| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA
   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Radno vreme konzularnog odeljenja:
Utorak i petak od 10:00 do 12:00 časova (bez najave),
svaki radni dan (uz zakazivanje)

Praznici

Adresa
10, Bodenheimer St.
62008 TEL AVIV
IZRAEL

Telefon: +9723 / 604-55-35 Lokacija/Mapa
Telefon: +9723 / 604-93-72 Konzularna nadležnost
Faks:     +9723 / 604-94-56 Počasni konzuli
E-mail: srbambil@netvision.net.il  
Veb sajt: http://www.telaviv.mfa.gov.rs  

 


 
Dobrodošli!

Poštovani posetioci,

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Ambasade Republike Srbije u Državi Izrael.

Čast mi je da predstavljam Srbiju u Izraelu i da, zajedno sa sužbenicima Ambasade, aktivno doprinesem razvoju naših odnosa na političkom, ekonomskom, kulturnom, konzularnom i svim drugim poljima, kao i jačanju direktnih veza između građana naše dve prijateljske zemlje.

Internet stranica, uz korisne linkove, nudi osnovne informacije o Republici Srbiji, kao i informacije o aktivnostima Ambasade u Izraelu. Pored toga, ona obuhvata i poseban odeljak o uslugama koje pruža konzularno odeljenje Ambasade.

Nadam se da će vam navedene informacije biti od koristi, kao i da će adekvatno odgovoriti na vaše upite. Istovremeno, vaši komentari i sugestije u cilju poboljšanja i unapređenja prezentovanog sadržaja su svakako dobrodošli.

 

S poštovanjem,

Milutin Stanojević

ambasador 


 
 
Desetogodišnjica Pogroma na Kosovu i Metohiji

Ambasada je 20. marta 2014. godine obeležila ovu tužnu godišnjicu projekcijom dokumenatrnog filma "Zločin bez kazne", kojoj je prisustvovalo oko 30 predstavnika izraelskog političkog i javnog života, diplomatskog i vojnog kora, medija i Udruženja Jevreja iz bivše SFRJ.

Dokumentarni film "Zločin bez kazne" dostupan je na https://www.youtube.com/watch?v=7SjnK_zyeR0 

Pre deset godina, 17. i 18. marta 2004. godine izbilo je ogromno nasilje na Kosovu i Metohiji. Ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu sa međunarodnih snagama bezbednosti. Kao nestali još se vode dvoje građana srpske nacionalnosti. Više od 950 osoba je povređeno, zapaljeno više od 900 srpskih, romskih i aškalijskih domova, proterano preko 4.000 ljudi, srušeno i oskrnavljeno blizu 100 srpskih crkava i manastira.

  

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata. Uništena su i 72 vozila UN-a. U pogromu je uništeno ili do temelja spaljeno 39 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. U srpskim crkvama na Kosovu i Metohiji, tokom martovskog pogroma nestalo je, uništeno ili oštećeno neprocenjivo kulturno nasleđe, hiljade ikona, fresaka, drugih crkvenih relikvija, stranih i retkih knjiga, dokumenata... Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. 

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja medija na albanskom jeziku, u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka, od kojih su se trojica utopila u reci. Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela". Kosmetski Albanci su najpre započeli proteset u južnom delu Mitrovice, da bi u sumrak krenuli u oružani napad na Srbe u severnom delu, što su nastojali da obuzdaju pripadnici KFOR.

I deset godina posle martovskog nasilja na Kosovu, Srbija nastavlja da upozorava međunarodnu zajednicu na stalno prisutnu ugroženost tamošnjeg srpskog stanovništva i permanentnu kampanju zastrašivanja koju sprovode pojedini kosovski Albanci. Incidenti na Kosovu, koji su pobrojani i u izveštaju generalnog sekretara UN, su deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba, sa ciljem da se sprovede totalno etničko čišćenje i zatre srpska kulturna baština. Više od 200.000 nealbanaca je prognano sa teritorije Kosova i Metohije od dolaska međunarodnih snaga juna 1999. godine, a do danas se samo manji broj njih vratio na KiM. Predstavnici međunarodne zajednice ocenili su tada da je "etnički motivisano nasilje" nad Srbima na KiM "planirano i dobro orkestrirano".

Teror albanskih ekstremista osudili su potom Savet bezbednosti UN, kao i EU, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju. Ni deset godina posle proterivanja, većina žrtava martovskog pogroma nad Srtbima nije se vratila u svoje domove, brojni se i dalje nalaze u kolektivnim centrima, kontejnerskim naseljima ili tuđim kućama u statusu interno raseljenih lica širom Srbije.

Očekuje se da će, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, tema zaštite kulturno-istorijske baštine i omogućavanje trajnog povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju biti jedna od važnijih poglavlja dijaloga koji se već godinu dana uspešno odvija uz aktivnu podršku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.    

Povodom desetogodišnjice Pogroma, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije pripremila je dokumentarni film "Pogrom deset godina kasnije" - http://www.kim.gov.rs/rs/multimedia/video-galerija/item/3172-pogrom-ten-years-later---march-17-2004-march-17-2014


Prijem povodom Nacionalnog dana Srbije

Povodom Nacionalnog dana Republike Srbije, Ambasada je 18. februara 2014. godine, u Hotelu "David Intercontinental" u Tel Avivu organizovala prijem, kojim je istovremeno obeležen i Dan Vojske Srbije.

Opširnije...
Nedelja srpskog filma u Izraelu

Ambasada Republike Srbije u Tel Avivu, Fimski centar Srbije i Društvo izraelsko-srpskog prijateljstva u saradnji sa Sinematekama u Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi imaju čast da vas pozovu da uživate u ostvarenjima srpske kinematografije od 6. do 22. oktobra 2013. godine u Izraelu 

 

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova