 2016.godine, novu sezonu koncerata savremene muzike u dvorani Klermont Univerziteta Tel Aviv.

Pijanistkinja Neda Hofman, mecosopran Ana Radovanović, flautistkinja Marina Nenadović i violončelista Srđan Sretenović, izvodeći dela srpskih i izraelskih savremenih kompozitora, na virtuozan način predstavili su izraelskoj publici srpsku muzičku kulturu.

Koncertu su prisustvovali ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, izraelski kompozitori čija dela su izvođena, predstavnici Saveza kompozitora Izraela, kao i profesori i studenti Akademije Mehta-Buhman pri telavivskom univerzitetu.Gostovanje niške crkvene pevačke družine „Branko“ u Jerusalimu

Niška crkvena pevačka družina „Branko“ nastupila je 27.novembra 2016.g. u dvorani centra „Notr Dam“ u Jerusalimu. Ovaj koncert upriličen je na inicijativu predstavnika družine, a organizovan posredstvom Ambasade Republike Srbije u Izraelu, uz blagoslov i podršku srpskog patrijarha Irineja i patrijarha Jerusalima i sve Palestine Teofila III.

Veoma dobro posećenom koncertu, pored predstavnika ovdašnjeg diplomatskog kora, prisustvovali su i predstavnici Jerusalimske patrijaršije na čelu sa patrijarhom Teofilom III. 

Nakon nekoliko uvodnih, pozdravnih numera koje je izveo pravoslavni hor Crkve Svetog Jakova iz Jerusalima, hor „Branko“ je ovdašnjoj javnosti sjajnim nastupom na najbolji način predstavio srpsku duhovnu i svetovnu horsku muziku. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, novembar 2019. godine

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u nedelju 13. novembra 2019. godine održana je komemorativna ceremonija na groblju Komonvelta u Ramli, u blizini Tel Aviva. Na ovom groblju, kao ni u Izraelu, ne postoji poseban srpski vojni memorijal, a tradicionalna ceremonija sećanja na savezničke žrtve iz Prvog svetskog rata obavlja se u organizaciji britanske ambasade.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici izraelskih institucija i armije, izraelskih veterana i članovi ovdašnjeg diplomatskog i vojnog kora.

Ispred Ambasade Republike Srbije venac su položili ambasador Milutin Stanojević i izaslanik odbrane puk. Predrag Kostić.OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ") – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti1:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

Države sukcesori naglašavaju sledeće:

-          Usluga posredovanja u cilju otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodeljena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaključiti ugovor;

- Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavljene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavljanje ponuda.

-  Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavljanje posredovanja u cilju otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavljenu ponudu uključiti sledeće:

a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;

b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemljama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Njujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);

v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;

g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),

d) Garancija za valjano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valjano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),

đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.

e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavljanje posredničkih usluga;

ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i  odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlje u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

-  Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavljanja;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;-          Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavljaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj") preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25,

- Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlja minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

-  Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

- Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

- Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolje ponude/potencijalnim kupcem pre zaključenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

-  Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.    

Dokumentaciju neophodnu za prijavljivanje možete naći na sledećim linkovima:

Formular za prijavu
Garancija  formular B1
Garancija  formular B2
 


Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalja u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavljenoj proceduri za izbor ponuđača. 
2 Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥Sahrana Šimona Peresa

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je, 30. septembra u Jerusalimu, državnoj ceremoniji i državnoj sahrani 9. predsednika Države Izrael Šimona Peresa. U okviru predsedničke delegacije Republike Srbije, sahrani su prisustvovali i MIlutin Stanojević, ambasador u Izraelu i Ivan Mrkić, savetnik predsednika. PREPORUKE ZA PUTOVANJA

U slučaju namere da u predstojećem periodu putujete u Izrael, molimo da povedete računa o pogoršanoj bezbednosnoj situaciji koja se, od sredine septembra 2015.godine, manifestuje gotovo svakodnevnim nasilnim incidentima i terorističkim napadima. Zbog njihove učestalosti i rasprostranjenosti ne bi trebalo isključiti i mogućnost terorističkih napada u koje mogu biti uvučeni i strani turisti.

U tom smislu, savetujemo državljanima R.Srbije da ponovo razmotre odluku o putovanju u Izrael, a ukoliko ostanu pri tome, da prilikom boravka posebno obrate pažnju na bezbednost na mestima javnog okupljanja, a naročito u Starom gradu Jerusalima.

Našim građanima sugerišemo i da se redovno informišu o razvoju situacije u lokalnim medijima. Ambasada R.Srbije u Tel Avivu pažljivo prati razvoj i stoji na raspolaganju za sve raspoložive informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

Posebnu pažnju obratiti na bezbednost u slučaju potrebe putovanja na Zapadnu obalu, a putovanje u Gazu ne preporučujemo.

Takođe, više informacija možete dobiti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10533-izrael-konz?lang=cyrPredavanje ambasadora R. Srbije u Izraelu u Institutu "Šem Olam"

Nj. E. Milutin Stanojević, ambasador R. Srbije u Izraelu, održao je 1. avgusta o.g. predavanje u Institutu za Holokaust "Šem Olam." Tom prilikom imao je i duži razgovor sa direktorom Instituta Rabinom Avrahamom Krigerom. Inicijativa za sastanak i predavanje je rezultat veoma dobre saradnje Ambasade i ambasadora sa profesorom Gideonom Grajfom, glavnim istoričarem Instituta, bivšim dugogodišnjim istraživačem "Jad Vašema."

U predavanju o Holokaustu i genocidu, pred oko dvadesetak istaknutih članova Šem Olama, ambasador Milutin Stanojević je istakao povezanost i prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda koji potiču iz najtežih istorijskih momenata, te zajedničku odgovornost u suprotstavljanju pokušajima revizije i brisanja istorije i izjednačavanja zločinaca i žrtava.

Istom prilikom, Rabinu A. Krigeru uručena je poklon knjiga "Iz kolevke u Jasenovac." Seminar o Holokaustu u "Jad Vašemu" za prosvetne radnike iz Republike Srbije i Republike Srpske

U organizaciji Međunarodne škole pri Memorijalnom centru Holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, 24.jula 2016.g. otvoren je seminar o Holokaustu na kojem učestvuje grupa od osamnaest prosvetnih radnika iz Republike Srbije i jedanaest iz Republike Srpske. Ovo je deveti po redu godišnji seminar za učesnike iz Srbije (peti za učesnike iz Srpske), organizovan kao „Seminar for Serbian Speaking Тeachers аnd Еducators“ i realizovan, kada je reč o Srbiji, u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i "Jad Vašema".

U svom obraćanju ambasador Srbije Milutin Stanojević izrazio je zahvalnost domaćinima na organizaciji seminara i posebno istakao značaj saradnje u oblasti izučavanja i sećanja na Holokaust. U tom kontekstu, ukazao je na važnost uloge prosvetnih radnika u prenošenju znanja u oblasti izučavanja Holokausta, ali i korišćenja izraelskih iskustava kada je reč o sećanju na genocid počinjen nad srpskim narodom tokom II svetskog rata. Komemoracija posvećena Jasenovcu - doprinos organizaciji skupa

U organizaciji njujorškog "Jasenovac Research Institute" i uz podršku Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Ministarstva spoljnih poslova RS i organizacija Srba u rasejanju, 8. maja 2016. godine u Njujorku je održana 15. godišnja komemoracija posvećena Jasenovcu, na kojoj je među glavnim gostima učestvovao i istoričar iz Izraela, ekspert za Holokaust sa Instituta "Shem Olem" prof. dr Gideon Greif.

Zbog doprinosa organizaciji ovog skupa, a imajući u vidu značaj komemorativnog obeležavanja 75. godišnjice od uspostavljanja logora Jasenovac, na Svesrpskom saboru, održanom 3-4. juna ove godine u Cirihu, Udruženje srpskih privrednika Švajcarske je dodelilo plaketu u znak zahvalnosti Nj.E. Milutinu Stanojeviću, ambasadoru R. Srbije u Izraelu.Počinje primena odredaba Zakona o opštem upravnom postupku

Od 08. juna 2016.godine počinje primena odredaba članova 9,103. i 207. Zakona o opštem upravnom postupku, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija, zahvaljujući čemu zaposleni u upravama više neće od stranaka tražiti da im donose izvode iz matičnih knjiga, državljanstva itd. Od stranke će se, ubuduće, zahtevati samo dostavljanje podataka neophodnih radi njene identifikacije i dostava podataka o kojima se ne vodi službena evidencija u R.Srbiji.

Državni organ biće dužan da po službenoj dužnosti obavi uvid, pribavi i obradi podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje o nekom postupku. Ukoliko tu službenu evidenciju vodi neki drugi organ, onaj koji vodi postupak te podatke traži hitno, a kolege mu ih dostavljaju besplatno, osim ako izričito nije drugačije predviđeno.

Zakonom je izričito navedeno da podatke razmenjuju zaposleni iz baza podataka po službenoj dužnosti i besplatno, međutim, ukoliko građanin kod sebe ima na primer izvod iz matične knjige rođenih, moći će da ga priloži uz ostalu dokumentaciju, ako to izričito zatraži. Takođe, stranka može da izjavi da će pribaviti samo pojedine, a ne sve lične podatke, a tada i dalje ostaje obaveza organa da prikupi podatke koji nedostaju.   Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, maj 2016. godine

U Izraelu je tradicionalno obeležen Dan pobede nad fašizmom, održavanjem ceremonije u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem.

Tom prilikom vence su položili ambasador Republike Srbije u Izraelu Milutin Stanojević i pukovnik Predrag Kostić.Er Srbija i El AL zaključile Kod šer sporazum

Na svečanoj ceremoniji u prostorijama izraelskog međunarodnog aerodroma "Ben Gurion" 28.marta 2016.godine, generalni direktor Er Srbije Dane Kondić i izvršni direktor EL AL David Maimon, potpisali su Kod šer sporazum.

U svom obraćanju tom prilikom, ambasador Milutin Stanojević je uz čestitke i pozitivne ocene značaja zaključenog sporazuma - kako na poslovnom planu, tako i za same korisnike usluga dve kompanije - izneo uverenje da će ovaj korak doprineti i bližem povezivanju između ljudi dve zemlje, kao i unapređenju saradnje i odnosa Srbije i Izraela.Obaveštenje o upisu u birački spisak - glasanje u inostranstvu

O B A V E Š T E Nj E
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora, koji će se održati 24. aprila 2016. godine.

Prijava zа upis u jedinstveni birаčki spisаk podаtkа o tome dа će birаč glаsаti u inostrаnstvu (možete preuzeti ovde) obаvezno morа dа sаdrži sledeće podаtke: ime, prezime i ime jednog roditeljа birаčа; jedinstveni mаtični broj birаčа; opštinu, odnosno grаd i аdresu prebivаlištа birаčа u zemlji, kаo i podаtke o opštini, odnosno grаdu i аdresi borаvištа u inostrаnstvu premа kojoj će birаč glаsаti nа predstojećim izborimа. Uz popunjenu i potpisanu prijavu/zahtev potrebno je Ambasadi Republike Srbije u Izraelu – Tel Aviv, redovnom poštom ili na e-mail, dostaviti i kopiju važećeg pasoša R. Srbije, lične karte ili vozačke dozvole.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak (možete preuzeti ovde), istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Izraelu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

NAPOMENA:
Biračka mesta u inostranstvu se u principu otvaraju u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u slučaju Izraela znači da može biti otvoreno u prostorijama Ambasade, na dan izbora, 24. aprila. Osnovni uslov koji treba ispuniti da bi bilo otvoreno ovo glasačko mesto jeste da bude prijavljeno ne manje od 100 birača (i u skladu sa svakom pojedinačnom prijavom doneto odgovarajuće rešenje, o čemu se obaveštava birač) koji žele da ostvare svoje biračko pravo.

 

 

 Poseta Izraelske privredne asocijacije u Srbiji Izraelu

Privredna delegacija koju čine predstavnici Izraelske privredne asocijacije u Srbiji, na čelu sa predsednikom Jevrejske opštine Beograd, D. Bogunovićem, boravi u poseti Izraelu, radi pospešivanja poslovne saradnje dve zemlje.

Tokom posete, delegacija se sastala sa Nj.E. M. Stanojevićem, ambasadorom Srbije u Izraelu. 

  Bilateralne odbrambene konsultacije sa Državom Izrael

Bilateralne odbrambene konsultacije R. Srbije sa Državom Izrael održane su od 17-20. januara 2016. godine. Šef srpske delegacije je bio kapetan bojnog broda Milan Konjikovac.

Delegacija u sastavu kapetan Milan Konjikovac, pukovnik Predrag Kostić i potpukovnik Branko Mišić je 19. januara položila venac u Memorijalnom centru Jad Vašem, u znak sećanja na žrtve Holokausta.

 PREPORUKE ZA PUTOVANJA

U slučaju namere da u predstojećem periodu putujete u Izrael, molimo da povedete računa o pogoršanoj bezbednosnoj situaciji koja se, od sredine septembra 2015.godine, manifestuje gotovo svakodnevnim nasilnim incidentima i terorističkim napadima. Zbog njihove učestalosti i rasprostranjenosti ne bi trebalo isključiti i mogućnost terorističkih napada u koje mogu biti uvučeni i strani turisti.

U tom smislu, savetujemo državljanima R.Srbije da ponovo razmotre odluku o putovanju u Izrael, a ukoliko ostanu pri tome, da prilikom boravka posebno obrate pažnju na bezbednost na mestima javnog okupljanja, a naročito u Starom gradu Jerusalima.

Našim građanima sugerišemo i da se redovno informišu o razvoju situacije u lokalnim medijima. Ambasada R.Srbije u Tel Avivu pažljivo prati razvoj i stoji na raspolaganju za sve raspoložive informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

Posebnu pažnju obratiti na bezbednost u slučaju potrebe putovanja na Zapadnu obalu, a putovanje u Gazu ne preporučujemo.

Takođe, više informacija možete dobiti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10533-izrael-konz?lang=cyrIzložba radova Ljiljane Bursać u Ein Hodu

U subotu 5.decembra 2015. godine u muzeju "Janko-dada" u umetničkoj koloniji/selu Ein Hod u bliyini Haife, u prisustvu predstavnika umetničkog i javnog života Izraela, svečano je otvorena izložba radova naše akademske slikarke Ljiljane Bursać.

Izložba je otvorena za posetioce do 15.februara 2016. godine. 

Za više informacija posetite http://www.jancodada.co.il/?page_id=1820&lang=enObeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, shodno praksi, u organizaciji britanske ambasade u Tel Avivu 8.novembra 2015.g, održana je komemorativna ceremonija na vojnom groblju u Ramli, u blizini Tel Aviva. Na ovom groblju, kao ni u Izraelu, ne postoji poseban srpski vojni memroijal, a tradicionalna ceremonija sećanja na žrtve obavlja se poslednje nedelje uoči 11.novembra. Komemorativnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici izraelskih institucija i vojske, izraelski vojni veterani i članovi ovdašnjeg diplomatskog i vojnog kora.

Ispred Ambasade Republike Srbije venac su položili ambasador Milutin Stanojević i izaslanik odbrane pk Predrag Kostić. POGORŠANA BEZBEDNOSNA SITUACIJA U IZRAELU I NA ZAPADNOJ OBALI

 

Od sredine septembra o.g, došlo je do pogoršanja bezbednosne situacije u Izraelu, posebno u Starom gradu Jerusalima, gde se nalaze najposećenije turističke lokacije. Ovakvo stanje praćeno je nasilnim incidentima, a ne bi trebalo isključiti i mogućnost terorističkih napada, u koje mogu biti uvučeni strani turisti.

U tom smislu, državljanima Republike Srbije se preporučuje da izbegavaju putovanje u Izrael i na Zapadnu obalu, a u slučaju da ostanu pri odluci da putuju, da izbegavaju mesta javnih okupljanja. Takođe, neophodno je da se redovno informišu o razvoju situacije u lokalnim medijima.

Ambasada Republike Srbije u Tel Avivu pažljivo prati situaciju i stoji na raspolaganju državljanima Srbije koji borave ili planiraju dolazak u Izrael za sve raspoložive informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.  Poklon Instituta za umetnost Holokausta u znak sećanja na Srbe pravednike


Ambasadu su 27. oktobra 2015. godine posetili umetnik Jozef J. Šerman i njegov saradnik B. Rizel, ispred Instituta za umetnost Holokausta (The Holocaust Art Institute), kako bi uručili poklon-slike u znak zahvalnosti za hrabrost Srba pravednika koji su pomagali Jevrejima tokom Drugog svetskog rata. J. Šerman je amaterski slikar jevrejskog porekla, pripadnik ultra-ortodoksne jevrejske zajednice, koji je odrastao u SAD gde je završio studije marketinga.

Amb. M. Stanojević se srdačno zahvalio na gestu J. Šermana i podsetio na dugu tradiciju prijateljskih odnosa srpskog i jevrejskog naroda, posebno ukazujući na solidarnost u teškim trenucima stradanja dva naroda tokom Drugog svetskog rata. Izrazio je uverenje da će naši narodi i ubuduće, baš kao i tokom istorije, razvijati bliske prijateljske veze.Sastanak Rotary kluba Kfar Saba

U nedelju, 11. oktobra, održan je sastanak Rotary kluba Kfar Saba, kome su pored članova prisustvovali predstavnici Gradske uprave Kfar Saba i Rotary Izrael, kao i ambasador Milutin Stanojevic sa suprugom Svetlanom.

Klub je do sada u više navrata prikupljao donacije za Srbiju. Ovog puta sastanak je posvećen pomoći koju je Klub uputio školi za obrazovanje dece sa posebnim potrebama "Milan Petrović" u Novom Sadu.

 

 Poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS Izraelu

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine R. Srbije koju su, pored predstavnika Ministarstva, činili i predstavnici Međunarodne menadžment grupe za podršku projektima (IMG), boravila je u radnoj poseti Izraelu od 11-16. oktobra. Poseta je realizovana u vreme održavanja Svetske konferencije o upravljanju vodama - WATEC, koja okuplja veliki broj izlagača - kompanija iz oblasti vodnih resursa.Učešće srpskih predstavnica na Međunarodnom takmičenju vokalnih umetnika u Jerusalimu

 

U Jerusalimu je 28. jula otvoreno Međunarodno takmičenje vokalnih umetnika, na kome, pored članova Milanske skale, Berlinske, Metropolitan i Izraelske opere, učestvuju i predstavnice Beogradske opere - direktor Jelena Vlahović i primadona Jasmina Trumbetaš.

Manifestacija je otvorena gala koncertom u sali "Žerar Behar" u Jerusalimu, na kome je posebno bio zapažen nastup Jasmine Trumbetaš. Koncertu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i dijaspore, a posebna zahvalnost je izražena Josefu Žambokiju, uglednom predstavniku Udruženja Jevreja iz bivše SFRJ i Ambasadi Srbije u Izraelu koja je pomogla u organizaciji koncerta.

 Sporazum o ukidanju viza između Republike Srbije i Republike Moldavije

Ambasada Republike Srbije u Izraelu vas obaveštava da će Sporazum o ukidanju viza između Republike Srbije i Republike Moldavije, koji je potpisan 23. decembra 2014. godine, stupiti na snagu 6. avgusta 2015. godine.

U skladu sa pomenutim sporazumom, građanima obe zemlje, sa važećim pasošima, nije potrebna viza za ulazak na teritoriju druge zemlje iz sporazuma (i boravak do 90 dana).Seminar za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije i Republike Srpske u "Jad Vašemu"

U "Jad Vašemu" je danas počeo seminar o Holokaustu za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Međunarodne škole za izučavanje Holokausta pri Memorijalnom centru "Jad Vašem." Ovo je osmi po redu seminar, na kome će učešće uzeti 18 prosvetnih radnika iz Srbije i sličan broj učesnika iz R. Srpske.

 

 

Prisutnima se na otvaranju obratio ambasador R. Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, koji je ukazao na važnost sećanja na Holokaust, uz isticanje uloge prosvetnih radnika u prenošenju znanja u ovoj oblasti.

 "Pošta Srbije" - usluga prenosa novca

Javno preduzeće "Pošta Srbije" je do sada potpisalo sporazume sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine, Belorusije i Crne Gore.

Informacije o usluzi prenosa novca su sledeće:

- iz navedenih zemalja, novac se u Republiku Srbiju može poslati preko mreže pošta. Više informacija se može naći na sajtovima poštanskih uprava tih zemalja

- novac se u Republici Srbiji može podići u više od 1200 pošta na teritoriji cele zemlje. Link ka spisku pošta, koji sadrži adresu i radno vreme pošta je: http://www.posta.rd/dokumenta/lat/posalji/ovlascenje-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf

- za isplatu je potreban samo važeći lični dokument a nije potrebno popunjavanje obrazaca

- isplata novca u Republici Srbiji se vrši u dinarima, po kursu koji je objavljen na sajtu JP "Pošta Srbije"

- slanje novca plaća pošiljalac, ne postoji obaveza otvaranja računa u banci, ni za pošiljaoca ni za primaoca

- u nastavku dajemo link ka sajtu JP "Pošta Srbije", deo na engleskom jeziku u komke se nalaze Opšti uslovi za vršenje usluga:

http:/www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uputnica-asp

- za slanje novca iz Republike Srbije u navedene zemlje cena je izuzetno povoljna.

U toku su pregovori sa Poštom Republike Srpske, Hrvatske, Portugala i UAE o uspostavljanju sistema prenosa novca.

Za sve dodatne informacije i sugestije možete se obratiti na telefon: 3644-745 ili elektronskom poštom: novcano@ptt.rs.

 Formiranje Parlamentarne grupe izraelsko-srpskog prijateljstva

U Knesetu je juče formirana Parlamentarna grupa izraelsko-srpskog prijateljstva, koju čine novi članovi izraelskog parlamenta. Za šefa Grupe je izabran bivši ministar inostranih poslova Izraela, gospodin Avigdor Liberman.

Ambasador Milutin Stanojević se obratio članovima Grupe i pozdravio njeno formiranje, naglašavajući da će ova inicijativa još više produbiti interparlamentarnu saradnju i odnose dve prijateljske zemlje.Poseta direktora centra "Simon Vizental" Srbiji

Direktor centra "Simon Vizental" iz Izraela Efraim Zurof, u svojstvu stručnog saradnika Komisije za izgradnju Memorijalnog kompleksa "Staro sajmište" u Beogradu, posetio je Srbiju 13. jula 2015. godine, gde je na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsednikom Vlade i MSP Ivicom Dačićem i drugim predstavnicima R.Srbije.

Predsednik Nikolić je istakao značaj ovog projekta i ukazao da će on biti sproveden u delo, jer je potrebno da Srbija ima i jedan centar koji će podsećati na sve srpske žrtve i stradanja.

MSP Dačić istakao je da je važno da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije Holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije.

Zurof se zahvalio na podršci ovom projektu i izrazio želju da se "Staro sajmište" stavi na mapu spomenika koje svako ko dođe u Srbiju mora da poseti.Poseta privredne delegacije Izraelu

U cilju realizacije projekata u oblasti poljoprivrede, privredna delegacije iz Vojvodine je tokom prvog dana trodnevnog boravka u Izraelu (od 15-18. juna), posetila nekoliko izraelskih institucija - Institut za izvoz Izraela, Asocijaciju industrije kibuca i Volcani naučno-istraživački centar, gde su održane prezentacije i diskusije na temu primene najnovijih tehnologija u poljoprivredi.

Privrednu delegaciju je ispred Ambasade Srbije u Izraelu pozdravio ambasador Milutin Stanojevic.

 

 Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije za izbor honorarnih nastavnika u inostranstvuObаveštenje o usluzi Pošte Srbije - prenos novcа sа inostrаnstvom

Obаveštаvаmo dа je Poštа Srbije uvelа uslugu prenosа novcа sа inostrаnstvom nа osnovu zаključenih ugovorа sа poštаnskim uprаvаmа Frаncuske, Rusije, Ukrаjine i Belorusije, koristeći softver Svetskog poštаnskog sаvezа. 

Uslugа je nаmenjenа svim grаđаnimа koji žive ili su nа privremenom rаdu u inostrаnstvu, а koji žele dа pošаlju novаc u Srbiju. 

Prednosti nаvedene usluge su: 

- mаksimаlnа dostupnost, u više od 1200 poštа, čime je pokrivenа celа teritorijа držаve, 

- cenovnа pristupаčnost, pri čemu nаknаdu prilikom slаnjа plаćа isključivo pošiljаlаc, 

- jednostаvnost slаnjа i prijemа novcа - bez dodаtne dokumentаcije sаmo uz vаžeći lični identifikаcioni dokument i bez obаveze otvаrаnjа rаčunа u bаnci, 

- efikаsnost - novаc je dostupаn zа isplаtu po prаvilu istog dаnа, а nаjkаsnije u roku od 2 rаdnа dаnа, u zаvisnosti od zemlje i 

- sigurаn prenos putem zаštićene mreže Svetskog poštаnskog sаvezа (www.upu.int). 

Poštа će nа ovаj nаčin uskoro omogućiti povezivаnje i sа drugim držаvаmа, i to nаjpre sа: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvаtskom i Portugаlom. Globalni forum o borbi protiv antisemitizma

U Jerusalimu je od 12. do 14. maja 2015. godine održan 5. Globalni forum o borbi protiv antisemitizma, na kome je učešće uzelo preko 1.000 gostiju iz oko 80 zemalja.

Među učesnicima foruma bili su i ambasador R.Srbije u Izraelu Milutin Stanojević i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, kao i saradnica Odbora za Jasenovac SPC Ivana Bartulović. Konferencija o životnoj sredini i zdravlju, održana u Haifi

U Haifi je od 28-30. aprila održana Konferencija o životnoj sredini i zdravlju, u organizaciji Vlade Izraela i Svetske zdravstvene organizacije. Našu delegaciju je predvodio ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, a članovi delegacije su bili: Biljana Filipović, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, mr Branislava Matić Savićević, iz Instituta za javno zdravlje Srbije i dr Petar Bulat, profesor i prodekan Medicinskog fakulteta. Tokom konferencije zapažena istupanja us imali ambasador Milutin Stanojević, kao i Biljana Filipović, u svojstvu nacionalnog koordinatora u Međunarodnoj radnoj grupi Svetske zdravstvene organizacije.Promocija Srbije na izložbi u Kfarsabi

U okviru izložbe "Putovanje po svetu i duši" koja je otvorena u poslovno-komercijalnom centru u Kfarsabi (grad blizu Tel Aviva), predstavljena je i Republika Srbija. Deo izložbe čini video-promocija Srbije, odnosno promotivni materijal Turističke organizacije Srbije, koji će tokom naredna tri meseca trajanja izložbe biti prezentovan posetiocima putem video-bima u centralnom delu prostora. Otvaranju izložbe, 24. aprila, prisustvovao je ambasador Milutin Stanojević.Prenos Blagodatnog ognja u Srbiju

Delegacija Srpske pravoslavne crkve predvođena episkopom slavonskim Jovanom boravila je u Izraelu 10-11. aprila 2015. godine u cilju prenosa Blagodatnog ognja u Srbiju. 

Delegacija je 10.aprila primljena u Jerusalimskoj patrijaršiji, gde je dobila blagoslov od patrijarha Teofila III.

Narednog dana (11. aprila) prisustvovala je službi u Hramu Vaskrsenja Hristovog, gde je primila oganj, nakon čega je otputovala za Beograd. 

Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da jedna zvanična delegacija donese Blagodatni oganj u Srbiju. Aktivnost je dobila blagoslov tri patrijaršije: srpske, ruske i jerusalimske, a realizovana je uz pomoć ruske crkve.  Otvorena Nedelja srpskog filma u Izraelu

U Tel Avivu je 2. marta o.g. otvorena Nedelja srpskog filma, projekcijom debitantskog ostvarenja rediteljske Mine Đukić “Neposlušni”. Svečanom otvaranju i projekciji u Telavivskoj kinoteci prisustvovali su istaknuti predstavnici izraelskog javnog života, diplomatskog kora, predstavnici dijaspore i jevrejske zajednice poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, kulturni poslenici i novinari.

Festival je otvorio ambasador Milutin Stanojević, koji je tom prilikom istakao prijateljske odnose i dobru saradnju Srbije i Izraela na svim poljima, ukazavši da manifestacije ove prirode prenose duh i kulturu jednog naroda na drugi, doprinoseći boljem međusobnom razumevanju i razvoju ukupnih odnosa dve zemlje. Goste su pozdravili i direktor Telavivske kinoteke g.Alon Garbuz i gošća iz Srbije rediteljka Mina Đukić, koja je nakon prikazivanja njenog filma odgovarala na brojna pitanja publike. 

Tokom narednih dana, izraelska publika u tri najveća grada: Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi imaće priliku da se upozna sa najnovijim ostvarenjima srpske kinematografije. Pored filma “Neposlušni”, u okviru Nedelje srpskog filma biće prikazani igrani filmovi “Montevideo vidimo se”, “Spomenik Majkl Džeksonu”, “Ničije dete” i “Top je bio vreo”, kao i dokumentarni film “Rabbitland”.  

                                                       PROGRAM NEDELJE SRPSKOG FILMA

  TEL AVIV JESRUSALIM HAIFA
NEPOSLUŠNI ponedeljak 02/03 u 21.00   utorak 03/03 u 20.30      četvrtak 05/03 u 19.00      
MONTEVIDEO BOG TE VIDEO utorak 03/03 u 18.00 subota 07/03 u 18.30 ponedeljak 09/03 u 20.30
SPOMENIK MAJKL DŽEKSONU + RABBITLAND sreda 04/03 u 20.00 četvrtak 05/03 u 19.00 subota 07/03 u 19.00
NIČIJE DETE četvrtak 05/03 u 19.00 sreda 11/03 u 18.00 utorak 10/03 u 19.00
TOP JE BIO VRUĆ subota 07/03 u 21.00 utorak 10/03 u 18.00 nedelja 08/03 u 21.00

 Nedelja srpskog filma u Izraelu 2015. godine

Ambasada Republike Srbije u Izraelu, Filmski centar Srbije i Društvo izraelsko-srpskog prijateljstva, u saradnji sa kinotekama u Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi, imaju čast da vas pozovu na Nedelju srpskog filma u Izraelu, od 2-11. marta 2015. godine.

 Saradnja revizorskih institucija Srbije i Izraela

Delegacija Državne revizorske institucije Srbije, na čelu sa generalnim državnim revizorom Radoslavom Sretenovićem boravila je u studijskoj poseti Izraelu od 17. do 20. februara 2015. godine. Ova poseta, finansirana u okviru programa UNDP, obostrano je ocenjena kao veoma korisna i sadržajna, a imajući u vidu planiranu uzvratnu posetu predstavnika izraelske revizorske institucije Srbiji, predstavlja početak uspostavljanja bliže saradnje revizorskih institucija i još jednu potvrdu odličnih bilateralni odnosa dve zemlje na svim poljima.

Prvog dana posete u Jerusalimu je organizovan radni ručak čiji je domaćin bio državni revizor i ombudsman Izraela Jozef Šapira, a na kome je bio i ambasador Milutin Stanojević sa suprugom.  Učešće Srbije na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu

U Tel Avivu je 10.februara 2015.g. otvoren 21. Međunarodni sajam turizma, uz učešće izlagača iz preko trideset zemalja širom sveta. 

Štand sa turističkom ponudom Srbije, koja svake godine sa uspehom učestvuje na sajmu, pobudio je veliko interesovanje posetilaca. Turistička saradnja Srbije i Izraela beleži uzlazni trend, o čemu najbolje svedoči i višestruko povećanje broja izraelskih turista koji su u 2014.g. posetili Srbiju. Projekat izgradnje Memorijala „Staro sajmište“

Tokom boravka u Izraelu, episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), u svojstvu predsednika Komisije za izgradnju Memorijalnog kompleksa „Staro sajmište“ u Beogradu, sastao se 5. februara o.g. sa Avnerom Šalevim, predsednikom Memorijalnog centra posvećenog žrtvama Holokausta „Jad vašem“ u Jerusalimu. Na sastanku, u kome je učestvovao i ambasador Milutin Stanojević, razmatrane su mogućnosti za uspostavljanje saradnje na izradi idejnog rešenja, ali i sama realizacija projekta izgradnje memorijala u Beogradu, pre svega radi ispunjavanja međunarodnih normi i standarda kako bi naš memorijal bio uvršten u svetsku zajednicu memorijala.

Episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), tokom boravka u Izraelu, posetio je i Ambasadu RS u Tel Avivu, gde je sa ambasadorom Milutinom Stanojevićem razgovarao o daljim koracima na realizaciji projekta „Staro sajmište“.  Međunarodna radionica o inovativnom preduzetništvu

Međunarodna radionica pod nazivom „Inovativno preduzetništvo – od ideje do osnivanja firme“ realizovana je u Centru za obuku Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (MASHAV) Ministarstva spoljnih poslova Izraela u Haifi. Po oceni organizatora ovo je bila jedna od najuspešnijih radionica u prethodnom periodu, na kojoj su učesnici iz preko dvadeset zemalja širom sveta imali priliku da se upoznaju sa inovativnim rešenjima iz ove oblasti iz izraelske prakse, ali i da razmene lična iskustva i ideje.

Na svečanoj ceremoniji povodom okončanja radionice održanoj u Haifi 29. januara 2015. godine, savetnik u Ambasadi RS Dejan Blagojević uručio je završni sertifikat predstavniku Srbije Draganu Stankoviću, koordinatoru za međunarodnu saradnju u Opštini Valjevo.     Samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

U Beogradu je 16. decembra 2014. godine održan Treći samit premijera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, na kome su pored premijera Kine i domaćina Srbije, učestvovali i premijeri Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije i potpredsednici vlada Bugarske, Hrvatske i Poljske. Učesnici samita razmatrali su mogućnosti unapređenja, pre svega ekonomskih odnosa sa Kinom, ali i međusobnih odnosa, naročito u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike, nauke i turizma, a potpisano je i više multilateralnih i bilateralnih sporazuma.

Tokom samita održan je bilateralni sastanak vlada Srbije i Kine, u okviru kojeg su dve zemlje potpisale više sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji iz raznih oblasti, od najsavremenijih tehnologija i telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza proizvoda srpske prehrambene industrije u Kinu.

Srbija i Mađarska potpisale su sporazum o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa, koji su deo dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd-Budimpešta.     Međunarodni seminar o proizvodnji povrća u zaštićenom okruženju

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog seminara o proizvodnji povrća u zaštićenom okruženju je održana 9. decembra u Tel Avivu.

Seminar je organizovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Izraela, Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju - MASHAV, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela, Centra za međunarodnu razvojnu saradnju u oblasti poljoprivrede i Istraživačke organizacije za poljoprivredu. Seminar je održan u Poljoprivrednom kompleksu Volcani, u Rishon Le Zionu.

Učesnici seminara su imali priliku da se sretnu sa stručnjacima iz oblasti, posebno po pitanju proizvodnje povrća. Predstavnici iz Srbije, Đorđe Moravčević, profesor Poljoprivrednog fakulteta i Dario Danojević, istraživač Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dobili su diplome - sertifikate o završenom seminaru. U ime Ambasade, konzul Sonja Stoiljković je uručila diplome našim učesnicima. 

 Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Izraelu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je tokom dvodnevne posete Izraelu, 1. i 2. decembra, razgovarao sa najznačajnijim predstavnicima izraelskog političkog i ekonomskog vrha. 

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je istakao da je ovo istorijska poseta kojom je pokazano prijateljstvo sa narodom Izraela. Premijer Aleksandar Vučić je tom prilikom naglasio da je pored istorijske povezanosti, ova poseta i investicija u budućnost - u buduću saradnju Srbije i Izraela u svim oblastima, uključujući politiku, ekonomiju ali i zajedničke bezbednosne izazove. 

Tokom razgovora sa MIP Izraela Avigdorom Libermanom, premijer Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Izraela očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje. Obostrano je izraženo interesovanje za dalje unapređivanje političke i posebno ekonomske saradnje dve zemlje.

Premijer Vučić se tokom dvodnevne posete sastao i sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom, kao i sa bivšim predsednikom Šimonom Peresom. Prvog dana posete, u prepodnevnim časovima, premijer je posetio memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Jad Vašem, gde je položio venac.

 

 MSP Republike Srbije Ivica Dačić uputio pismo saučešća izraelskom MIP povodom napada na sinagogu u Jerusalimu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uputio je pismo saučešća ministru spoljnih poslova Države Izrael Avigdoru Libermanu povodom napada na sinagogu u Jerusalimu.

U pismu se ističe da je sa dubokom zabrinutošću primljena vest o napadu u kome je pet osoba izgubilo život, kao i osuda ovog terorističkog čina.

Navodi se i da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ovaj zločin posmatra kao akt koji ugrožava mogućnosti za obnavljanje mirovnog procesa, uz apel da se učini sve kako bi se sprečila nova spirala nasilja i eskalacija sukoba u Izraelu. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u organizaciji britanske ambasade u Tel Avivu, u nedelju, 9. novembra održana je komemorativna ceremonija na Vojnom groblju u Ramli (mesto u blizini Tel Aviva). Na ovom groblju, kao ni u Izraelu, ne postoji poseban srpski vojni memorijal, a tradicionalna ceremonija sećanja na žrtve obavlja se poslednje nedelje uoči 11. novembra.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici izraelskih institucija i armije, kao i izraelskih veterana i članovi ovdašnjeg diplomatskog i vojnog kora. Ispred Ambasade Republike Srbije venac je položio ambasador Milutin Stanojević.Promene u viznom režimu Republike Srbije

Počev od 8. novembra 2014. godine, strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava (osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama) moći će da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji do 90 dana u periodu od šest meseci, ukoliko poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, kao i ukoliko imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.      Održavanje 20. Međunarodnog takmičenja u karikaturama

Ove godine se slavi 20 godina postojanja Međunarodnog takmičenja u karikaturama u Haifi. Tema ovogodišnjeg takmičenja je bila "Dete u porodici i društvu." Ukupno 492 karikaturista iz 64 zemlje je uzelo učešće u takmičenju. Dvoje učesnika iz Srbije je osvojilo specijalne nagrade, Miro Stefanović i Slobodan Obradović. Ambasada čestita našim učesnicima na ovoj nagradi.

Istom prilikom Njegova ekselencija ambasador Milutin Stanojević je dobio zahvalnicu na promociji 20. Međunarodnog takmičenja u karikaturama.Promocija knjige "Pakao zvani Jasenovac"

U Obrazovnom centru o holokaustu, pri Yad Vashem-u, 22. septembra 2014. godine je održana promocija knjige Ervina Milera "Pakao zvani Jasenovac."

Autor je u logor u Jasenovcu odveden sa 17 godina. Potresna priča koja nudi pregršt detalja iz sećanja pisca pre rata, a onda i tokom ratnih dešavanja i samog boravka u logoru, data je kroz prizmu odrasle osobe koja je nakon četrdeset godina donela odluku da isprica svoju priču (zapisi iz knjige su nastali 80-ih godina prošlog veka). 

Promociji su prisustvovali uvaženi gosti: prof. Rafael Vago, Raul Teitelbaum, Mirjam Rajner, Iael Nidam- Orvieto i Alexander Korb, koji su dali osvrt na dešavanja u logoru tokom Drugog svetskog rata, kao i predstavnici pojedinih ambasada u Izraelu, među kojima i Sonja Stoiljković iz Ambasade R. Srbije.


 

 Start Tel Aviv

U nedelju, 14. septembra, startovao je Start Tel Aviv! Pobednici iz 16 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, sastali su se na krovu zgrade opštine Tel Aviv. Start Tel Aviv je međunarodno takmičenje za kreatore startup projekata iz 16 zemalja sveta, koji su se takmičili za petodnevno iskustvo iz ove oblasti u Tel Avivu.

Čestitke našim predstavnicima Nikoli Mitiću i Neveni Jovanović, iz Cofa games.Radionica na temu ekonomskog jačanja žena

Radionica na temu ekonomskog jačanja žena je otvorena u okviru Gold Meir Mount Carmel Training Instituta, 25. avgusta o.g. u saradnji sa Kancelarijom UN Žene za Istočnu i Južnu Afriku.

Predstavnici pretežno afričkih, azijskih i balkanskih zemalja, imali su iskustvo upoznavanja Izraela u najboljem svetlu. Kroz dvonedeljni seminar prisustvovali su predavanjima cenjenih stručnjaka iz celog sveta. Ali, prave uspomene su nastale kroz stvaranje prijateljskih veza među ovim mladim i uspešnim ženama.

Svečana ceremonija zatvaranja je održana u Institutu, 11. septembra i predstavnica Ambasade Srbije u Izraelu je imala priliku da čestita Maši Mitrović, iz Regionalne razvojne agencije Bačka i Jovani Ružičić, iz Centra za mame, na značajnom uspehu i dragocenom iskustvu.Ministar Dačić sastao se sa zamenicom ministra unutrašnjih poslova Izraela Fainom Kiršenbaum

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 12. septembra zamenicu ministra unutrašnjih poslova Izraela Fainu Kiršenbaum, koja boravi u radnoj poseti Republici Srbiji.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima Republike Srbije i Izraela. Tokom susreta, razmatrana su i pitanja bilateralnih odnosa, posebno, privredne i investicione saradnje, sa osvrtom na mogućnost unapređenja u domenu poljoprivrede, turizma i naučno-prosvetne saradnje.  Prethodno su Kiršenbaum i izraelska delegacija održali radni sastanak sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Republike Srbije, ambasadorom Draganom Momčilovićem.Bezbednosna situacija u Izraelu - preporuke za građane Republike Srbije

Mole se državljani Republike Srbije koji žive na teritoriji Izraela da se striktno pridržavaju uputstava izraelske Komande za odbranu zemlje (Home Front Command) o postupanju u slučaju raketnog napada nakon oglašavanja sirene za vazdušnu opasnost, čija će se obaveštenja i instrukcije blagovremeno distribuirati posredstvom lokalnih medija. Informacije o postupanju mogu se naći i na sajtu Komande – www.oref.org.il


Sugerišemo državljanima koji privremeno borave u Izraelu da se ne kreću u zoni od 50 kilometara udaljenosti od pojasa Gaze (zone oko gradova Šderota, Aškelona, Ber Ševe i Ašdoda), kao i da izbegavaju mesta u kojima postoji opasnost od uličnih sukoba. Postoji veći rizik od izbijanja uličnih nemira u mestima u Izraelu sa većim procentom arapskog stanovništva, zbog čega se takođe sugeriše izbegavanje kretanja u ovim oblastima. Posebno su učestali protesti u Jerusalimu, pre svega Istočnom, uključujući i Stari grad.


Ambasada Republike Srbije u Tel Avivu stoji na raspolaganju građanima Srbije koji borave ili planiraju dolazak u Izrael za sve raspoložive informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.UPUTSTVO ZA POSTUPANJE U SLUČAJU RAKETNOG NAPADA

AKO STE U ZGRADI:

Pođite odmah ka skloništu („Mamad“) i zatvorite za sobom čelična vrata.
Ukoliko nemate sklonište u svojoj zgradi, sklonite se u prostoriju najdalju od pravca iz kog se kreće projektil i koja nema spoljne zidove, prozore ili druge otvore. Ukoliko takva soba ne postoji, uputite se ka stepeništu u unutrašnjosti zgrade u delu gde ne postoje prozori. Stanovnici viših spratova treba da siđu ispod nivoa četvrtog sprata, a ukoliko za to nema vremena, minimum dva do tri sprata niže.
U bezbednom prostoru sedite na pod, ispod zamišljene linije prozora.

AKO STE NAPOLJU

U NASELJENOM MESTU: Uputite se ka najbližoj zgradi i pratite gorenavedena uputstva.

NA OTVORENOM PROSTORU: Lezite na zemlju licem prema tlu i zaštitite glavu rukama.

AKO STE U VOZILU:

U NASELJENOM MESTU: Pažljivo zaustavite auto sa strane, izađite iz vozila i brzo krenite ka najbližem objektu ili skloništu.

NA OTVORENOM PROSTORU: Pažljivo zaustaviti vozilo sa strane, izađite iz vozila, lezite na zemlju licem prema tlu i zaštite glavu rukama.


NAKON 10 MINUTA MOŽETE DA NAPUSTITE BEZBEDNI PROSTOR OSIM AKO NIJE DRUGAČIJE REČENO.Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom ubistva trojice izraelskih građana na Zapadnoj obali

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava svoje najdublje saosećanje sa porodicama i prijateljima Naftali Frankela, Gilada Šaara i Ejala Jifraha. Građani Srbije dele zabrinutost i bol građana Izraela povodom mučkog ubistva ovih tinejdžera.

Izražavamo nadu da će počinioci ovog gnusnog zločina biti otkriveni i privedeni licu pravde.

Ministarstvo apeluje na sve aktere u Izraelu i Palestini da ulože maksimum napora i ispolje potrebnu uzdržanost kako ova tragedija ne bi dodatno destabilizovala Bliski istok. 

 

Beograd, 2. jul 2014. godineUčešće plivačkog tima Srbije na 20. Mediteranskom kupu u Izraelu (COMEN)

Na Institutu "Vingejt" u Nataniji u Izraelu 28-29. juna 2014. godine održan je 20. Mediteranski kup u plivanju. Srbiju je na kupu predstavljalo 9 takmičara koji su u konkurenciji predstavnika 18 zemalja napravili zapaženi uspeh osvojivši više medalja. Najuspešniji učesnik kupa, sa osvojene četiri zlatne medalje, je naša takmičarka Anja Crevar. Takmičenju je prisustvovao i ambasador R. Srbije u Tel Avivu Milutin Stanojević koji je na molbu organizatora uručio medalje pobednicima u dve discipline.    Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje otmicu izraelskih državljana

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Beograd
Ponedeljak, 23. jun 2014. godine

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje otmicu trojice izraelskih tinejdzera na Zapadnoj Obali.

Smatramo da ovakvi postupci ozbiljno narušavaju pokušaje da se obnove mirovni pregovori, koji su jedini put do kompromisnog rešenja, odnosno postavljanja temelja za miran suživot na Bliskom istoku.

Republika Srbija poziva sve strane da usmere napore ka zaštiti civila, smanjivanju tenzija i sprečavanju eskalacije krize.Doniranje putem sms poruka

Donacije slanjem sms poruka na broj 1003 mogu se realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobline telefonije u Srbiji. Informacije o poplavama

Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbijezbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-020

Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe,dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.

Uputstva za uplatu sredstava iz inostranstva - floodrelief.gov.rs
Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde.

Uputstva za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, koji možete naći ovde, kako bi isti overili pre puta za RS.

* * *

Dostava humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske

Za dopremanje humanitarnih pošiljki iz zemalja EU kroz RH preporučuje se korišćenje carinskog prelaza Bajakovo, koji je 24 časa dnevno otvoren za promet svih roba i na kojem rade sve granične inspekcijske službe.

Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji odašiljanja ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na granici EU.

Za robu u vrednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podneti u svakoj izlaznoj graničnoj carinskoj kancelariji.

OPŠTE INFORMACIJE za lakše slanje humanitarnih pošiljki:

1. Za pošiljke koje šalju humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako deklaraciju podnose na nekoj carinskoj kancelariji u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
  • humanitarne organizacije sa sedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodeljeni EORI broj

2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica iz EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obavezno upisuje EORI broj deklaranta,
  • uz izvoznu deklaraciju prilaže se gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici ili u RH
  • ako se deklaracija podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
  • izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i overenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije iz zemlje odakle se pomoć upućuje
  • preporučuje se da se takve pošiljke najave iz diplomatskog predstavništava koji pošiljku šalje preko i-mejl adrese: operativno@carina.hr

4. Pošiljke koje šalju fizička lica i grupe građana

   - izvoz ovih pošiljki obavlja se uz usmeno deklarisanje robe i uz obavezno prilaganje popisa robe.

Za više informacija pogledati ovde.


Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Zbog evidencije besplatnih prolazaka, potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, kao i podatke o ulaznoj i izlaznoj naplatnoj rampi, na mejl: info@hac-onc.hr
Saopštenje Hrvatskih autocesta možete pogledati ovde.

* * *


Više informacija o spasilačkim naporima i najvažnijim informacijma možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova: http://www.mup.gov.rs/
 

20737145 b  20737461 b
20737468 b  20738954 b
20738960 b  20738968 b
20739992 b  20748643 b
20748832 b Tan2014-5-16 12823844 0
Tan2014-5-16 17712334 8 Tan2014-5-18 13455231 0
Tan2014-5-19 19457724 1 Tan2014-5-19 92622757 1

 Počeo prihvat humanitarne pomoći u prostorijama Ambasade

Ambasada Republike Srbije do sada je prikupila skoro tonu humanitarne pomoći za ugrožene od poplava u Srbiji. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim donatorima u Izraelu i ponovimo apel onima koji žele da pomognu da dostave humanitarnu pomoć u prostorije Ambasade, ulica Bodenheimer br. 10, Tel Aviv. Vlada Republike Srbije proglasila trodnevnu žalost povodom žrtava poplava

Povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama, Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 20. maja, proglasila je trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja 2014. godine.

U prostorijama Ambasade, ulica Bodenheimer br. 10, Tel Aviv, biće otvorena Knjiga žalosti od 21-23. maja u periodu od 10.00 do 16.00 časova. Humanitarna pomoć - uplata novčanih sredstava na račun Ambasade RS u Tel Avivu

U cilju izbegavanja plaćanja visokih bankarskih provizija, novčana sredstva namenjana za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji mogu se uplatiti na račun Ambasade RS u Tel Avivu:

Bank Hapoalim

Branch no. 532

Embassy of Serbia

Account no. 354877  

Ambasada će ova novčana sredstva proslediti na račun Vlade Republike Srbije.Otvoren PayPal račun za pomoć žrtvama poplava u Srbiji

Od juče 18. maja 2014. godine moguća je uplata humanitarne pomoći žrtvama poplave u Srbiji putem PayPal-a iz 193 zemlje i regiona. Donacije se primaju putem sajta http://www.floodrelief.gov.rs

Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava. 

 Humanitarna pomoć ugroženom stanovništvu u Srbiji

Ambasada Republike Srbije u Tel Avivu obaveštava svoje sugrađane i sve ljude dobre volje koji žele da pomognu ugroženom stanovništvu u Srbiji pogodjenom poplavama, da je Ambasada otvorena 24 časa dnevno za prihvat paketa pomoći.

Napominjemo da su u ovom trenutku najneophodniji sledeći artikli:

- Posteljina

- Pelene za decu i odrasle

- Čarape

- Veš

- Baterijske lampe i baterije za baterijske lampe

- Sredstva za higijenu (toaletni papir i ubrusi, sapun, higijenski ulosci, sredstva za dezinfekciju, četkice za zube, zubne paste, vlažne maramice za bebe, ...)

- Asepsol oznake 5P

- Gumene čizme

- Konzervirana hrana i hrana za bebe;

Ambasada će, u saradnji sa nacionalnim avioprevoznikom "Air Serbia", nastojati da u što hitnijem roku transportuje prikupljenu pomoć.

 Photo courtesy: Aleksandar Stankovic

Amabasada se nalazi u severnom delu Tel Aviva, u ulici Bodenheimer 10.Poplave u Srbiji - Saopštenje Ambasade

                            

   Амбасада Републике Србије - Тел Авив           
Embassy of the Republic of Serbia  - Tel Aviv          
           שגרירות  הרפובליקה של  סרביה      

 

18. maj 2014. godine


     Povodom poplava koje su pogodile veliki deo Srbije, a koje je izazvala kiša jakog intenziteta, Ambasada Republike Srbije u Državi Izrael izdaje sledeće: 


S A O P Š T E NJ E

 

     U ime Vlade Republike Srbije, kao i u ime građana Srbije, Ambasada izražava zahvalnost Državi Izrael za nesebičnu pomoć i podršku koju je pružio Srbiji, koja se u ovom trenutku suočava sa najtežom poplavom u istoriji, izazvanom obilnim padavinama.

     Ambasada Republike Srbije takođe želi da uputi zahvalnost građanima Izraela na njihovoj podršci i solidarnosti koju su pokazali u ovim teškim i dramatičnim trenucima, potvrđujući da Srbija nije sama.   

     Ambasada poziva sve ljude dobre volje zainteresovane da pomognu da nas kontaktiraju na sledeće brojeve telefona:

+972-3-604-5535
+972-54-762-8019 (Hebrejski)
+972-54-751-5047
+972-52-692-9807 


 Poplave u Srbiji - hitno potrebna pomoć

Usled teških poplava  koje su pogodile Srbiju, desetinama hiljada ljudi hitno je potrebna pomoć. Kompanije i pojedinci koji žele da pruže pomoć ljudima u Srbiji pogođenim poplavama mogu to da urade uplatom na sledeći račun Vlade Republike Srbije:    

Account Number:  01-504619-100193230-000000-0000

SWIFTBIC: NBSRRSBG

Bank name: Ministry of Finance - Treasury, Belgrade, special account for assistance to flood-affected areas,

IBAN: RS 35908504619019323080

Instrukcije za uplate u EUR i USD možete naći ovde http://mfa.rs/uplata_deviza.pdf

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ovom prilikom formiralo je Call Centre, koji će takođe služiti i kao koordinator aktivnosti drugih vladinih agencija. Telefonski brojevi Call Centre su:    

+381113120741

+381113120739

+381113129939

+381113120742

+381113120646

Informacije se mogu dobiti i putem e-mail: pomoc.vanrednesituacije@mup.gov.rs

Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova možete kontaktirati na broj +381668066020 ili putem e-mail: kriznistab@mfa.rsDesetogodišnjica Pogroma na Kosovu i Metohiji

Ambasada je 20. marta 2014. godine obeležila ovu tužnu godišnjicu projekcijom dokumenatrnog filma "Zločin bez kazne", kojoj je prisustvovalo oko 30 predstavnika izraelskog političkog i javnog života, diplomatskog i vojnog kora, medija i Udruženja Jevreja iz bivše SFRJ.

Dokumentarni film "Zločin bez kazne" dostupan je na https://www.youtube.com/watch?v=7SjnK_zyeR0 

Pre deset godina, 17. i 18. marta 2004. godine izbilo je ogromno nasilje na Kosovu i Metohiji. Ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu sa međunarodnih snagama bezbednosti. Kao nestali još se vode dvoje građana srpske nacionalnosti. Više od 950 osoba je povređeno, zapaljeno više od 900 srpskih, romskih i aškalijskih domova, proterano preko 4.000 ljudi, srušeno i oskrnavljeno blizu 100 srpskih crkava i manastira.

  

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata. Uništena su i 72 vozila UN-a. U pogromu je uništeno ili do temelja spaljeno 39 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. U srpskim crkvama na Kosovu i Metohiji, tokom martovskog pogroma nestalo je, uništeno ili oštećeno neprocenjivo kulturno nasleđe, hiljade ikona, fresaka, drugih crkvenih relikvija, stranih i retkih knjiga, dokumenata... Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. 

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja medija na albanskom jeziku, u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka, od kojih su se trojica utopila u reci. Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela". Kosmetski Albanci su najpre započeli proteset u južnom delu Mitrovice, da bi u sumrak krenuli u oružani napad na Srbe u severnom delu, što su nastojali da obuzdaju pripadnici KFOR.

I deset godina posle martovskog nasilja na Kosovu, Srbija nastavlja da upozorava međunarodnu zajednicu na stalno prisutnu ugroženost tamošnjeg srpskog stanovništva i permanentnu kampanju zastrašivanja koju sprovode pojedini kosovski Albanci. Incidenti na Kosovu, koji su pobrojani i u izveštaju generalnog sekretara UN, su deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba, sa ciljem da se sprovede totalno etničko čišćenje i zatre srpska kulturna baština. Više od 200.000 nealbanaca je prognano sa teritorije Kosova i Metohije od dolaska međunarodnih snaga juna 1999. godine, a do danas se samo manji broj njih vratio na KiM. Predstavnici međunarodne zajednice ocenili su tada da je "etnički motivisano nasilje" nad Srbima na KiM "planirano i dobro orkestrirano".

Teror albanskih ekstremista osudili su potom Savet bezbednosti UN, kao i EU, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju. Ni deset godina posle proterivanja, većina žrtava martovskog pogroma nad Srtbima nije se vratila u svoje domove, brojni se i dalje nalaze u kolektivnim centrima, kontejnerskim naseljima ili tuđim kućama u statusu interno raseljenih lica širom Srbije.

Očekuje se da će, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, tema zaštite kulturno-istorijske baštine i omogućavanje trajnog povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju biti jedna od važnijih poglavlja dijaloga koji se već godinu dana uspešno odvija uz aktivnu podršku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.    

Povodom desetogodišnjice Pogroma, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije pripremila je dokumentarni film "Pogrom deset godina kasnije" - http://www.kim.gov.rs/rs/multimedia/video-galerija/item/3172-pogrom-ten-years-later---march-17-2004-march-17-2014Prijem povodom Nacionalnog dana Srbije

Povodom Nacionalnog dana Republike Srbije, Ambasada je 18. februara 2014. godine, u Hotelu "David Intercontinental" u Tel Avivu organizovala prijem, kojim je istovremeno obeležen i Dan Vojske Srbije.


Opširnije...
Nedelja srpskog filma u Izraelu

Ambasada Republike Srbije u Tel Avivu, Fimski centar Srbije i Društvo izraelsko-srpskog prijateljstva u saradnji sa Sinematekama u Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi imaju čast da vas pozovu da uživate u ostvarenjima srpske kinematografije od 6. do 22. oktobra 2013. godine u Izraelu 

 


Opširnije...
Saradnja nacionalnih biblioteka Srbije i Izraela

.

Narodna biblioteka Srbije uputila je poklon Nacionalnoj biblioteci Izraela - paket knjiga koji su rukovodstvu ove izraelske institucije uručili predstavnici Ambasade Republike Srbije u Tel Avivu. Tom prilikom, obostrano je istaknut značaj saradnje institucija kulture dve prijateljske zemlje, kao i potreba za daljim produbljivanjem veza dva naroda i na planu kulture.Preporuke za putovanje u Izrael - bezbednosna situacija

Usled pogoršane bezbednosne situacije u pograničnom pojasu između Izraela i SIrije, ne preporučuje se kretanje u ovom, kao ni u području Golanske visoravni. Istovremeno, zbog stalno prisutnih tenzija, slobodno kretanje se ne preporučuje u blizini/pojasu Gaze.  Vesti
Nastavak sprovođenja izbornih radnji - Parlamentarni izbori 21. juni 2020. godine
Novi termin parlamentarnih izbora u Republici Srbiji 21. juni 2020. godine - PRIJAVA GLASANJA
Мере српских власти на спречавању ширења и сузбијању заразне болести COVID 19, март 2020. године
Predstavnici "Peštana" i "Grupe Gaon" u poseti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, septembar 2019. godine
Poseta Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša, septembar 2019. godine
Humanitarni fudbalski turnir za decu sa Kosova i Metohije, septembar 2019. godine
Kandidatura Republike Srbije za Izvršni Savet Uneska
Poseta Skupštini grada Ašdoda, jul 2019. godine
Seminar o Holokaustu za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije u Jad Vašemu
Poseta ministra Popovića Izraelu
Objavljeni rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza Srbije i njene dijaspore i Srba u regionu
Književno veče u znaku srpskog autora
Ministarstvo spoljnih poslova sufinansira projekte jačanja veza između Srbije i Srba u dijaspori
Svečano otkrivanje ploče na srpskom jeziku u Jardenitu, mestu Hristovog krštenja na reci Jordan
Učešće gradonačelnika iz Srbije na međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Izraelu
Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije
Zapaženo učešće Srbije na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu - IMTM 2019
Otkrivanje spomen obeležja „Kladovskog transporta“ u Kfar Sabi
Državljani Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau bez vize u Srbiju
Mladi ambasadori Srbije u poseti Izraelu
Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović posetio Izrael
Učešće dr Milorada Mijatovića, poslanika Narodne skupštine Srbije na Seminaru o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Jerusalimu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Državljani Antigve i Barbuda, Grenade, Komonvelt Dominikane, kao i Trinidada i Tobaga bez vize u Srbiju
Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislava Nedimovića Izraelu
Poseta pomoćnika ministra zdravlja Srbije Izraelu
Marinković u izraelskom Knesetu povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja Države Izrael
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović posetila Izrael
Poseta ministra Nenada Popovića Izraelu
Poseta Izraelu direktora Agencije za restituciju Srbije
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo APV Mr Vuk Radojević posetio Agriteh 2018
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević posetio Izrael
Konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Državi Izrael
Prezentacija turističkih potencijala Srbije u Izraelu
Međunarodna turistička izložba IMTM 2018 – učešće delegacije iz Srbije
Novi počasni konzulat Srbije u Izraelu, na čelu sa Borisom Krasnim
Ambasadoru R.Srbije uručena Povelja Države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije
Poseta ministra Nenada Popovića Izraelu
Seminar u "Jad Vašemu" za arhiviste i bibliotekare iz Srbije
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Prijem povodom Jevrejske nove godine
Republika Srbija ukinula vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Kraljevine Tajland
Republika Srbija ukinula vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Republike Indonezije
Dan sećanja na prognane i stradale Srbe
Potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva prosvete Srbije i Jad Vašema
Seminar u „Jad Vašemu“ za nastavnike i prosvetne radnike iz Republike Srbije i Republike Srpske
Poseta ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina Državi Izrael
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore
Međunarodni seminar o integralnom menadžmentu zaštite biljaka
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću
Izbori za predsednika Republike Srbije - glasanje u inostranstvu
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio Izrael
Nastup ansambla za novu muziku „Gradilište“ u Tel Avivu
Gostovanje niške crkvene pevačke družine „Branko“ u Jerusalimu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, novembar 2019. godine
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Sahrana Šimona Peresa
PREPORUKE ZA PUTOVANJA
Predavanje ambasadora R. Srbije u Izraelu u Institutu "Šem Olam"
Seminar o Holokaustu u "Jad Vašemu" za prosvetne radnike iz Republike Srbije i Republike Srpske
Komemoracija posvećena Jasenovcu - doprinos organizaciji skupa
Počinje primena odredaba Zakona o opštem upravnom postupku
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, maj 2016. godine
Er Srbija i El AL zaključile Kod šer sporazum
Obaveštenje o upisu u birački spisak - glasanje u inostranstvu
Poseta Izraelske privredne asocijacije u Srbiji Izraelu
Bilateralne odbrambene konsultacije sa Državom Izrael
PREPORUKE ZA PUTOVANJA
Izložba radova Ljiljane Bursać u Ein Hodu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
POGORŠANA BEZBEDNOSNA SITUACIJA U IZRAELU I NA ZAPADNOJ OBALI
Poklon Instituta za umetnost Holokausta u znak sećanja na Srbe pravednike
Sastanak Rotary kluba Kfar Saba
Poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS Izraelu
Učešće srpskih predstavnica na Međunarodnom takmičenju vokalnih umetnika u Jerusalimu
Sporazum o ukidanju viza između Republike Srbije i Republike Moldavije
Seminar za nastavnike i prosvetne radnike iz Srbije i Republike Srpske u "Jad Vašemu"
"Pošta Srbije" - usluga prenosa novca
Formiranje Parlamentarne grupe izraelsko-srpskog prijateljstva
Poseta direktora centra "Simon Vizental" Srbiji
Poseta privredne delegacije Izraelu
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije za izbor honorarnih nastavnika u inostranstvu
Obаveštenje o usluzi Pošte Srbije - prenos novcа sа inostrаnstvom
Globalni forum o borbi protiv antisemitizma
Konferencija o životnoj sredini i zdravlju, održana u Haifi
Promocija Srbije na izložbi u Kfarsabi
Prenos Blagodatnog ognja u Srbiju
Otvorena Nedelja srpskog filma u Izraelu
Nedelja srpskog filma u Izraelu 2015. godine
Saradnja revizorskih institucija Srbije i Izraela
Učešće Srbije na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu
Projekat izgradnje Memorijala „Staro sajmište“
Međunarodna radionica o inovativnom preduzetništvu
Samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope
Međunarodni seminar o proizvodnji povrća u zaštićenom okruženju
Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Izraelu
MSP Republike Srbije Ivica Dačić uputio pismo saučešća izraelskom MIP povodom napada na sinagogu u Jerusalimu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Promene u viznom režimu Republike Srbije
Održavanje 20. Međunarodnog takmičenja u karikaturama
Promocija knjige "Pakao zvani Jasenovac"
Start Tel Aviv
Radionica na temu ekonomskog jačanja žena
Ministar Dačić sastao se sa zamenicom ministra unutrašnjih poslova Izraela Fainom Kiršenbaum
Bezbednosna situacija u Izraelu - preporuke za građane Republike Srbije
UPUTSTVO ZA POSTUPANJE U SLUČAJU RAKETNOG NAPADA
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom ubistva trojice izraelskih građana na Zapadnoj obali
Učešće plivačkog tima Srbije na 20. Mediteranskom kupu u Izraelu (COMEN)
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje otmicu izraelskih državljana
Doniranje putem sms poruka
Informacije o poplavama
Počeo prihvat humanitarne pomoći u prostorijama Ambasade
Vlada Republike Srbije proglasila trodnevnu žalost povodom žrtava poplava
Humanitarna pomoć - uplata novčanih sredstava na račun Ambasade RS u Tel Avivu
Otvoren PayPal račun za pomoć žrtvama poplava u Srbiji
Humanitarna pomoć ugroženom stanovništvu u Srbiji
Poplave u Srbiji - Saopštenje Ambasade
Poplave u Srbiji - hitno potrebna pomoć
Desetogodišnjica Pogroma na Kosovu i Metohiji
Prijem povodom Nacionalnog dana Srbije
Nedelja srpskog filma u Izraelu
Saradnja nacionalnih biblioteka Srbije i Izraela
Preporuke za putovanje u Izrael - bezbednosna situacija
Arhiva vesti